Traditioneel eten
Elk land heeft traditionele recepten. Zo heb je de Franse ‘keuken’ met quiches, ratatouille, veel vleesgerechten en typische toetjes als crème brûlée of chocolade mousse. De Chinese keuken is weer helemaal anders. In die gerechten zitten veel meer kruiden en smaken vaak ook pittig. In de Surinaamse en Marokkaanse keuken wordt veel vis gegeten. En in Turks eten zit veel fruit en peulvruchten. Vaak vinden we aardappelen, groente en vlees een echt voorbeeld van Hollandse pot. Die combinatie heeft zelfs een eigen afkorting: AGV.
Verschillende culturen
Mensen in Nederland maken recepten uit allerlei culturen. Sommige mensen houden ook rekening met hun geloof, waardoor ze bijvoorbeeld geen varkensvlees eten. De keukens en soorten groenten zijn in Nederland superdivers. Dat komt onder andere doordat veel mensen hiernaartoe zijn gekomen uit andere landen. Ken jij bijvoorbeeld bitawiri, wat een Surinaamse bladgroente is, of kousenband, een soort sperziebonen. Wel eens van Ayran gehoord? Dat is een populair Turks yoghurtdrankje.
Proeverij
Al die verschillende smaken, recepten en eetgewoontes zijn natuurlijk super interessant. Je kunt veel van elkaar leren in de keuken. Wat dacht je van een proefmiddag met gerechten uit verschillende landen op school? Vraag het eens aan je leraar!