Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe maak ik zelf sauzen en dips?

Lekkere sauzen voor bij een maaltijd maak je makkelijk zelf. Bijvoorbeeld tomatensaus, pastasaus, chilisaus, barbecuesaus, slasaus of knoflooksaus. Ook dips als guacamole, hummus en tzatziki zijn zelfgemaakt het allerlekkerst. En probeer eens zelf pesto of een dressing voor een salade te maken. Makkelijk, gezond en lekker!

zelfgemaakte sauzen en dips

Klassiekers

Barbecuesaus

Een winnend recept voor bij burgers, groentespiesjes of geroosterde aardappelen.

Naar het recept voor zelfgemaakte barbecuesaus.

barbecuesaus zelfgemaakt
sluiten
Bolognesesaus (pastasaus met gehakt)

Deze klassieke pastasaus met gehakt is bij elke pasta een succes.

Dit heb je nodig voor Bolognesesaus:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 worteltjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • gedroogde of verse oregano of Italiaanse kruiden

Bereiding

  1. Pel de ui en de knoflook en was de bleekselderij en de worteltjes. 
  2. Snijd ui en de knoflook in kleine stukjes. Snijd de bleekselderij in boogjes en de worteltjes in plakjes.
  3. Verwarm de olie en bak hierin het gehakt gaar en rul.
  4. Fruit de groente 5 minuten mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe en kook dit in 15 minuten tot een saus.

Tip:

Probeer deze klassieke spaghetti Bolognese. Bekijk de kookvideo en zie hoe je dit stap voor stap maakt.

sluiten
Chilisaus

Chilisaus kun je met van alles combineren: rijst, noedels, vis, kip of geroerbakte groente. Bekijk hier al onze recepten met chilisaus.

Dit heb je nodig voor chilisaus:

  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipeper of Spaanse peper
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ¼ bouillontablet met minder zout

Bereiding:

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de tomaten in stukjes en de ui en de knoflook in snippers.
  3. Verwijder de pitjes van de peper en snijd de peper klein.
  4. Fruit de ui en de knoflook in de olie glazig. Bak de tomatenpuree kort mee.
  5. Roer er de stukjes tomaat, de peper en 200 ml water met het stukje bouillontablet door. Breng het geheel aan de kook.
  6. Laat de saus 10 minuten koken.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

sluiten
Knoflooksaus

Past goed bij rauwe groente of bij gerechten zoals falafel.

Dit heb je nodig voor knoflooksaus:

  • 6 eetlepels magere of halfvolle kwark
  • 1 eetlepel fritessaus of slasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 5 takjes (platte) peterselie
  • zwarte peper

Bereiding:

  1. Maak het teentje knoflook schoon en hak het fijn.
  2. Was de peterselie en snijd het fijn.
  3. Voeg de knoflook, peterselie, peper, kwark en fritessaus toe aan een kommetje en roer goed. 

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Tip:

Maak dit broodje shoarma met knoflooksaus in een gezond jasje. 

broodje shoarma met zelfgemaakte knoflooksaus

sluiten
Pindasaus

Goede combinatie met gegrilde kip, gehaktballetjes of gegrilde courgette.

Dit heb je nodig voor pindasaus:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 2 eetlepels nasikruiden zonder zout
  • 2 eetlepels olie
  • 200 gram 100% pindakaas
  • 600 ml halfvolle melk

Bereiding:

  1. Pel de ui, de knoflook en rode peper. Snijd ze vervolgens heel fijn.
  2. Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en knoflook zacht in 10 minuten. 
  3. Voeg de rode peper en kruiden toe. Bak nog 1 minuut mee.
  4. Zet de warmtebron laag. Voeg de melk toe en los de pindakaas er al roerend in op. 

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Tip:

Gebruik de pindasaus in deze heerlijke gado gado

Gado gado met zelfgemaakte pindasaus

sluiten
Remouladesaus

Deze saus is een klassieker uit de Franse keuken. Lekker fris met augurk en kappertjes.

Dit heb je nodig voor zelfgemaakte remouladesaus:

  • 4 eetlepels magere kwark
  • 5 takjes platte peterselie
  • 1 augurk
  • 1 sjalotje
  • ½ theelepel kappertjes
  • ¼ theelepel mosterd
  • peper

Bereiding:

  1. Was de peterselie en hak de blaadjes fijn. Doe de kwark in een schaaltje.
  2. Snijd de augurk, het sjalotje en de kappertjes fijn en voeg toe aan de kwark.
  3. Voeg de mosterd en de peper toe en roer goed.
  4. Voeg een deel van de peterselie toe en roer door het sausje. Versier het sausje met de rest van de peterselie. 

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Tip:

Steel de show met deze mini hasselback aardappeltjes met remouladesaus.

zelfgemaakte remouladesaus

sluiten
Tomatenketchup

Een beetje ketchup bij een tosti of (vega)burger is altijd goed. Gebruik het ook eens voor een frisse rijstsalade of een gezonde panpizza

Naar het recept voor zelfgemaakte tomatenketchup.

Zelfgemaakte tomatenketchup

sluiten
Tomatensaus

Een klassieker voor bij de pasta, maar kan bijvoorbeeld ook bij tofu of gehaktballetjes. Op zoek naar inspiratie? Bekijk onze recepten met tomatensaus.

Naar het recept voor zelfgemaakte tomatensaus.

Zelfgemaakte tomatensaus

sluiten

Sauzen met een twist

Frisse kruidensaus

Lekker bij vis of gepofte aardappelen, of als dip met rauwe groente en repen geroosterd brood.

Naar het recept voor frisse kruidensaus.

Zelfgemaakte kruidensaus

sluiten
Paprikasaus

Past goed bij kip, gegrilde vis of over pasta.

Dit heb je nodig voor paprikasaus:

  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 2 rode paprika’s
  • stukje ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 4 takjes selderij
  • gerookt paprikapoederpeper

Bereiding:

  1. Maak de paprika’s schoon en snijd ze klein.
  2. Snijd het stukje ui klein. Pel de knoflook.
  3. Fruit de ui en het hele teentje knoflook in de margarine zacht.
  4. Voeg de paprika en 100 ml water toe en kook dit 10 minuten.
  5. Was de selderij en knip het klein.
  6. Neem het teentje knoflook uit de paprika. Pureer de paprika's met een staafmixer of in een keukenmachine.
  7. Warm de paprikasaus goed door en maak hem op smaak met paprikapoeder, peper en de selderij.
  8. Roer er van het vuur af de yoghurt door.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Tip:

Combineer de paprikasaus met een gegrild tartaartje.

Paprikasaus met tartaartje

sluiten
Pittige tomatensaus

Voor een vleugje pit bij de pasta. Ook lekker bij garnalen.

Dit heb je nodig voor pittige tomatensaus:

  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • ½ Spaanse peper
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 eetlepel olie

Bereiding:

  1. Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
  2. Schil het stukje gember en rasp het fijn.
  3. Verwijder van de peper de pitjes en hak het pepertje klein.
  4. Verwarm de olie en fruit hierin de ui en de knoflook glazig.
  5. Voeg de gember, de klein gesneden peper en de garam masala toe. Bak mee tot het gaat geuren.
  6. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 15 minuten zacht sudderen.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Tip:

Combineer de pittige tomatensaus ook eens met geroerbakte rundvleesreepjes en rijst.

Pittige tomatensaus met rundvleesreepjes

sluiten
Saliesaus

Met deze saliesaus maak je je stukje vis of groente extra lekker.

Naar het recept voor saliesaus.

zelfgemaakte saliesaus

sluiten
Tomaten-paprikasaus

Lekker bij pasta, maar ook bij rijst of gekookte eieren.

Dit heb je nodig voor de tomaten-paprikasaus:

  • 2 tomaten
  • 3 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder suiker
  • 1 eetlepel olie of margarine
  • gerookt paprikapoeder
  • peper

Bereiding:

  1. Maak de ui, de paprika’s en de tomaten schoon.
  2. Snijd de ui in snippers en de paprika’s en tomaten in blokjes.
  3. Fruit de ui zacht in 1 eetlepel olie of margarine. Bak de tomatenpuree even mee.
  4. Voeg de blokjes paprika en tomaat met peper, wat paprikapoeder en een scheutje water toe. Smoor de groente in 10 minuten gaar.
  5. Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Tip:

Probeer deze macaroni met tomaten-paprikasaus en tofu. Wat geraspte kaas erover en smullen maar!

Macaroni met tomaten-paprikasaus en tofu

sluiten
Uiensaus

Lekker over bloemkool, bij een vegetarische burger of varkensvlees.

Dit heb je nodig voor uiensaus:

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kruidnagels
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ½ eetlepel volkorenmeel
  • 100 ml (groente)bouillon met minder zout

Bereiding:

  1. Pel de uien en de knoflook en snijd ze klein.
  2. Fruit de uien met de knoflook en de kruidnagels in de margarine in 10 minuten goudgeel.
  3. Strooi het volkorenmeel erover en warm dit goed door.
  4. Giet er de bouillon bij en laat de saus nog 10 minuten zacht sudderen. Verwijder de kruidnagels. 

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Tip:

Combineer de kruidige uiensaus met bloemkool. Smullen!

Bloemkool met uiensaus

sluiten
Zoetzure gembersaus

Maak deze zoetzure saus voor bij een stukje vis of lekker Aziatisch gerecht.

Naar het recept voor zoetzure gembersaus.

gembersaus

sluiten

Dipsauzen

Baba ganoush

Baba ganoush is een heerlijke dip van aubergine, knoflook en tahin uit het midden oosten.

Naar het recept voor zelfgemaakte baba ganoush.

zelfgemaakte baba ganoush

sluiten
Guacamole

Haal het zonnetje in huis met deze lekkere Mexicaanse dip. Ook lekker op een volkoren cracker of boterham. En wat denk je van goedgevulde wraps met kidneybonen en guacamole?

Naar het recept voor zelfgemaakte guacamole.

Recept zelfgemaakte guacamole

sluiten
Hummus

Een makkelijk recept voor hummus gemaakt van kikkererwten. Om groente in te dippen, op brood te smeren of om er een hummus board mee te maken. Ook een aanrader: bietjesbowl met pecannoten, couscous en hummus.

Naar het recept voor zelfgemaakte hummus

Zelf hummus maken

sluiten
Rode bieten hummus

Niet alleen prachtig van kleur, maar ook om van te smullen! Deze rode bieten hummus kun je gebruiken als dip, maar ook om op je brood, cracker of wrap te smeren.

Naar het recept voor zelfgemaakte rode bieten hummus.

Recept rode bieten hummus

sluiten
Tomatensalsa

Gebruik deze zelfgemaakte tomatensalsa als dip bij rauwe groente. Ook lekker op volkorenbrood, een cracker of bij een (vega)burger.

Naar het recept voor tomatensalsa.

tomatensalsa recept

sluiten
Tzatziki

Heerlijk bij Griekse of Turkse gerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van gyros met tzatziki? Of combineer het met zelfgemaakte kikkererwtenburgers of kipnuggetskrokantjes

Naar het recept voor zelfgemaakte tzatziki. 

zelfgemaakte tzatziki

sluiten

Bekijk ook de video 3x gezonde dipsauzen maken.

Zelfgemaakte pesto's

Boerenkoolpesto

Een variant op de klassieke pesto met boerenkool in plaats van basilicum.

Dit heb je nodig voor boerenkoolpesto:

  • 100 gram diepvries boerenkool
  • 1 grote teen knoflook
  • 25 gram walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels geraspte kaas 30+ oud
  • 1/2 citroen
  • peper

Bereiding:

  1. Laat de boerenkool ontdooien.
  2. Pel de knoflook.
  3. Breng water voor de spaghetti aan de kook.
  4. Pureer de rest van de walnoten met een staafmixer fijn.
  5. Pureer de knoflook en de boerenkool mee.
  6. Voeg de olijfolie en de geraspte kaas toe. Pureer het geheel nogmaals.
  7. Maak op smaak met wat peper, geraspte citroenschil en citroensap. Verdun eventueel met nog wat water.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Tip:

Gebruik je zelfgemaakte boerenkoolpesto voor deze spaghetti met tomaatjes en broccoli

zelfgemaakte boerenkoolpesto met spaghetti recept

sluiten
Peterseliepesto

Lekker bij salades, pasta en geroosterde aardappelen.

Dit heb je nodig voor peterseliepesto:

  • 25 gram blanke amandelen
  • 2 handen peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • mespunt tijm
  • citroensap
  • peper

Bereiding:

  1. Was de peterselie. 
  2. Pel het teentje knoflook. 
  3. Pureer de peterselie met de knoflook, de olijfolie en 2 eetlepels water met een staafmixer. 
  4. Voeg de amandelen toe en pureer ze mee klein.
  5. Maak de pesto op smaak met een beetje citroensap, tijm en wat peper. Verdun eventueel met nog wat water.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Tip:

De peterseliepesto smaakt heerlijk met deze gestoomde wintergroente.

gestoomde wintergroente met peterseliepesto recept

sluiten
Notenpesto

Kan bij volkorenpasta, maar ook heerlijk op een volkoren cracker.

Dit heb je nodig voor notenpesto:

  • 50 gram walnoten of hazelnoten
  • handje spinazie
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 eetlepel geraspte oude 30+ kaas
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding:

  1. Was de spinazie en laat uitlekken.
  2. Was de sinaasappel en rasp wat van de schil. Pers daarna het sap uit.
  3. Pureer de noten met de spinazie, geraspte kaas en olijfolie met een staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde pesto.
  4. Breng op smaak met 2 eetlepels sinaasappelsap, 1 theelepel geraspte sinaasappelschil en wat peper. Roer goed door.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Niet geschikt om in te vriezen.

Tip:

Probeer de geroosterde pompoen met zoete aardappel en je zelfgemaakte notenpesto.

zelfgemaakte notenpesto met geroosterde pompoen recept

sluiten

Dressings

Basilicumdressing

Deze dressing maak je in 3 stappen klaar. Lekker over kropsla!

Naar het recept voor basilicumdressing.

basilicumdressing zelfgemaakt

sluiten
Sladressing

Deze sladressing maak je makkelijk zelf met mosterd, citroensap en olijfolie.

Naar het recept voor zelfgemaakte sladressing.

zelfgemaakte sladressing

sluiten
Vinaigrette

Vinaigrette klinkt heel luxe en misschien ook wel ingewikkeld, maar het is heel eenvoudig te maken.

Naar het recept voor vinaigrette.

vinaigrette maken

sluiten
Yoghurtdressing (3 variaties)

Een yoghurtdressing maak je makkelijk zelf met halfvolle yoghurt en kruiden naar wens. Lekker voor een koolsalade of een frisse komkommersalade.

Naar het recept voor:

zelfgemaakte yoghurtdressing

sluiten

Sauzen voor bij toetjes

Aardbeiensaus

Heerlijk door de yoghurt of bij sorbetijs.

Dit heb je nodig voor aardbeiensaus:

  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel citroensap
  • geraspte sinaasappelschil
  • eventueel zwarte peper

Bereiding:

  1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  2. Pureer de aardbeien met het citroensap in de keukenmachine of met de staafmixer.
  3. Maal eventueel een beetje zwarte peper over de saus.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Tip:

Geniet van citroenijs met aardbeiensaus als lekker en gezond dessert.

zelfgemaakte aardbeiensaus bij ijs

sluiten
Frambozensaus

Met deze frambozensaus maak je je yoghurt, fruit of sorbetijs extra lekker.

Dit heb je nodig voor zelfgemaakte frambozensaus:

  • 125 gram frambozen
  • 2 theelepels citroensap
  • water

Bereiding:

  1. Was de frambozen.
  2. Pureer de frambozen met 1 eetlepel water en het citroensap tot een saus.

Bewaaradvies:

Bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer.

Tip:

De frambozensaus smaakt heerlijk bij perzik.

perzik met frambozensaus

sluiten