Eten doen we elke dag. Maar wat? Wie kookt er wel eens bij jou in de klas? Hoe maak je eigenlijk een heel gerecht? Je kunt vertellen dat niet iedereen in de wereld hetzelfde op tafel zet. Noem wat slimme keukentrucjes zodat je niet in je vingers snijdt als je gaat koken. En vertel dat je heel goed met restjes kunt koken.
Wat iedere kok moet weten
De Schijf van Vijf voor jouw lijf
Koken met restjes - volwassenenwebsite
Bewaar het daar
Eten uit andere culturen
Doen!
Proeven is de enige manier om erachter te komen of je iets lekker vindt of niet. Doe een smaakproefje met de klas. Wie kan zuur, zout, bitter, zoet en umami herkennen? Zet bijvoorbeeld wat schaaltjes citroen, witlof en avocado neer. Of je kunt een zintuigenproefje doen, waarmee je duidelijk maakt dat niet alleen je tong smaken proeft, maar dat je dat met al je zintuigen doet.
Doe een proefpersoon een blinddoek om, zodat hij niks ziet. Laat een open gesneden ui ruiken. En laat dan meteen een eetlepel geraspte chocola proeven. En? Wedden dat jouw proefpersoon niet weet wat-ie eet? Zo belangrijk zijn je neus en ogen om te kunnen proeven.
Op deze pagina vind je meer smaak- en proeftestjes die je kunt doen in de klas. Met uitleg van topkok Pierre Wind.
sluiten