Menu
Zoek

Veilig eten op vakantie

Ziek worden op vakantie? Dat is voor niemand fijn. Toch krijgen veel Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging tijdens de vakantie. Gevolg is dat overgeven, diarree en soms zelfs uitdrogen. Dat kan in het buitenland gebeuren, maar ook in eigen land. De tips op deze pagina helpen je om veilig te eten en drinken op vakantie.

Tip 1: Controleer of het kraanwater drinkbaar is

In sommige landen kun je het kraanwater beter niet drinken. Controleer dit voor vertrek. Als je het kraanwater niet veilig kunt drinken, koop dan flessenwater. Gebruik dit water om te drinken en je tanden te poetsen. Was ook groente en fruit met flessenwater, en spoel er keukengerei mee schoon. Vraag in restaurants om drankjes zonder ijsblokjes. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.

Tip 2: Wees voorzichtig met bederfelijke producten

Bij warm weer is het extra belangrijk dat je bederfelijke producten zoals vlees, vis en gesneden groenten koud bewaard. Zet je koelkast op 4 °C.

In warme landen is de kans op een voedselinfectie groter, omdat het vaak warmer is dan in Nederland. Let op het volgende als je een hapje gaat eten of boodschappen doet:

  • Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Ziet het restaurant of het kraampje waar je wilt eten er schoon en fris uit? En de mensen die er werken?
  • Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Salades, rauwkost en smoothies moeten goed gekoeld zijn. Ook bederfelijke producten zoals vlees, vis en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.
  • Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. Koop het liefst hapjes en snacks die worden klaargemaakt waar je bijstaat. Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is.
  • In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen. Kijk waar de lokale bevolking eet en let daarbij vooral op families met kinderen.
Wat als je geen koelkast hebt?

Tijdens het kamperen of reizen heb je niet altijd een koelkast bij de hand. Ga je kamperen of neem je eten mee onderweg? Zorg dan voor een goede koelbox met koelelementen, of een elektrische koelbox met accu. Daar kun je producten in bewaren. Kies vooral voor minder bederfelijke producten en bewaar eten niet te lang.

  • Heb je geen goede koeling, neem dan minder bederfelijk broodbeleg, zoals vleeswaren en gerookte vis. Fruit en groente blijft langer goed. Bovendien is het gezond en lekker fris op je boterham. Denk aan banaan, appel, peer, komkommer, tomaat of avocado. Vis uit blik kan ook prima, omdat je dit niet gekoeld hoeft te bewaren. 100% pindakaas en notenpasta zijn ook goede keuzes. Of hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout.
  • De veiligere keuzes om te drinken zijn water, thee, koffie en houdbare melk. Lang houdbare sap kan ook, maar dit staat niet in de Schijf van Vijf. Zelf sap maken van vers fruit is ook een optie.
sluiten

Tip 3: Vermijd risicovolle producten

Sommige voedingsmiddelen zijn risicovoller dan anderen. Deze kun je beter niet eten in warme landen, en in gebieden waar de omstandigheden minder hygiënisch zijn. Risicovolle producten zijn (half)rauw vlees (o.a. tartaar), rauwe vis (o.a. sushi), rauwe schaal- of schelpdieren, rauwe kiemgroente (o.a. taugé) en rauwe ongekookte melk. Door en door verhit kun je deze producten wel veilig eten.

Kijk ook uit voor onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Ook softijs kan een risico vormen. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, drukbezochte winkel is meestal goed. Schil fruit voordat je het opeet.

Tip 4: Veilig bereiden zonder keuken

Op vakantie heb je meestal minder keukengerei of kook je buiten. Zorg dat je materialen schoon zijn en dat je hygiënisch werkt. Was je handen altijd met zeep voordat je eten gaat maken en na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente. Maar natuurlijk ook na een toiletbezoek.

Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet. Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis (zoals snijplanken, messen of spatels) niet meer voor andere producten. Doe de vaat met heet water en afwasmiddel en gebruik een schone theedoek.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.