Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Water

Water is een gezonde manier om je lichaam van vocht te voorzien. Water staat in de Schijf van Vijf. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. 

Kraanwater heeft veel pluspunten: het is goedkoop, goed voor het milieu en overal verkrijgbaar. In Nederland is het water uit de kraan van goede kwaliteit. RIVM, drinkwaterbedrijven en de overheid zorgen samen voor gezond en veilig kraanwater. 

Is water gezond?

Water is belangrijk voor de vochtbalans in je lichaam. Het is nodig voor de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen, en het regelen van de lichaamstemperatuur. In zowel eten als drinken zit water, maar je krijgt het vooral binnen via drinken. 

Water bevat geen calorieën en het tast je tanden niet aan. Al het water, met of zonder prik of een smaakje ( aroma) zoals citroen of munt, staat in de Schijf van Vijf. Als ook zuren zijn toegevoegd zoals citroenzuur, wat niet goed is voor je tanden, dan wordt het niet ingedeeld als water maar als frisdrank.

Is bronwater of mineraalwater gezonder dan kraanwater?

Het is niet gezonder om bronwater of mineraalwater te drinken in plaats van water uit de kraan. Kraanwater wordt gemaakt van grond- en oppervlaktewater dat door drinkwaterbedrijven wordt gezuiverd. Bronwater is water dat zo uit de natuur wordt gehaald, en verder niet is behandeld of gezuiverd voordat het in een fles of pak gaat. Mineraalwater wordt net als bronwater ook zo uit de natuur gehaald, maar komt van een specifieke bron, en heeft een bepaalde specifieke samenstelling zoals een bepaalde hoeveelheid mineralen. De eisen waar kraanwater aan moet voldoen staan in de Drinkwaterwet. De eisen waar bronwater en mineraalwater aan moeten voldoen, staan in het Warenwetbesluit 'Verpakte waters'.

In zowel mineraalwater als kraanwater zitten mineralen zoals calcium, magnesium en natrium. Zo zit in 100 milliliter (ml) kraanwater ongeveer 5 milligram (mg) calcium, en in mineraalwater 3 mg. In vergelijking: in halfvolle melk zit veel meer calcium, namelijk gemiddeld ongeveer 123 mg per 100 ml melk. In zowel kraanwater als mineraalwater zit ongeveer 1 mg magnesium per 100 ml. In vergelijking: in een stuk komkommer van 100 gram (g) zit ongeveer 11 mg magnesium. Verder zit in 100 ml kraanwater ongeveer 2 mg natrium, in mineraalwater 1 mg, en in een snee (35 g) volkorenbrood gemiddeld ongeveer 138 mg natrium. Met gezonde en gevarieerde voeding, krijg je dus voldoende mineralen binnen. Je hebt (mineraal)water niet nodig voor de mineralen die er in zitten. 

Is rauw water gezond?

Rauw water is water dat direct uit de natuur komt, en dus verder niet behandeld is. Er gaan verhalen rond dat het drinken van rauw water gezonder zou zijn dan kraanwater. Er zouden namelijk meer gezonde mineralen inzitten, die uit kraanwater gefilterd worden. Maar in kraanwater zitten nog steeds mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. En mineralen haal je al voldoende uit andere producten zoals groente, fruit en melk. Daarnaast kunnen in rauw water wel bacteriën, parasieten of chemicaliën zitten, waar je juist ziek van kunt worden. Dit komt doordat rauw water niet gefilterd is.

Is vitaminewater gezond? 

Er worden dranken verkocht met de naam 'vitaminewater'. Door de naam wordt de suggestie gewekt dat het water is en gezond. Maar het zijn frisdranken met suiker en zuren waardoor ze niet in de Schijf van Vijf staan. Door gevarieerd en gezond te eten, krijg je al voldoende vitamines binnen. Frisdranken heb je niet nodig om voldoende vitamines binnen te krijgen. 

Is de prik in bruisend water slecht voor je tanden? 

Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur, maar het is niet zo zuur dat net zo het slecht is voor je tanden als frisdranken. 

Is water veilig?

Het kraanwater in Nederland is van goede kwaliteit. RIVM, drinkwaterbedrijven en de overheid zorgen samen voor gezond en veilig kraanwater. De eisen zijn vastgelegd in de Drinkwaterwet. Hierin staat welke stoffen er wel en niet in mogen zitten en in welke hoeveelheden, oftewel welke normen gelden.

We zouden natuurlijk graag zien dat in water helemaal geen ongewenste stoffen zitten, maar dit is helaas niet mogelijk. In alles wat je eet en drinkt zitten nou eenmaal stoffen die goed voor je zijn, maar ook stoffen die minder goed zijn. Dat is helaas vaak onvermijdelijk. Drinkwaterbedrijven zuiveren het water zoveel als mogelijk, en controleren streng of normen niet worden overschreden. Om de hoeveelheid ongewenste stoffen in het kraanwater duidelijker te maken: het is vergelijkbaar met 1 tablet paracetamol opgelost in 6 olympische zwembaden. Je zou dan meer dan 600 jaar elke dag 2 liter kraanwater moeten drinken om 1 paracetamol binnen te krijgen.

Zit in kraanwater PFAS?

PFAS is een groep stoffen die door milieuvervuiling in eten en drinken terechtkomen. Het zit ook in kraanwater, dit is onvermijdelijk. Het is moeilijk om PFAS uit water te zuiveren, en dit lukt ook niet helemaal. Maar drinkwaterbedrijven zuiveren het water zoveel mogelijk zodat het kraanwater veilig is om te drinken. 

Zit in kraanwater lood? 

Het loodgehalte in het Nederlandse kraanwater is laag. Toch laat onderzoek van het RIVM uit 2019 zien dat zwangeren, kinderen die een fles krijgen en jonge kinderen tot en met 6 jaar te veel lood kunnen binnenkrijgen via kraanwater. Dit is alleen het geval als zij thuis nog loden waterleidingen hebben, of wanneer zij water drinken uit nog onvoldoende doorgespoelde leidingen van nieuwbouwwoningen. Bekijk alle adviezen over lood in kraanwater. 

Moet je verpakt water gebruiken voor het maken van flesvoeding voor je baby, omdat je bijvoorbeeld nog loden waterleidingen hebt thuis, of net nieuwe leidingen? Controleer dan eerst of het water daar wel geschikt voor is. Dat staat in het algemeen op de verpakking van het water aangegeven. Het betekent bijvoorbeeld dat er niet te veel natrium in zit. 

Heb ik een waterfilter nodig?

Soms wordt de suggestie gewekt, door fabrikanten of in de media, dat je een waterfilter nodig hebt om schadelijke stoffen uit ons kraanwater te filteren of om het water te ontharden. Dit is in Nederland niet nodig. Er wordt soms zelfs beweerd dat je met de aangeboden filters bepaalde schadelijke stoffen uit het kraanwater filtert, terwijl die stoffen niet eens in ons kraanwater voorkomen. Mensen kunnen hier onnodig ongerust door worden.

Drinkwaterbedrijven zorgen dat alles wat uit het water gefilterd moet worden, er ook uit gefilterd wordt. Ook halen ze kalk (calcium) uit het water, oftewel ze ontharden het water, voor zover dat nodig is. Hierdoor is het water zoals het uit de kraan komt goed en veilig om te drinken. Het gebruiken of installeren van een waterfilter is wat dat betreft zonde van het geld. Ook leveren waterfilters afval op, wat niet goed is voor het milieu.

Het kan zelfs zijn dat een waterfilter het water onveilig maakt. Bijvoorbeeld doordat er veel bacteriën in komen, als het filter niet goed gebruikt wordt, of niet op tijd wordt schoongemaakt of vervangen. Het is dus niet nodig kraanwater nog zelf te filteren. Wil je toch echt een waterfilter gebruiken? Dan is het belangrijk goed de gebruiksaanwijzing van de fabrikant of leverancier te volgen.

Hoe duurzaam is water?

Kraanwater is de beste keuze om te drinken wat betreft duurzaamheid. Thee en koffie volgen daarna. Alcohol en frisdranken hebben een grote impact op het milieu.

De klimaatimpact van 1 glas water uit een fles of pak, komt overeen met 100 tot 200 glazen kraanwater. Water uit een pak of fles heeft veel impact omdat het verpakt en vervoerd moet worden. Koop je toch een keer water in een flesje? Hergebruik het flesje dan door deze zelf te vullen met kraanwater. Lees hoe je dit hygiënisch doet.

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Daarmee kun je ook veel geld besparen. Verpakt water is bijna 150 keer duurder dan water uit de kraan. 

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ0 kJ
Energiewaarde in kcal0 kcal
Vet
Vet totaal0,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,00 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal0 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen0 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten0,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne0 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,0 mg
Retinol activiteit equivalent0 µg
Vitamine B10,00 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,00 mg
Vitamine B60,000 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,0 mg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water100 g
Koolhydraten
Koolhydraten0,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,0 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,001 g
Zout0,003 g
Mineralen
Calcium3 mg
Fosfor0 mg
IJzer0,0 mg
Kalium0 mg
Magnesium1 mg
Selenium0 µg
Zink0,00 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.