Menu
Zoek

Gourmetten: tips en recepten

Veel mensen gourmetten tijdens de feestdagen. Gezellig aan tafel, pannetjes erbij… en bakken maar. Wil je er een gevarieerd etentje van maken? Denk dan ook eens aan groentespiesjes en lekkere bijgerechten. Bekijk al onze tips en recepten voor een spetterende gourmetavond.

Gourmetten: wat zet je op tafel?

Het leuke aan gourmetten is dat iedereen zelf kan bepalen wat ze in hun pannetje doen. Niemand hoeft in de keuken te staan, je bereid het eten samen aan tafel. En met de kleinere porties kun je steeds weer iets anders kiezen. Zorg dus voor allerlei verschillende opties, dan zit er voor iedereen aan tafel iets tussen.

Volop groente

Serveer verschillende bakjes met kleine stukjes groente om te bakken, zoals champignons, paprika, prei, ui of courgette. Voor tussen het bakken door kun je bakjes met snackgroenten neerzetten, zoals kleine worteltjes, radijsjes, tomaatjes, reepjes paprika of schijfjes komkommer.

Vlees, vis, vega

Verder kun je kiezen voor onbewerkt mager vlees, zoals biefstukreepjes, kipfilet of varkenshaasjes. En wat dacht je van vis? Dat is ook heel geschikt om mee te gourmetten. Bijvoorbeeld stukjes zalm en tonijn of garnaaltjes. In plaats van een kant-en-klare gourmetschaal uit de supermarkt kun je ook eenvoudig zelf vlees of vis in stukjes snijden.

Vegetarisch gourmetten kan natuurlijk ook. Keuze genoeg in het vega-schap! Je kunt vegetarische burgers ook gemakkelijk zelf maken. Bekijk onze recepten voor vegaburgers. Die maak je eenvoudig zelf van bijvoorbeeld kikkererwten, bonen of linzen. Ook een goed idee: marineer stukjes tofu of tempé.

gourmetten

Smakelijke gourmetvariaties

Wil je een keer iets anders met het gourmetten? Dan hebben wij een aantal variaties die je makkelijk in je gourmetpannetje kan bereiden.

  • Maak je eigen groentespiesjes
    Serveer bakjes met rauwe groente en laat je gasten ze zelf rijgen aan houten spiesjes. Zo kunnen ze variëren met de groentes die er zijn. Courgette, paprika, tomaat, ui, courgette, noem maar op. Even bakken en smullen maar!
  • Omelet uit je gourmetpannetje
  • Niks zo veelzijdig als een ei. Een basisrecept voor omelet heb je zo gemaakt. Neem 4 eieren, doe er 4 eetlepels halfvolle melk bij en goed mixen. Dan heb je voor 8 kleine omeletjes genoeg. Je kunt de mix vlak van tevoren klaarmaken. De omelet kunnen je gasten vullen met alles wat ze lekker vinden: kaas, prei, tomaat, champignons, verse kruiden. Meer inspiratie voor lekkere omeletten.

  • Pannenkoekjes bakken aan tafel
  • Ook zo’n gerecht waar je alle kanten mee op kan: de pannenkoek. Je kunt in plaats van witte bloem kiezen voor volkorenmeel. Zet lekkere bakjes klaar om de pannenkoek mee op te leuken, zoals spinazie, champignons, cherrytomaatjes en walnoten. Of ga voor een variant met fruit zoals appel, peer en banaan. Lees ook: Hoe maak je gezonde pannenkoeken?

Gourmet bijgerechten

Je maakt de gourmetavond compleet met smakelijke bijgerechten. Denk bijvoorbeeld aan brood met dips. Lekkere, bijzondere dips maak je gewoon zelf. En nee, dat kost echt niet veel tijd. Heerlijk met volkorenstokbrood. Bekijk onze recepten voor heerlijke dips en sauzen.

Ook een goed idee: een frisse salade voor erbij. Eenvoudig met sla, tomaat en komkommer, of wat specialer met wat noten, peulvruchten of een pepertjes voor de pit. En een lekkere dressing natuurlijk. Er is zoveel keus: maak het zo exotisch of juist zo eenvoudig als jij wilt. Laat je inspireren door onze recepten voor salades.

Welke olie of vet kan ik het beste gebruiken voor het gourmetten?

Om in te bakken kun je een plantaardige olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of olijfolie. Doe dit in schaaltjes of flesjes, zodat iedereen aan tafel er makkelijk bij kan. Je kunt ook vloeibare bak- en braadproducten gebruiken in een knijpfles.

Als je olie gebruikt, kun je deze wat specialer maken met bijvoorbeeld een chilipepertje, een paar stukjes knoflook, tijm, rozemarijn of een schijfje citroen.

Hoe kun je gezondere keuzes maken als je gaat gourmetten?

Ook als je deze feestdagen gaat gourmetten kun je een beetje op je gewicht letten als je dat wilt. Maar met al die lekkere dingen om je heen, wat is dan slim om te doen? Het antwoord is: bewust kiezen.

  • Kies bewust wat je eet. Vet vlees, zoals bijvoorbeeld worst, bevat bijvoorbeeld relatief veel calorieën. Je kunt beter kiezen voor mager vlees, vis, kip of een omelet. En natuurlijk lekker veel groente.
  • Kijk welke sausjes je kiest. Sauzen op basis van room bevatten meer calorieën dan bijvoorbeeld een yoghurtsaus of saus op tomatenbasis. Of maak zelf gezondere sausjes met onze recepten. Vaak smaakt iets trouwens ook al lekker zonder saus.
  • Neem terwijl je wacht op iets dat gaar wordt wat (rauwe) groente om op te knabbelen.
  • Alcoholische dranken, frisdrank en sap bevatten veel calorieën. Water bevat geen calorieën en kun je feestelijk maken met wat blaadjes munt, schijfjes gember of komkommer.

Hoe zorg je voor een veilige gourmetavond?

Je wilt natuurlijk niet dat jij of je gasten ziek wordt na een avondje gourmetten. Met onze 7 tips om veilig te gourmetten voorkom je besmetting met schadelijke bacteriën.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.