Ga je dit jaar voor een superfeestelijk én haalbaar kerstmenu? De recepten van onze kerstmenu's zijn vrij snel en makkelijk te bereiden. Groente staat centraal en de Schijf van Vijf vormt de basis voor onze kerstmenu’s. Veel kookplezier!
Els Dijkstra (links) en Suzanne Jacobs (rechts) zijn de chefs van het Voedingscentrum. Elk jaar stellen zij de kerstmenu's samen. Suzanne gaat dit jaar voor een vegetarisch menu en Els richt zich op recepten met vis, daar is ze zelf ook gek op.
"Beide menu's zijn natuurlijk verrukkelijk", zegt Els. "Verder moeten de recepten vooral goed te maken zijn. De ingrediënten zijn makkelijk te krijgen, het geheel is niet al te duur, we gebruiken groente van het seizoen en het is nog gezond ook."
Hoe zo'n menu tot stand komt? "Vaak begin ik een paar maanden voor kerst al met het zoeken naar inspiratie", zegt Suzanne. "Ik bewaar altijd kersttijdschriften, die blader ik dan door om in de stemming te komen. Of ik zoek op internet naar mooie beelden."
Els maakt al sinds de jaren 70 kerstmenu’s voor het Voedingscentrum. "In die tijd had ik een proefpanel door het hele land. Ik testte daarmee ook de kerstrecepten en daar leerde ik veel van." Inmiddels bestaat zo'n testpanel niet meer. Maar vrienden en familie hebben die smakelijke taak overgenomen.
Zo'n testronde is heel belangrijk, zegt Suzanne. "Je ontdekt altijd dingen die nog anders kunnen. Bijvoorbeeld ietsje meer bakpoeder in de pannenkoekmix voor luchtigere pancakes. Heel soms is het de eerste keer al raak, maar ik heb ook weleens een recept zes keer moeten maken omdat er steeds iets misging!"
Op zoek naar wat anders? Bekijk ook deze kerstmenu's:
Deze tips zijn handig voor de voorbereiding van het kerstdiner:
Hieronder vind je nog meer tips en inspiratie.