Menu
Zoek

Aardig voor de dieren

Je kunt prima vegetarisch eten. Dat is ook beter voor het milieu, want voor het maken van een stukje vlees is veel energie nodig. Waar kies je dan uit?

Een goede vleesvervanger heeft eiwit, ijzer, vitamine B1 of B12 en niet te veel zout. Dat klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Peulvruchten (zoals kikkererwten, linzen, bruine bonen), tofu, tempé, ei en noten zijn vervangers waar dat allemaal in zit.

Een goed weekmenu als je geen vlees eet is dit: 1 dag vis, 2 dagen peulvruchten, 2 dagen een portie noten en 3 of 4 eieren. De meeste winkels verkopen ook vegetarische burgers of balletjes.

Flexi...watte?

Eet je op sommige dagen wel en op andere dagen geen vlees? Dan kun jij jezelf een flexitariër noemen. Eet op de dagen dat je geen vlees eet, bijvoorbeeld ei of peulvruchten.

IJzer

IJzer uit vlees neemt je lijf makkelijk op. Het ijzer dat in ei, noten, peulvruchten, tofu en andere vleesvervangers zit, is iets moeilijker op te nemen. Je helpt je lichaam een handje met deze ijzersterkte tips:
  • eet groente of fruit bij elke maaltijd. De vitamine C die daarin zit helpt je lichaam om het ijzer op te nemen.
  • eet naast je vleesvervangers ook andere producten met ijzer erin zoals spinazie, andijvie, sla, volkorenbrood, volkoren bulgur, zilvervliesrijst en seitan .

Vitamine B12

In vlees zit vitamine B12, een stofje dat je nodig hebt. Maar het zit ook in andere dierlijke producten zoals eieren, kaas, melkproducten en soms in sojadranken. Keuze zat dus.

Beter voor het milieu

Of het nu groente is die op het land groeit, melk die een koe maakt, of een stukje vlees of vis: eten produceren kost energie. Er is veel ruimte, elektriciteit en water voor nodig. Welke andere keuzes kun je maken om het milieu te helpen, behalve minder of geen vlees eten? Zo ben je lief voor de aarde
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.