Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als ‘vers’ is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd.
Vis die eerder bevroren is geweest, kan op een later tijdstip ontdooid zijn en zo aan de consument verkocht worden. Op het etiket van de voorverpakte vis staat dan de term ‘ontdooid’.
Tilapia
Vis die ingevroren is, komt soms van ver zoals tilapia uit Thailand. Voor sommige vis
zoals haring is het zelfs een verplichting om het eerst in te vriezen. Dit doet
de visindustrie om eventuele haringworm af te doden.
Bevroren vis
Op vlees of vis dat bevroren
verkocht wordt, moet de datum staan waarop het product voor de eerste keer is
ingevroren. Dit kan relatief lang geleden zijn. Bijvoorbeeld omdat vis maar in
één seizoen gevangen wordt, maar wel het hele jaar verkrijgbaar is. Deze datum
zegt weinig over de
veiligheid van het product.
Bacteriën
Als vlees of vis snel genoeg
wordt ingevroren, krijgen
bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen
waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.