Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat iedere kok moet weten

In recepten staan dingen als: ‘Bak, grill, fruit en stoof je ingrediënten tot ze gaar zijn’. Heb jij geen idee wat met al deze termen bedoeld wordt? Geen nood! Koken is echt niet zo ingewikkeld als je denkt.

Hier vind je handige tips. Aan de slag!

Voor je begint

  • Was je handen voor je gaat koken! Bacteriën die aan je handen zitten, moeten je niet in je eten komen.
  • Let op met hete pannen, kokend water en scherpe messen. Want daar kun je jezelf goed pijn mee doen. Vraag voor je gaat koken aan een volwassene of je dit alleen mag doen. En vraag ook om hulp bij moeilijke stappen.
  • Proef voor je een gerecht op tafel zet eerst even of het goed gelukt is. Zo doen echte koks dat ook.

Kok Pierre Wind laat in deze video Sam en Valentijn zien waar je allemaal aan moet denken voor je begint met koken.

Voorbereiden

Voor je eten in een pan doet, moet je alles goed voorbereiden. Niet alleen was je je eigen handen eerst, maar ook groente en fruit kunnen wel een douchebeurt gebruiken. Zo spoel je vuil en bacteriën weg waar je ziek van zou kunnen worden. Zet daarna alle spullen klaar die je wil gaan gebruiken. Denk maar aan pannen, een snijplank of mes.

Hak ze in de pan!

Groente en vlees moet meestal gesneden worden voor je verder kunt. Hoe snijd je zonder je vingers te raken? Pierre Wind doet het voor in deze video. Vriendinnen Florine en Isabella hakken mee.

Tip: Prik in zachte groente zoals tomaten eerst de punt van je mes door de schil voor je gaat snijden. Zo plet je de tomaat niet. En schiet je mes ook niet weg.

Tip: Gebruik je rauw vlees of rauwe vis? Gebruik daar dan een aparte snijplank en mes voor. Zo komen bacteriën van het vlees niet terecht op het andere eten. En als je rauw vlees hebt aangeraakt, moet je weer je handen wassen.

Snijtechnieken zoals de brugtechniek en de klauwtechniek zijn handig als je leert koken.

Garen maar

Nu zit je met een berg gesneden ingrediënten en pannen. Maar lekker en gaar eten heb je nog niet. Volg stap voor stap het recept wat je uitgekozen hebt. Daarin staat meestal alles goed uitgelegd.

Wat betekenen al die kooktermen?

Weet je niet wat er bedoeld wordt met bakken, koken, grillen, roerbakken of smoren? Hieronder staat het uitgelegd. Staat de term waar jij naar op zoek bent er niet tussen? Zoek het dan op in de Kookhulp.
Koken

Koken heeft 2 betekenissen. Het is het klaarmaken van een warme maaltijd. Maar we bedoelen er ook mee dat je eten gaar kookt in kokend water. Het water moet 100 graden zijn, en bubbelen om te koken.

sluiten
Fruiten
Fruiten is een grappig woord. Het heeft namelijk niks te maken met fruit als appels en peren. Je fruit juist ui, knoflook of kruiden. Daarmee bedoel je dat je die ingrediënten bakt in wat olie of vloeibaar vet in een koekenpan op laag vuur.
sluiten
Grillen
Met een grillpan of ovengrill kun je vlees en groentes grillen. Je maakt de pan heel heet en bakt het eten gaar en bruin zonder veel vet.
sluiten
Roerbakken
Roerbakken is het bakken van kleine stukjes eten op hoog vuur. Daardoor is het supersnel klaar. Je eten houdt veel smaak en vitamines. Je noemt het ook wel wokken als je een speciale wokpan gebruikt.
sluiten
Rul bakken
Gehakt bak je niet zo maar, nee gehakt bak je rul. Zo noem je het als je tijdens het bakken de hele tijd in je pan blijft roeren zodat de vleesstukjes niet aan elkaar plakken.
sluiten
Smoren
Groente of paddenstoelen kun je in hun eigen vocht klaarmaken. Dat noem je smoren. Hoe je dat doet? Simpel, doe de deksel op de pan en smoren maar.
sluiten
Stoven
Als je eten stooft, dan maak je het langzaam gaar door het op een laag vuurtje in een braadpan te doen. Stoven duurt lang en gebruik je bij kip, vis en vlees. Maar ook groente en fruit kun je stoven.
sluiten

Koken met restjes

Eten weggooien is super zonde. Al dat voedsel is dan voor niks gemaakt. Dat is zeker niet duurzaam. Met restjes en kliekjes kun je nog een heleboel doen. Heb jij goede ideeën?

Klik op de foto voor een vergroting.

Inspiratie om je restjes op te maken