Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kan je doen als je (mogelijk) toxoplasmose hebt opgelopen?

Niet iedereen wordt ziek na besmetting met de parasiet Toxoplasma gondii. De parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken.

Symptomen toxoplasmose

De een heeft nauwelijks klachten van toxoplasmose, terwijl de ander last krijgt van vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts en huiduitslag. De ziekte kan enkele weken of maanden duren.

Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.

Als je eenmaal toxoplasmose hebt gehad dan ben je er daarna immuun voor. Dat geldt voor ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking.

Wanneer naar de dokter?

Mensen met een verminderde weerstand, waaronder kinderen, bejaarden, zieken en zwangere vrouwen lopen meer risico op toxoplasmose. Als je vermoedt dat je mogelijk toxoplasmose hebt opgelopen en je behoort tot een risicogroep, neem dan contact op met de huisarts. Hetzelfde geldt voor kinderen onder de 5 jaar.

Tijdens de zwangerschap

Als je iets gegeten hebt waar mogelijk de parasiet Toxoplasma gondii in zat, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen zeer klein voor jou of je kindje. Het is wel belangrijk om op de verschijnselen te letten. Mocht je koorts krijgen of twijfelen, ga dan naar de dokter.

Hoe ontstaat een voedselinfectie en hoe voorkom je het?

Een voedselinfectie wordt vaak verward met een buikgriep of zomergriep. Hoe een voedselinfectie ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen, zie je in de onderstaande video.

Klachten melden

Denk je dat je ziek bent geworden door voedsel uit de winkel, snackbar of een restaurant? Meld dit dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.