Bij frituren dompel je eten helemaal onder in hete
olie. Je gebruikt hiervoor een frituurpan of een
pan op het fornuis gevuld met olie. Frituren is altijd een minder gezonde
bereidingswijze, omdat je veel vet en daarmee veel calorieën toevoegt aan je
product.
Tips bij het frituren
Waarin kan ik het beste frituren?
Je kunt het beste frituren
in vloeibaar frituurvet of plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of
olijfolie. In olie of vloeibaar frituurvet zit minder verzadigd vet dan in vast frituurvet.
Verzadigd vet is niet goed voor je hart en bloedvaten.
Na zo’n 5 tot 7 keer gebruiken is het tijd om het frituurvet
of de olie in zijn geheel te vervangen. Vervang het eerder als het sterk ruikt
of smaakt, het er donker of stroperig uitziet of gaat walmen of schuimen. Dan
bevat de olie schadelijke stoffen, zoals acrylamide en PAK's.
Spoel het frituurvet of de
olie niet door gootsteen of toilet maar zamel het apart in, bijvoorbeeld in de
oorspronkelijke flessen. Je kunt het vet weggooien in een gele container die je
vindt bij supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten.
Hoe bak ik friet/patat mooi goudgeel?
Je bakt friet/patat
goudgeel door ze op maximaal 175 °C te verhitten, kleine hoeveelheden in de
frituur te doen en het op tijd eruit te halen. Lees meer tips.