Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook
groente uit pot kun je nog jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten.
Dat
je het zo lang kunt bewaren, komt omdat de groenten eerst heel goed zijn
verhit. Daardoor zijn alle bacteriën gedood en bederven de groenten eigenlijk
niet.
Groente uit blik of pot bewaren
Twijfel je of je ingeblikte groenten die over de datum zijn nog kunt eten? Open het blik of de pot en kijk, ruik en proef eventueel een beetje.
Let op: als het blik bol staat, gooi het blik dan weg. Er kunnen ziekmakende bacteriën in zitten.
Alleen voor gesloten blikken en potten
De houdbaarheidsdatum geldt alleen voor gesloten blikken en potten. Als het blik of de pot al geopend is, geldt de datum niet meer. Groenten uit een geopend blik of een geopende pot, kun je nog drie dagen bewaren in een bakje in de koelkast.
Meer over de houdbaarheid