Menu
Zoek

Kerst 2024 - Voorgerechten

Begin het kerstdiner goed met een proeverij van verschillende kleine voorgerechten. Een smakelijke start gegarandeerd!

<h2>Betoverend begin</h2>
<p>Het kerstdiner begin je goed met deze 3 verrukkelijke voorgerechten:</p>
<ul>
    <li>Pompoenbruschetta met geitenkaas</li>
    <li>Gebakken spruitjes met citroen-basilicumdressing</li>
    <li>Romige champignonsoep</li>
</ul>
Scrol naar rechts om de gerechten in detail te zien. De recepten vind je hieronder. <h2>Pompoenbruschetta met geitenkaas</h2>
<p>Deze bruschetta's met geroosterde pompoen, geitenkaas en walnoten maak je in de oven of in de airfryer. Een smaakvol voorgerecht voor het kerstdiner, maar ook geschikt als hapje bij de kerstborrel. </p> <h2>Gebakken spruitjes met citroen-basilicumdressing</h2>
<p>Dit voorgerecht is een verrassende twist op de klassieke spruitjes! De citroen-basilicumdressing heeft een frisse smaak die perfect samengaat met de gebakken spruitjes. Het resultaat zijn bommetjes vol smaak. </p>
<p> </p> <h2>Romige champignonsoep</h2>
Met dit soepje maak je zeker weten indruk op je gasten. De tijm zorgt voor extra smaak, terwijl de pompoenpitten een heerlijke crunch geven. En ideaal: je kunt de soep ook makkelijk van tevoren maken.

De recepten

Pompoenbruschetta met geitenkaas
 Je ziet een houten plank met daarop pompoenbruschetta

Ingrediënten voor 4 porties

  • 300 gram pompoen (vers of diepvries)
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • ½ eetlepel tijm
  • ½ eetlepel oregano
  • 8 sneetjes volkoren stokbrood
  • 30 gram ongezouten walnoten
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 15 gram veldsla  
  • 1 theelepel (balsamico)azijn

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Maak de pompoen schoon en snijd in blokjes.
  3. Meng de pompoenblokjes met de olie en kruiden.
  4. Rooster de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat in een voorverwarmde oven of airfryer op 200°C voor 15 minuten.
  5. Rooster ondertussen het stokbrood in een grillpan of broodrooster lichtbruin.
  6. Hak de walnoten grof.
  7. Besmeer het brood met geitenkaas en verdeel er de geroosterde pompoenblokjes over.
  8. Garneer met de walnoten en veldsla. Besprenkel met (balsamico)azijn.   

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden.

sluiten
Gebakken spruitjes met citroen-basilicumdressing
Een feestelijke ovalen schaal met daarin de spruitjes

Ingrediënten voor 4 porties

  • 200 gram spruitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 5 gram verse basilicum
  • (zwarte) peper  

Benodigdheden

Cocktailprikkers  

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon.
  2. Verwarm de helft van de olie in een pan en bak de spruitjes op middelhoge temperatuur in 5 minuten aan.
  3. Voeg een scheutje water toe en stoof de spruiten met een deksel op de pan in 15-20 minuten beetgaar.
  4. Was de citroen. Rasp de schil en pers het sap uit.
  5. Was de basilicum en hak fijn.
  6. Meng de rest van de olie met de basilicum en citroenrasp.
  7. Breng de dressing op smaak met citroensap en peper.
  8. Druppel de dressing over de afgekoelde spruitjes.

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden.

sluiten
Romige champignonsoep
De romige champignonsoep wordt geserveerd in een hittebestendig drinkglas

Ingrediënten voor 4 porties

  • 400 gram (kastanje)champignons
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 5 gram verse tijm
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 2 eetlepels volkorenmeel
  • 200 ml halfvolle melk of verrijkte sojadrink
  • ½ (paddenstoelen)bouillontablet met minder zout
  • (zwarte) peper
  • 10 gram pompoenpitten
  • 1 eetlepel olijf- of pompoenpitolie  

Benodigdheden

  • Staafmixer/keukenmachine  

Bereiding

  1. Maak de champignons schoon en snijd in stukjes.
  2. Pel de sjalot en knoflook. Snijd klein.
  3. Was de tijm en maak van de helft van de takjes de blaadjes los. Leg de blaadjes apart.
  4. Verhit de margarine in een pan en bak de champignons met de overige tijmtakjes 5-10 minuten.
  5. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak enkele minuten mee.
  6. Verwijder de tijmtakjes uit de pan.
  7. Strooi het meel over de champignons en bak kort mee.
  8. Voeg beetje bij beetje al roerend de melk toe.
  9. Voeg het stukje bouillontablet toe en breng de soep aan de kook.
  10. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine en breng op smaak met peper.
  11. Warm de soep indien nodig opnieuw op. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.
  12. Rooster de pompoenpitten licht.
  13. Garneer de soep met de pompoenpitten en tijmbladeren. Druppel de olie erover.  

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden.

sluiten

Hoeveel maak je?

Bovenstaande recepten zijn geschreven voor 4 personen. Maak je de 3 voorgerechten volgens het recept, dan is dit samen voldoende voor 12 personen.

Ben je met minder? Kies dan 1 of 2 voorgerechten uit of maak kleinere porties van ieder gerecht. Serveer bijvoorbeeld alleen de soep als voorgerecht of maak de helft van de bruschetta's.

Ben je met meer dan 12 personen? Maak dan van ieder gerecht iets meer.

Tip: je kunt de gerechten verdelen en iedereen iets laten maken. Heerlijk samen delen!

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.