Menu
Zoek

Kerst 2024 - Hoofdgerechten

Dit jaar gaan we voor shared dining, oftewel samen allerlei lekkere gerechtjes delen. Eindeloos gezellig en voor ieder wat wils!

<h2>Neem waar je zin in hebt</h2>
Steel dit jaar de show en zet de volgende gerechten op tafel:<br />
<br />
<ul>
    <li>Kruidig notenbrood met pompoen</li>
    <li>Rode bietensalade met mosterd en dille</li>
    <li>Rozemarijnkrieltjes uit de oven</li>
    <li>Zalm met sinaasappel, kappertjes en olijven</li>
    <li>Zwarte rijst met abrikozen, pistachenoten en salie</li>
    <li>Kip met abrikozensaus</li>
    <li>Puree van zoete aardappel</li>
    <li>Gewokte savooikool met romige tahinsaus</li>
    <li>Gekaramelliseerde wortel en pastinaak</li>
</ul>
Nu denk je misschien: wat een werk! Maar alle gerechtjes zijn makkelijk (voor) te bereiden en bovendien ideaal om te verdelen. Iedereen maakt iets en alles wordt gedeeld. Of kies je favorieten uit en zet die op tafel.<br />
<br />
Scrol naar rechts om de gerechten in detail te zien. De recepten vind je hieronder. <h2>Kruidig notenbrood met pompoen</h2>
Dit gerecht een echte blikvanger op je kersttafel. Met een mix van pompoen, wortel, noten en witte bonen cre&euml;er je een smakelijk en vullend notenbrood. Hier zal iedereen aan tafel van smullen. <h2>Rode bietensalade met mosterd en dille</h2>
<p>De rode bieten geven deze salade een prachtige kleur en fantastische smaak. De dressing maak je makkelijk zelf van (balsamico)azijn, mosterd en ahornsiroop. Garneer met verse dille voor een extra vleugje kerst!</p> <h2>Rozemarijnkrieltjes uit de oven</h2>
Deze geroosterde krieltjes met rozemarijn zijn een heerlijk en eenvoudig bijgerecht voor je kerstmaaltijd. Een gouden combinatie van smaken die perfect past bij kerst. Helemaal mooi: de oven doet het meeste werk. <h2>Zalm met sinaasappel, krieltjes en olijven</h2>
Vis in combinatie met
sinaasappel? Ja zeker! De zoete smaak past perfect bij de zacht gegaarde zalm. Gecombineerd met de olijven en kappertjes een ware smaaksensatie. Een gerecht waar je jouw gasten blij mee zal verrassen! <h2>Zwarte rijst met abrikozen, pistachenoten en salie</h2>
<p>Een bijzonder gerecht voor bijzondere dagen! Door de combinatie van zwarte rijst, oranje abrikozen en groene pistachenoten krijg je een contrast in kleur, smaak en textuur. Een feestje om naar te kijken en om van te proeven.</p> <h2>Kip met abrikozensaus</h2>
Dit gerecht bewijst maar weer eens hoe goed zoet en hartig samengaan. De abrikozen en kaneel geven de saus een heerlijke diepte, terwijl de malse kip een perfecte basis vormt. Makkelijk te maken, maximaal genieten. <h2>Puree van zoete aardappel</h2>
Deze variant op de klassieke aardappelpuree wil je alleen vanwege de prachtige kleur al op tafel zetten. Maar ook de smaak wil je niet missen. De zachte zoete aardappelen combineren perfect met de kruidige smaken van kaneel. <h2>Gewokte savooikool met romige tahinsaus</h2>
<p>Trakteer je gasten deze kerst op dit verrassende bijgerecht. De savooikool maak je op smaak met wat knoflook en serveer je samen met de romige en tegelijkertijd frisse tahinsaus. In plaats van savooikool kun je ook boerenkool gebruiken.</p> <h2>Gekaramelliseerde wortel en pastinaak</h2>
<p>Dit groentegerecht is fantastisch van smaak en feestelijk om te zien. Door de wortel en pastinaak even te karamelliseren krijgen ze een subtiele zoete smaak. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is het zeker niet!</p>

De recepten

Kruidig notenbrood met pompoen
Het notenbrood ligt op een glazen schaal met leuke kerstlampjes eromheen

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 sjalot of ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram (winter)wortel
  • 10 gram verse kruiden, zoals peterselie, tijm en rozemarijn 
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 100 gram ongezouten noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen
  • 100 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 2 eetlepels mosterd
  • 400 gram pompoen
  • peper    

Benodigdheden

  • Staafmixer/keukenmachine
  • Cakevorm (20 cm)
  • Bakpapier  

Bereiding

  1. Pel de sjalot en knoflook. Snijd klein.
  2. Maak de wortel schoon en rasp fijn.
  3. Was de kruiden en hak klein. Houd een deel van de fijngehakte kruiden achter voor garnering.
  4. Verhit de margarine in een pan en bak de sjalot, knoflook, wortel en kruiden in 5-10 minuten zacht.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Hak de noten met een staafmixer of in een keukenmachine klein.
  7. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine tot een puree.
  8. Meng het gebakken wortelmengsel met de noten, bonenpuree en mosterd. Breng op smaak met peper.
  9. Maak de pompoen schoon en snijd in dunne plakken.
  10. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  11. Beleg de bodem van de cakevorm met 1/3 van de pompoenplakken. Verdeel de helft van het wortel-notenmengsel over de pompoen en druk met een lepel aan. Herhaal dit nog een keer en dek af met de rest van de pompoenplakken.
  12. Strooi er wat peper en de overige kruiden over. Bak het notenbrood voor 45-60 minuten in de oven.  

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we het notenbrood met de bietensalade en zoete aardappelpuree voor een volledige maaltijd.

sluiten
Rode bietensalade met mosterd en dille
De bietensalade serveren we hier op een bord.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 600 gram rode bieten (gekookt)
  • 10 gram verse dille
  • 2 theelepels (balsamico)azijn
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel ahornsiroop of honing  

Bereiding

  1. Snijd of schaaf de bieten in dunne plakjes.
  2. Was de dille en hak klein. Houd wat dille apart voor de garnering.
  3. Meng de azijn met de mosterd, ahornsiroop en dille tot een dressing. Voeg eventueel een scheutje water toe als de dressing te dik is.
  4. Meng de plakjes biet voorzichtig met de dressing en garneer met dille.  

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de bietensalade met het notenbrood en de zoete aardappelpuree voor een volledige maaltijd.

sluiten
Rozemarijnkrieltjes uit de oven
De krieltjes met rozemarijn zien er mooi goudgeel uit en liggen op een witte schaal met een gouden rand

Ingrediënten voor 4 porties

  • 800 gram (rode en gele) krieltjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 eetlepel (olijf)olie
  • peper  

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier  

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Maak de krieltjes schoon en snijd in gelijke stukken.
  3. Was de rozemarijn en snijd klein.
  4. Meng de krieltjes met de olie, rozemarijn en wat peper. 
  5. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30-40 minuten goudgeel in de oven.
  6. Garneer eventueel met extra rozemarijn.

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de rozemarijnkrieltjes met de zalm en gewokte savooikool voor een volledige maaltijd.

sluiten
Zalm met sinaasappel, kappertjes en olijven

De zalm staat op tafel in de ovenschaal waarin deze gemaakt is. Het is mooi afgewerkt met partjes sinaasappel, plakjes olijven en de kappertjes

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 sinaasappel
  • 1 takje verse rozemarijn
  • peper
  • 400 gram zalm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 12 zwarte olijven (zonder pit)
  • 4 theelepels kappertjes  

Benodigdheden

  • Ovenschaal  

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd de schil van de sinaasappel weg tot er geen wit meer zichtbaar is. Snijd de partjes tussen het vlies uit. Knijp het overgebleven deel van de sinaasappel tussen je handen uit en vang het sap op.
  3. Was de rozemarijn en snijd klein.
  4. Bestrijk de zalm met de olie en leg in de ovenschaal. Strooi er de rozemarijn en wat peper over.
  5. Bak de zalm in 10-12 minuten gaar in de oven.
  6. Snijd de olijven in plakjes.
  7. Giet het sinaasappelsap over de gegaarde zalm. Verdeel de sinaasappelpartjes, olijven en kappertjes erover.

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de zalm met de rozemarijnkrieltjes gewokte savooikool voor een volledige maaltijd.

sluiten
Zwarte rijst met abrikozen, pistachenoten en salie
De zwarte rijst serveren we ook op een bord. Het ziet er door de abrikozen kleurig uit.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 300 gram zwarte of rode rijst
  • ½ groentebouillontablet met minder zout
  • 30 gram gedroogde abrikozen
  • 40 gram ongezouten pistachenoten
  • 10 blaadjes verse salie  

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking samen met het stukje bouillontablet.
  2. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  3. Hak de pistachenoten grof.
  4. Was de salie en snijd in dunne reepjes.
  5. Schep de gekookte rijst op een schaal en strooi de pistachenoten, salie en abrikozen erover.

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de zwarte rijst met de abrikozenkip en gekaramelliseerde groente voor een volledige maaltijd.

sluiten
Kip met abrikozensaus
Op een zwart bord komt dit gerecht goed tot zijn recht. Je ziet er een kan water naast staan met partjes sinaasappel en takjes rozemarijn erin voor de smaak

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 ui
  • 30 gram gedroogde abrikozen
  • 400 gram kipfilet
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 eetlepels abrikozenjam met minder suiker
  • 1 theelepel kaneel of koek- en speculaaskruiden 
  • 2 eetlepels water (+meer indien nodig)  

Bereiding

  1. Pel de ui en snijd klein.
  2. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  3. Breng de kip op smaak met peper en bak in de margarine met een deksel op de pan in 12-15 minuten gaar. Haal de kip uit de pan en houd warm (bijvoorbeeld onder een bord of deksel). 
  4. Bak in dezelfde pan de ui zacht en voeg de abrikozenstukjes, abrikozenjam, kaneel en het water toe en laat indikken tot een saus.
  5. Snijd de kip in schuine plakken en leg op een schaal. Schep de saus over de kip.

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de kip met de zwarte rijst en gekaramelliseerde groente voor een volledige maaltijd.

sluiten
Puree van zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 porties

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 150 ml halfvolle melk of verrijkte sojadrink
  • kaneel of koek- en speculaaskruiden  

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappelen, snijd in blokjes en kook in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Breng de melk aan de kook. Maak van de aardappels met de melk een puree.
  3. Breng op smaak met wat kaneel.  

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de zoete aardappelpuree met het notenbrood en de bietensalade voor een volledige maaltijd.

sluiten
Gewokte savooikool met romige tahinsaus
Je ziet op de schaal de kool liggen en daarnaast nog een groot deel van de tahinsaus die is uitgesmeerd over de schaal

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 kg savooikool
  • 4 teentjes knoflook
  • 260 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel tahin zonder zout
  • 100 ml water (+meer indien nodig)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper  

Benodigdheden

  • Keukenmachine/staafmixer  

Bereiding

  1. Was de kool en snijd in dunne repen.
  2. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes.
  3. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Pers de limoen uit.
  4. Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer de bonen, tahin, het limoensap, water en de helft van de knoflook tot een gladde saus. Voeg meer water toe als de saus te dik is.
  5. Wok de savooikool in de olijfolie in 8-10 minuten gaar met een deksel op de pan. Voeg eventueel een scheutje water toe. Voeg de laatste 2 minuten de rest van de knoflookplakjes toe. Breng op smaak met peper.
  6. Smeer de saus uit over een schaal en schep de gewokte savooikool erop.   

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de gewokte savooikool met de zalm en rozemarijnkrieltjes voor een volledige maaltijd.

sluiten
Gekaramelliseerde wortel en pastinaak
Dit simpele gerecht ziet er prachtig uit op een ovalen schaal

Ingrediënten voor 4 porties

  • 300 gram (winter)wortel of bospeen
  • 300 gram pastinaak
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 eetlepels bruine (basterd)suiker
  • 10 gram ongezouten pistachenoten  

Bereiding

  1. Maak de wortel en pastinaak schoon. Snijd eventueel in de lengte in gelijke stukken.
  2. Verwarm de margarine in een pan en bak de groente op middelhoge temperatuur met een deksel op de pan in 15 minuten beetgaar.
  3. Strooi de suiker over de groente en wentel in de pan. Laat in enkele minuten van alle kanten karamelliseren.
  4. Hak de pistachenoten klein en strooi over de groente.   

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. Hier combineren we de gekaramelliseerde groente met de abrikozenkip en zwarte rijst voor een volledige maaltijd.

sluiten

Hoeveel maak je?

Bovenstaande recepten zijn geschreven voor 4 personen. Maak je alle gerechten volgens het recept, dan is dat samen voldoende voor 12 personen.

Ben je met minder? Maak kleinere porties van ieder gerecht en serveer bijvoorbeeld de helft van het notenbrood en een kleinere schaal zoete aardappelpuree. Of kies een aantal gerechten uit en combineer die tot een feestelijke maaltijd. Onze combinatietips:

Ben je met meer dan 12 personen? Maak dan van ieder gerecht iets meer.

Tip: je kunt de gerechten verdelen en iedereen iets laten maken. Heerlijk samen delen!

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.