Menu
Zoek

Inspiratie en tips voor een gezonde schoolmaaltijd

Gezond eten geeft kinderen energie om te groeien, leren en bewegen. Zie je leerlingen die hun schooldag beginnen met een lege maag? Wil jouw school starten met schoolmaaltijden of ben je op zoek naar gezonde inspiratie? Met de informatie op deze pagina kun je aan de slag.

Hoe ziet een gezonde maaltijd op school eruit?

Een gezond schoolontbijt of -lunch bestaat uit Schijf van Vijf-producten. Voorbeelden van Schijf van Vijf-producten zijn groente, fruit, water, volkorenbrood, halfvolle melk, 30+ kaas en 100% pindakaas. In de ‘ Kies Ik Gezond?’-app zoek je eenvoudig op of iets in de Schijf van Vijf staat. Daarnaast is er ruimte voor 1 dagkeuze. Een dagkeuze is een kleine keuze buiten de Schijf van Vijf, denk aan jam, een plakje vleeswaar, appelstroop, een augurkje of een rijstwafel.


Bekijk onze materialen

Benieuwd wat je allemaal kunt aanbieden als onderdeel van een Schijf van Vijf maaltijd? Doe inspiratie op met onderstaande hulpmiddelen.

Hieraan voldoet een gezonde broodmaaltijd: 5 pijlers
Weekvoorbeeld lunchbuffet op school

Dit is een voorbeeld van hoe een gezond lunchbuffet voor één week eruit kan zien.

Download weekvoorbeeld
sluiten
Boodschappenlijst weekvoorbeeld lunchbuffet op school
Productenlijst van gezonde keuzes voor de broodmaaltijd
Broodjesbouwer (inspiratie voor gezonde broodjes)

Wat kunnen jullie leerlingen aanbieden?

Hieronder vind je richtlijnen en inspiratie voor invulling van een gezonde broodmaaltijd, lunchgerecht, een warme hoofdmaaltijd en tussendoortjes voor kinderen van 4-12 jaar.

Broodmaaltijd

Een gezonde maaltijd bestaat uit:

1.Altijd groente en fruit

 Kies voor groente en fruit uit het seizoen. Dat kan zowel los als op brood.

2. Kies volkoren

Bruin of volkorenbrood is de standaard. Varieer met volkoren crackers, wraps en pita’s. Kinderen van 4-8 jaar eten gemiddeld 2-4 boterhammen per dag, meisjes vanaf 9 jaar 3-5 boterhammen en jongens vanaf 9 jaar 3-6 boterhammen per dag. Dit eten ze niet allemaal tijdens het ontbijt, maar ook bij de lunch en eventueel tussendoor. 

3. Smeer met zachte vetten

Ga voor halvarine of margarine uit een kuipje. Of gebruik bijvoorbeeld olijfolie. 

4. Ga voor gezond beleg

Denk aan 100% pindakaas, 30+ kaas, ei en vis. Maximaal 1 dagkeuze (een keuze buiten de Schijf van Vijf), zoals hummus, hagelslag en jam. Check in de ‘Kies Ik Gezond?’-app of beleg in de Schijf van Vijf past.

5. Ga voor dranken zonder suiker

Kraanwater, magere of halfvolle melk en thee zijn voorbeelden van gezonde keuzes. Varieer eens met een schijfje fruit in het water.

Wil je naast de lunch nog een aanvullend gerecht serveren, zoals een kleine salade, yoghurt met muesli of soep? Dit past in een gezond voedingspatroon als die bestaan uit alleen  Schijf van Vijf- producten. Een soep die past in de Schijf van Vijf bevat verse groenten én geen zout of bouillon.   

sluiten
Koude of warme lunchgerechten

Wil je iets anders serveren dan een broodlunch, bijvoorbeeld een (pasta)salade of rijstgerecht? Voor lunchgerechten anders dan belegd brood zijn er lunchgerechtcriteria. Een lunchgerecht bestaat uit alleen  Schijf van Vijf producten met eventueel 1  dagkeuze buiten de Schijf van Vijf. Lunchgerechtcriteria zijn zonder drinken en fruit als toetje


Kinderen 4 – 8 jaar Kinderen vanaf 9 jaar
Energie 225 – 400 calorieën 350 – 550 calorieën
Groente Minimaal 25 gram Minimaal 75 gram
Halvarine, margarine, vloeibare
bak- en braad of olie
Maximaal 10 gram Maximaal 15 gram
Brood / graanproduct /
aardappelen / peulvruchten
Naar behoefte Naar behoefte
Eventueel:
Andere producten
in de Schijf van Vijf,
zoals 30+ kaas, fruit,
halfvolle yoghurt,
ei, ongezouten noten.
Bekijk voor de juiste
hoeveelheden
de Schijf van Vijf
voor jou-tool
.
Maximaal in de hoeveelheid
aanbevolen voor betreffende
leeftijd- en geslachtgroep.
Oppassen met hele noten.
Maximaal in de
hoeveelheid aanbevolen
voor betreffende
leeftijd- en geslachtgroep
Oppassen met hele noten.
Eventueel 1 dagkeuze 1 dagkeuze
De energiebehoefte wisselt erg tussen kinderen en is ook afhankelijk van bijvoorbeeld groeispurts. Als extra aanbod voor een kind dat nog honger heeft kun je denken aan: snackgroente (zoals worteltjes, tomaatjes, komkommer, etc.), fruit (zoals schijfjes appel, druiven, plakjes banaan, etc.), magere of halfvolle zuivel (zoals een glas melk of een schaaltje yoghurt), een handje ongezouten noten (afhankelijk van de leeftijd!) of gedroogd fruit (zoals rozijntjes).
sluiten
(warme) Hoofdmaaltijd
Het kan voorkomen dat de (warme) maaltijd op school de avondmaaltijd vervangt. In dat geval kiezen ouders er ’s avonds voor om hun kind brood te laten eten. Wanneer de (warme) maaltijd op school dient als hoofdmaaltijd van de dag, gelden de criteria voor de hoofdmaaltijd. Een warme maaltijd bestaat uit alleen Schijf van Vijf- producten, met eventueel 1 of 2 dagkeuzes buiten de Schijf van Vijf. Criteria voor de warme maaltijd zijn zonder eventueel drinken en toetje.
Kinderen 4-8 jaar Kinderen vanaf 9 jaar
Energie 300-500 kcal 400-700 kcal
Groente Minimaal 100 gram Minimaal 150 gram

Vlees, vis, ei, vegetarisch product
en/of noten
en/of peulvruchten

Maximaal 50 gram
en/of maximaal 15 gram
en/of minimaal 60 gram

Oppassen met hele noten

Maximaal 100 g
en/of maximaal 25 g
en/of minimaal 60 g

Oppassen met hele noten

Aardappelen, graanproducten
of peulvruchten
Naar behoefte Naar behoefte
Vloeibare margarine,
vloeibare bak- en braad, of olie
Maximaal 15 gram Maximaal 15 gram

Eventueel:
Andere voedingsmiddelen
die voldoen aan de criteria Schijf van Vijf
(bijvoorbeeld 30+ kaas, fruit, gedroogd fruit).

Bekijk voor de juiste hoeveelheden
de Schijf van Vijf
voor jou-tool.

Maximaal in de hoeveelheid
aanbevolen voor betreffende
leeftijd- en geslachtgroep.

Maximaal in de
hoeveelheidaanbevolen voor betreffende
leeftijd- en geslachtgroep.
Eventueel 1 dagkeuze of toegevoegd zout
met totaal maximaal
1,5 gram zout per maaltijd
2 dagkeuzes of
toegevoegd zout
met totaal maximaal
2 gram zout per maaltijd

  • De hoeveelheden zijn de hoeveelheden als gegeten, met uitzondering van vlees.
  • Het wordt aangemoedigd om peulvruchten te gebruiken als eiwitbron/vleesvervanger, maar het is ook mogelijk om peulvruchten in plaats van aardappelen of graanproducten te eten.
  • Voor aardappelen en graanproducten geldt geen criterium voor de hoeveelheid. Als richting kan de aanbevolen hoeveelheid worden genomen: 2-3 opscheplepels voor 4-8 jarigen, 3-5 opscheplepels voor kinderen van 9 jaar en ouder.
  • Gebruik de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app om te zien of een product in de Schijf van Vijf staat.
  • Een dagkeuze is een kleine keuze buiten de Schijf van Vijf. Denk aan een lepel tomatenketchup, een augurkje, of een paar olijven.
sluiten
Tussendoortjes en extra's

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes en extra's:

  • Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, aardbeien en mandarijn.
  • Gedroogd fruit, zoals een doosje rozijnen of een handje abrikozen of dadels.
  • Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
  • Een handje ongezouten noten, zoals walnoten, pinda’s of hazelnoten. Hak voor de zekerheid noten in stukjes. Ook grotere kinderen kunnen zich verslikken in hele noten en pinda’s.
  • Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of een volkoren mueslibol. 
sluiten

Praktische tips en suggesties

Bekijk ook:

Rekening houden met allergieën en (di)eetwensen

Op elke school zijn kinderen met allergieën of dieetwensen in verband met een bepaalde (geloofs)overtuiging. Denk aan notenallergie, coeliakie en aan halal voeding. Uiteraard hou je hier rekening mee bij een schoollunch of schoolontbijt. Als het nodig is, kun je individuele afspraken vastleggen met ouders.

Als er kinderen zijn met een ernstige allergie voor pinda’s of noten, is het verstandig specifieke afspraken te maken. Bijvoorbeeld door in die klas geen notenpasta of pindakaas aan te bieden. Ook voor kinderen met coeliakie is het belangrijk goede afspraken te maken om kruisbesmetting te voorkomen.

Voor de kinderen met allergieën of dieetwensen kun je aparte producten aanbieden. Denk aan een verrijkte ongezoete sojadrink voor kinderen met een koemelkallergie, glutenvrij volkoren- of bruinbrood voor kinderen met coeliakie en halal boterhamworst voor islamitische kinderen. Deze producten zijn bestemd voor de kinderen met een allergie of dieetwens en tellen niet mee met het reguliere aanbod. Halal boterhamworst is dus niet een tweede dagkeuze in het totale aanbod.

Ook kun je afspraken maken met ouders van een kind met een eetstoornis, denk aan anorexia nervosa, boulimia nervosa of ARFID. Dit is belangrijk omdat alles wat met eten te maken heeft, voor hen een bron van spanning is. Voor deze kinderen is intensieve psychologische en/of medische begeleiding door een professional nodig. Als school ben je dus niet verantwoordelijk voor het geven van voedingsadvies. En goedbedoeld voedingsadvies door school of andere ouders is ook niet zinvol. School kan wel ondersteunend zijn aan de behandeling.

sluiten
Rekening houden met kindermarketing

Met kindermarketing bedoelen wij reclame en promotie voor voedingsmiddelen specifiek gericht op kinderen. Uit onderzoek weten we dat kindermarketing een direct effect heeft op de kennis, voorkeuren en consumptiepatroon van kinderen. Bovendien heeft het een indirect effect op hun gezondheidstoestand. Het overgrote deel van deze kindermarketing gaat over producten die niet in de Schijf van Vijf staan en daardoor niet bijdragen aan een gezond eetpatroon. Ze zijn rijk aan verzadigd vet, zout en/of suiker.

Als school kun je de blootstelling aan producten die veel suiker, verzadigd vet en/of zout bevatten verminderen door deze producten te weren. Leg dit ook vast in het voedingsbeleid. Naast het verminderen van blootstelling aan kindermarketing, kunnen kinderen ook mediawijs worden gemaakt, zodat zij beter weerstand leren bieden aan de verleiding die uitgaat van de marketing voor ongezonde producten. Lees meer over kindermarketing.

sluiten
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.