Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Bacteriën

Bacteriën in het kort

  • Bacteriën heb je nodig, voor bijvoorbeeld de spijsvertering.
  • Er bestaan ook bacteriën waar je een voedselinfectie van kan krijgen.
  • De meeste voedselinfecties komen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vooral als je deze rauw eet. Maar ook op andere producten zoals groente en fruit kunnen bacteriën zitten. 
  • Hygiënisch omgaan met eten verkleint het risico op een voedselinfectie. Denk dan aan handen wassen, groente en fruit wassen en je eten goed verhitten.

Wat zijn bacteriën?

Bacteriën zijn eencellige micro-organismen. Micro-organismen zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën zitten. Ziekmakende bacteriën in eten zie, ruik of proef je niet.

Bacteriën zijn overal. Alleen al in menselijke darmen leven miljarden bacteriën, verdeeld over honderden soorten.

Hoe snel groeien bacteriën?

Bacteriën kunnen zich snel vermeerderen. Dat doen ze door zich in tweeën te delen. Deze 2 nieuwe bacteriën delen zich vervolgens weer. Zo kunnen er bij kamertemperatuur uit één enkele bacterie in ongeveer 7 uur miljoenen bacteriën ontstaan.

Wanneer groeien bacteriën het snelst?

De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor:

  • Een temperatuur tussen 15 °C en 60 °C.
  • Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt. Vlees, kip, groente, fruit, salade en toetjes zijn uitstekende voedingsbronnen voor bacteriën. 
  • Een vochtige omgeving.

Wanneer groeien bacteriën nauwelijks, niet of gaan ze dood?

  • Onder het vriespunt (0 °C) delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap.
  • 4 °C is de ideale koelkasttemperatuur, bacteriën groeien dan niet of heel langzaam.
  • Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.


Voorbeeld bacteriegroei per uur buiten en in de koelkast

Tijd Bacteriegroei
buiten koelkast
Bacteriegroei
koelkast
10.00 1 bacterie 1 bacterie
11.00 8 2
12.00 64 4
13.00 512 8
14.00 4.096 16
15.00 32.768 32
16.00 262.144 64
17.00 2.097.152 128
18.00 16.000.000 256

Sporen van bacteriën

Sommige bacteriën kunnen sporen vormen. Een spore is een soort slaaptoestand van de bacterie met als belangrijkste doel het overleven van ongunstige omstandigheden zoals hitte en droogte. Zodra de omstandigheden gunstig zijn, kan de spore ontkiemen en uitgroeien tot een normale cel die weer kan gaan groeien. Voorbeelden van bacteriën die sporen kunnen vormen zijn Bacillus cereus en Clostridium perfringens.

Gezondheidseffecten van bacteriën

Goede bacteriën

Sommige bacteriën heb je nodig. In darmen zitten bijvoorbeeld goedaardige bacteriën die helpen bij de spijsvertering. In yoghurtdrankjes kunnen ook goedaardige bacteriën zitten.

Ziekmakende bacteriën

De meeste voedselinfecties komen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Vooral als je deze rauw eet. Maar ook op andere producten zoals groente en fruit kunnen bacteriën zitten. 

Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken. Ziekmakende bacteriën kun je niet zien of ruiken. Het eten bederft niet door deze bacteriën en alleen een laboratoriumtest kan aantonen dat ze erin zitten. 

De meest bekende ziekmakende bacteriën in eten zijn: 

Staphylococcus aureus en Clostridium perfringens zorgen jaarlijks voor de meeste ziektegevallen, maar de ziekteverschijnselen zijn vaak mild. Campylobacter en salmonella veroorzaken minder ziektegevallen, maar de klachten zijn vaak ernstiger.

Bij sommige ziekmakende bacteriën zijn de risico’s groter. Zo kan Listeria monocytogenes bij zwangeren een miskraam veroorzaken of andere ernstige ziekten zoals hersenvliesontsteking. Clostridium botulinum kan het zeer giftige botuline produceren, waardoor je verlammingsverschijnselen kan krijgen. Gelukkig komt dit maar zeer weinig voor.

Sommige bacteriën produceren enzymen die ervoor kunnen zorgen dat antibiotica niet aanslaan. Dit zijn antibiotica-resistente bacteriën. Een voorbeeld van zo’n enzym is Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL).

Risicogroepen voor ziekmakende bacteriën

Eten dat door ziekmakende bacteriën besmet is maakt niet iedereen (even) ziek. Dit heeft te maken met je weerstand. Zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen die al ziek zijn of met een verzwakte afweer, zijn gevoeliger voor een voedselinfectie. Ook kunnen de gevolgen ernstiger zijn voor hen.

Ouderen hebben bijvoorbeeld sneller last van uitdroging en bij zwangeren kan een infectie door listeria monocytogenes in zeer uitzonderlijke gevallen leiden tot een miskraam. Voor deze kwetsbare groepen is hygiënisch werken extra belangrijk en zijn er soms specifieke voedingsadviezen.   

Wetgeving rondom bacteriën

In de hele voedselketen, van boer tot verkoper van voedsel, gelden strenge hygiënemaatregelen om te voorkomen dat bacteriën in eten terechtkomen. De fabrikant moet ervoor zorgen dat het product veilig is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt hier toezicht op.

Ondanks alle strenge eisen komt het wel voor dat een product met een ziekmakende bacterie in de winkel ligt. Als dit ontdekt wordt dan worden de producten uit de winkel gehaald, een zogenaamde recall.

Bacteriën en het etiket

Volgens de Warenwet moet op het etiket van rauwe kip en kalkoen de volgende mededeling staan: “Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Bewaar in de koelkast bij maximaal 4 °C. Was handen, snijplank en mes grondig na aanraking met rauw vlees. Eet het vlees goed doorbakken."

Dat ziet er zo uit: In deze afbeelding zie je bovenstaande tekst staan, maar dan zoals het eruitziet op het etiket van kip of kalkoen.

Advies om een voedselinfectie te voorkomen

Om een voedselinfectie te voorkomen raden we onder andere het volgende aan:

  • Was je handen goed en regelmatig.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water.
  • Houd je omgeving schoon.
  • Scheid rauw en bereid voedsel. Gebruik niet dezelfde snijplank voor rauw vlees als voor je rauw te eten groente.
  • Verhit je eten goed. Dit geldt vooral voor dierlijke producten als vlees, vis en ei. Verhit ook restjes door en door.
  • Koel bederfelijke eten goed. Zet de koelkast op 4 °C.
  • Let op bij wat je koopt. Let op versheid, houdbaarheidsdatum en bereiding- en bewaaradviezen.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.