Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Oh oh, spreekbeurt

Ben je op zoek naar het perfecte onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk? Tada! Hier moet je zijn. We hebben informatie verzameld om jou op weg te helpen.

Deze pagina staat boordevol ideeën en linkjes.

Tips voor een spreekbeurt over eten? Hier vind je tips.

De Schijf van Vijf voor jouw lijf

In deze spreekbeurt vertel je dat het Voedingscentrum een hulpje heeft bedacht om lekker en gezond te eten: de Schijf van Vijf. Leg uit waarom de Schijf handig en nuttig is. Hoe werkt het? Hoeveel kun je eten op een dag? Geef voorbeelden over hoe het zit met snacken en de Schijf van Vijf. En vertel waarom je zo snel verleid wordt om te snoepen.

Schijf van Vijf voor jouw lijf

Zo eet je goed

Hoeveel eten heb je nodig?

Supertraktaties

Snoepje? Nee, bedankt

Doen! 

Verzin een quiz over gezond eten met de Schijf van Vijf en doe dit met de klas. Hier vind je een voorbeeld van een quiz.

Deel na de spreekbeurt aan iedereen een  kleurplaat uit van de Schijf van Vijf. 

sluiten
Groente en fruit

Vertel over al het goeds dat in groente en fruit zit. Vertel ook dat groente en fruit een eigen vak in de Schijf van Vijf hebben. Hoeveel groente en fruit heb je elke dag nodig? Hier staat een handige tool waarmee je dat kunt laten zien.

Hoeveel eten heb je nodig?

Andere pagina's die je kunt gebruiken:

De Schijf van Vijf voor jouw lijf 

Kidsweek - speciale editie over voeding

Doen! 

Een spreekbeurt wordt extra leuk als je iets doet met de klas. Neem bijvoorbeeld vergeten groentes, zoals een pastinaak of aardpeer mee. Of bijzonder tropisch fruit en laat de klas raden wat het is. En: per dag heb je 150-200 gram groente nodig. Maar hoeveel is dat eigenlijk? Leg verschillende porties groenten neer, waarvan er eentje 150 gram is. Laat de klas inschatten welke dat is.   

sluiten
Lief voor de aarde

Wat is dat, eten dat goed is voor jou en de wereld? En waarom is een stuk vlees minder goed voor het milieu dan een bordje groente en bonen? Vertel over duurzame keuzes. En op welke keurmerken je kunt letten als je boodschappen gaat doen.

Aardig voor de dieren

Lief voor de aarde

Hup, naar de winkel

Duurzaam eten - volwassenenwebsite

sluiten
Jij bent de chef
Eten doen we elke dag. Maar wat? Wie kookt er wel eens bij jou in de klas? Hoe maak je eigenlijk een heel gerecht? Je kunt vertellen dat niet iedereen in de wereld hetzelfde op tafel zet. Noem wat slimme keukentrucjes zodat je niet in je vingers snijdt als je gaat koken. En vertel dat je heel goed met restjes kunt koken.   

Wat iedere kok moet weten

De Schijf van Vijf voor jouw lijf

Koken met restjes - volwassenenwebsite

Bewaar het daar

Eten uit andere culturen

Doen!

Proeven is de enige manier om erachter te komen of je iets lekker vindt of niet. Doe een smaakproefje met de klas. Wie kan zuur, zout, bitter, zoet en umami herkennen? Zet bijvoorbeeld wat schaaltjes citroen, witlof en avocado neer. Of je kunt een zintuigenproefje doen, waarmee je duidelijk maakt dat niet alleen je tong smaken proeft, maar dat je dat met al je zintuigen doet.

Doe een proefpersoon een blinddoek om, zodat hij niks ziet. Laat een open gesneden ui ruiken. En laat dan meteen een eetlepel geraspte chocola proeven. En? Wedden dat jouw proefpersoon niet weet wat-ie eet? Zo belangrijk zijn je neus en ogen om te kunnen proeven.  

Op deze pagina vind je meer smaak- en proeftestjes die je kunt doen in de klas. Met uitleg van topkok Pierre Wind.

sluiten
Van kauwen tot kakken

Van je mond tot je… kont. Wat gebeurt er eigenlijk in je lijf met je eten? Vertel hoe je lichaam voedingsstoffen uit je eten haalt. Waar gebeurt wat in je lichaam? Als je beweegt, wat gebeurt er dan met de verbranding? En waarom moet je eigenlijk drinken als je gesport hebt?

Van kauwen tot kakken

Sporten is top

Verzin een quiz voor de klas over eten en scheten. Met vragen over je energie, kauwen en slikken. darmen, poep en scheten.  

sluiten

Minder voedsel verspillen

Ken jij deze speciale editie al van Donald Duck? Die gaat helemaal over hoe je minder eten weggooit. Bijvoorbeeld wat je kunt doen met restjes eten. En hoe je zorgt dat je niet te veel koopt en kookt. Vol met weetjes en handige tips voor je spreekbeurt of werkstuk. En superleuk om te lezen natuurlijk!

Kidsweek - speciale uitgaven over eten

Speciaal voor kinderen hebben wij samen met Kidsweek 2 speciale uitgaven gemaakt over eten. In deze edities lees je alles over duurzaam en gezond eten met de Schijf van Vijf. Er staan leuke interviews in, handige weetjes, puzzels, moppen over eten en recepten. Al die leuke dingen kun jij weer gebruiken voor je spreekbeurt of werkstuk.

Er zijn 2 speciale kidsweeks over eten

Oefenen

Heb je alles bij elkaar? Dan ga je oefenen. Lees je hele verhaal door en maak je een samenvatting. Dat doe je door wat steekwoorden op papier te zetten. Leer je verhaal zoveel mogelijk uit je hoofd en gebruik alleen een spiekbriefje met de volgorde van je onderwerpen en je samenvatting. Zo kun je goed de klas inkijken als je bezig bent. En tot slot, oefen een keer voor publiek, zoals je ouders.

Presenteren kun je leren

Stikzenuwachtig. Dat zijn de meeste kinderen wel als ze een spreekbeurt houden. Maar hoe vaker je het doet, hoe beter het zal gaan. Probeer vooral rustig te blijven ademen. Praat niet te snel, kijk de klas in en frummel niet aan je kleren. Als dat lukt, is het hartstikke knap.