Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waterflesjes hervullen: is dat veilig?

Je waterfles elke keer hervullen is goedkoop en goed voor het milieu. Maar soms hoor je wel eens dat het niet veilig zou zijn om plastic waterflesjes opnieuw te gebruiken, vanwege de bacteriën of vanwege gevaarlijke stoffen die vanuit de fles in het water terechtkomen.

Een waterfles die continu opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad. Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein.

Chemische stoffen

In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld ftalaten (weekmakers) of BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn. Hoge temperaturen, zoals het bewaren van de waterfles in de zon kan ervoor zorgen dat dit toeneemt. Ook koolzuurhoudend drinken of zure dranken zoals vruchtensappen kunnen ervoor zorgen dat er meer stoffen vanuit het flesje in het drinken terechtkomen.

Als je geen plastic flessen wilt gebruiken, kun je kiezen voor glas of roestvrijstaal (RVS). Dit zijn materialen die nauwelijks stoffen afgeven.

Fles uit de zon

Om het risico dat je ziek wordt zoveel mogelijk te beperken, kun je het flesje het beste alleen voor water gebruiken. Ververs het water geregeld (liefst dagelijks) en bewaar niet dagenlang hetzelfde water erin.

Op warme dagen is het verstandig om je flesje uit de zon te houden en als het kan in de koelkast te leggen. In een hete auto laten liggen kun je beter niet doen. Door de hitte groeien bacteriën namelijk veel sneller en kunnen mogelijk stoffen uit de fles in zeer kleine hoeveelheden in het water terechtkomen.

Waterfles schoonmaken

Schoonmaken van je flesje (inclusief de dop) doe je het beste door het goed om te spoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Doe dat als het kan elke dag. Zo wordt de bacteriegroei vertraagd. Spoel het goed na met koud water.

Kan een waterfles in de vaatwasser?

Volg de instructie van de fabrikant om te kijken of de waterfles ook in de vaatwasser kan. Niet alle flesjes zijn bestand tegen een hogere temperatuur of het gebruik van de vaatwastabletten. Flesjes voor eenmalig gebruik (dus de gevulde mineraalwaterflesjes) kun je beter niet in de vaatwasser doen.