Hoe zorg je ervoor dat je zonder voedsel te verspillen op vakantie gaat? Bekijk onze checklist en tips.
Checklist #verspillingsvrij op vakantie
Het is pas tijd om in te checken als je deze lijst hebt gecheckt:
- Check ruim vóór vertrek je voorraad. Wat ligt er nog in je koelkast, voorraadkast, vriezer en op de fruitschaal?
- Maak op basis hiervan een planning tot aan je vertrek. Wat eet je wanneer op? Als je nog boodschappen doet: koop alleen wat in je planning past en wat je opkrijgt. Een boodschappenlijstje is hierbij een handig hulpmiddel.
- Vries eten dat waarschijnlijk overblijft - en niet goed blijft tot na de vakantie - alvast in. Denk aan vlees, vis, brood, groente en fruit. Groente en fruit kun je blancheren en invriezen.
- Bedenk alvast aan wie je eten dat overblijft wilt geven. En spreek een moment af voor de overdracht. Je kunt ook een oproepje delen in je buurt- of familiewhatsapp of bijvoorbeeld op Facebook.
- Stel je ‘laatste’ maaltijd samen op basis van wat je nog in huis hebt. Een soep, salade, omelet, roerbakgerecht of belegde boterham is ideaal voor het opmaken van restjes.
Voedselverspilling voorkomen op vakantie
Ook op vakantie kun je helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Als je op een camping verblijft of in een huisje of appartement, kun je met het volgende rekening houden:
- Maak een boodschappenlijstje en noteer ook de hoeveelheden die je nodig hebt voor tijdens je verblijf. Zo voorkom je dat je te veel koopt.
- Zet gekoelde spullen zo snel mogelijk terug in de koelkast. Bij warm weer is dit extra belangrijk. In de koelkast krijgen bacteriën minder kans en je eten blijft zo langer goed.
- Heb je geen koelkast? Koop kleine verpakkingen en eet producten die snel bederven meteen op.
- Heb je toch nog wat eten of drinken over? Lang houdbare producten zoals koffie, kruiden, pasta of rijst kun je mee naar huis nemen. Gekoeld voedsel dat over is, zoals zuivel, groente of vlees, kun je bijvoorbeeld weggeven aan andere campinggasten, of aan de mensen in het huisje naast je.