Menu
Zoek

Is water uit een waterfles met geurpod (Air Up) gezond?

Drinkflessen die water een smaak geven door geur zijn populair. Vooral oudere kinderen op de basisschool maken gebruik van deze waterflessen met geurpod, bijvoorbeeld van het merk Air Up. Maar hoe werkt zo’n waterfles precies? En hoe gezond, duurzaam en veilig is een waterfles met geurpod?

Hoe werkt een waterfles met geurpod?

Smaak proef je onder andere met je tong. De smaakpapillen op je tong sturen signalen naar je hersenen over smaak. Maar proeven doe je voor een deel ook met je neus. Als je je neus dichtknijpt proef je veel minder van je eten. Bij een waterfles met geurpod werkt het precies andersom: doordat je een geur ruikt, fop je je hersenen alsof je de smaak proeft.

Bij deze waterfles bevestig je een geurpod op het mondstuk van de fles. Zo’n geurpod bestaat uit een ring waar een met aroma doordrenkte spons in zit. Als je drinkt, komt dat aroma vrij via een klein gaatje, waardoor je hersenen een link leggen tussen de geur en de smaak. Het lijkt alsof je een smaak proeft, maar je drinkt gewoon water.

Is water uit een waterfles met geurpod gezond?

Gemiddeld gezien drinken kinderen veel dranken waar suiker in zit, zoals limonade, frisdrank en sap, tussen de 400 milliliter en 500 milliliter per dag. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot het risico op overgewicht en diabetes type 2. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Wel bevat light-frisdrank, net als frisdrank met suiker, zuren die slecht zijn voor je tanden. Al deze dranken staan niet in de Schijf van Vijf.

Water uit een waterfles met geurpod staat wel in de Schijf van Vijf, omdat het om gewoon kraanwater gaat en je dus geen calorieën en geen zuren binnenkrijgt.

Is een waterfles met geurpod duurzaam?

Als kinderen een hervulbare fles, bidon of beker meenemen naar school is dat duurzamer dan als zij pakjes, blikjes, of wegwerpflesjes meenemen. Bij voorkeur vullen zij die fles dan met kraanwater, dat is het best voor het milieu. De waterfles met geurpod levert iets meer afval op dan een gewone fles met kraanwater. Na verloop van tijd verliezen de geurpods namelijk hun geur en gooi je ze weg bij het plastic afval.

In plaats van met een geurpod, kun je ook zelf je water een smaakje geven. Bijvoorbeeld door er een schijfje fruit (zoals citroen of sinaasappel) bij te doen, plakjes komkommer en/of een takje kruiden (zoals munt). Bekijk meer tips om water zelf smaak te geven.

Is een waterfles met geurpod veilig?

Ja, het is veilig om water te drinken uit een waterfles met geurpod. De aroma’s die worden gebruikt in de geurpods zijn onderzocht op veiligheid door de World Health Organisation en EFSA, en zijn veilig te gebruiken. In vergelijking met water met een smaakje waar de aroma’s aan het water zelf zijn toegevoegd, ruik je bij een waterfles met geurpod de aroma’s ook alleen en drink je deze niet op.

Zijn de geuren natuurlijk?

Op het etiket worden de geurstoffen aangegeven met de term ‘aroma’ of ‘natuurlijk aroma’. Als op het etiket staat 'aroma met sinaasappelsmaak' betekent dit niet per se dat het aroma ook gemaakt is van sinaasappel. Het kan ook kunstmatig gemaakt zijn. Als op het etiket staat 'sinaasappelaroma' betekent het wel dat het aroma komt van sinaasappel. En als op het etiket staat 'natuurlijk sinaasappelaroma' dan betekent dat dat het aroma voor 95% of meer van sinaasappel komt.

Komen chemische stoffen van de fles in het water?

In plastic flessen zitten chemische stoffen die in het water terecht kunnen komen, maar onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn. Hoge temperaturen, zoals het bewaren van het flesje in de zon of door heet water te gebruiken, kunnen ervoor zorgen dat meer stoffen in het water komen.

Je kunt controleren op de verpakking, of via andere informatie zoals de website van de fabrikant, van welk materiaal de fles gemaakt is. Flessen van glas of roestvrijstaal (RVS) geven nauwelijks stoffen af. Controleer verder altijd eerst de instructies van de fabrikant of je de fles bijvoorbeeld ook voor heet water, koolzuurhoudend water of andere dranken kunt gebruiken.

Zitten in een waterfles met geurpod bacteriën?

Een waterfles die continu opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad. Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel, en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein. Ververs het water uit de fles geregeld, het liefst elke dag, en bewaar niet dagenlang hetzelfde water erin. Op warme dagen is het verstandig om de fles uit de zon te houden, en als het kan in de koelkast te zetten. Een waterfles in een hete auto laten liggen kun je beter niet doen. Door de hitte groeien bacteriën namelijk veel sneller.

Om de groei van bacteriën te vertragen, is het advies om de fles elke dag schoon te maken. Spoel de fles goed om met warm water en een druppeltje afwasmiddel, en spoel na met koud water. Of doe de fles in de vaatwasser. Controleer altijd eerst in de instructies van de fabrikant of de fles wel in de vaatwasser kan.

Gaan kinderen meer frisdrank drinken door een waterfles met geurpod?

Het is (nog) niet voldoende duidelijk in hoeverre een waterfles met geurpod drinkgewoonten kan veranderen. Als bijvoorbeeld kinderen het drinken van suikerhoudende dranken als frisdrank vervangen door water drinken uit een fles met geurpod, dan maken ze wel een gezondere keuze. Water met een smaakje door geur kan mogelijk voelen als een gelijkwaardiger alternatief dan 'gewoon' kraanwater voor kinderen, waardoor de overgang van een zoete drank naar water mogelijk voelt als een minder grote stap. Of dit ook echt zo is, is (nog) niet goed onderzocht.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat kinderen die vooral 'gewoon' kraanwater drinken, gaan overstappen op water met een smaak door geur. Bijvoorbeeld vanuit nieuwsgierigheid of omdat ze de waterfles met geurpod zien bij klasgenoten. We weten (nog) niet in hoeverre kinderen die ‘gewoon’ kraanwater drinken en overstappen op een waterfles met geurpod, daarna wellicht juist meer frisdrank gaan drinken.

Kun je wennen aan een zoete smaak?

Tot nu toe is er geen voldoende en goed wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat kinderen kunnen wennen aan een zoete smaak. Wel zijn er aanwijzingen dat de ervaring van een zoete smaak kan veranderen als je veel zoet eet of drinkt. Blootstelling aan zoet over een lange tijd kan ervoor zorgen dat we de zoete smaak als minder intens ervaren. Toch zorgt dit niet dat we meer voorkeur krijgen voor zoet. Er is meer onderzoek nodig naar effecten van een zoete smaak op voorkeur voor eten en drinken over de tijd, om hier goede uitspraken over te doen.

Kan zoet drinken een gewoonte zijn?

Hoewel wennen aan een zoete smaak niet lijkt te bestaan, kan het drinken van zoete dranken (of de sensatie hiervan) wel een gewoonte worden als dit regelmatig wordt gedaan in een bepaalde situatie. Het is dan geen of een minder bewuste keuze, maar meer iets dat je automatisch doet zonder er veel over na te denken. Zoals in het hieronder beschreven voorbeeld.

Stel je voor: als een kind uit school komt krijgt het altijd een glas limonade, maar tijdens het sporten drinkt het kind gewoon water. Het kind zal de limonade na school gaan verwachten, terwijl dat bijvoorbeeld niet geldt voor het sportmoment. Dus ondanks dat het kind gewend is om water te drinken op specifieke momenten (sporten), is het drinken van limonade na schooltijd een vast gegeven geworden.

Een gewoonte is over het algemeen vrij specifiek en verbonden met een bepaalde situatie. We weten nog niet wat de mogelijke effecten zijn van water drinken uit een fles met geurpod, en of kinderen dan ook het drinken van zoete dranken als gewoonte kunnen ontwikkelen.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.