Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Een gezond voedingsbeleid in de kinderopvang

Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt ook voor een gezonde leefstijl. De kinderopvang speelt daarbij een belangrijke rol. De basis voor een gezonde kinderopvang is een goed voedingsbeleid. Wij geven handvatten om je eigen voedingsbeleid te maken, aan te passen of aan te vullen. Ook vind je op deze pagina leuke kookactiviteiten en inspiratie voor gezond broodbeleg.

In 4 stappen naar een goed voedingsbeleid

Om tot een compleet voedingsbeleid te komen, kun je eenvoudig deze stappen volgen:

Stap 1: Een goede voorbereiding

Bepaal eerst wat de beginsituatie is. Je kunt daarvoor de huidige situatie vergelijken met het voorbeeld voedingsbeleid van het Voedingscentrum. Bespreek op basis daarvan met collega’s welke gezonde stappen jullie willen zetten. En bedenk vervolgens wat de gevolgen voor de medewerkers en ouders zullen zijn. Neem ze hierin mee. Zorg dat het voedingsbeleid echt past bij jullie organisatie. Nodig de oudercommissie uit om over keuzes in het voedingsbeleid te praten. Daarvoor kun je deze voorbeelduitnodiging (Word, 14 kB) gebruiken.

Stap 2: Maak je eigen voedingsbeleid

Als jullie zijn hebben besloten wat jullie willen veranderen, kun je aan de slag met een voedingsbeleid opstellen of aanpassen. Daarvoor kun je ook het voorbeeldvoedingsbeleid kinderopvang (Word, 4,3 MB) of voorbeeldvoedingsbeleid gastouderopvang (Word, 4,3 MB) gebruiken. Daarin staan ook belangrijke links naar meer informatie. Het kan dienen als basis voor je nieuwe beleid. Je kunt gerust alles in zijn geheel overnemen óf er delen uit gebruiken. Neem in dat proces altijd je de interne organisatie en ouders mee.

Stap 3: Pas je inkooplijst aan

Nu weet je welke producten je wilt gebruiken in jouw kinderopvangorganisatie. Handig om je inkooplijst hier meteen op aan te passen.

Stap 4: Communiceer je nieuwe voedingsbeleid

Zet de belangrijkste veranderingen op een rij. Om je te helpen hebben we voorbeeldbrieven (als Word-bestand, 16 kB). Deel dit met de rest van de organisatie en alle ouders.

Mogelijk zijn er ouders die vraagtekens hebben bij de veranderingen. Leg dan uit waarom de keuzes zo zijn gemaakt. Luister goed, leef je in, straal optimisme uit en respecteer de opvoedvisie van de ouders.

Informatie voor ouders

Wil je ouders blijven prikkelen over gezonde voeding in jullie nieuwsbrief of via social media? Het Voedingscentrum heeft een ruim aanbod aan webpagina’s die je kunt delen.

  • Eerste hapjes (met alles wat ouders willen weten over de eerste hapjes)
  • Gezonde traktaties (een pagina met ideeën voor gezonde traktaties en feestbeleid)
  • Tips voor eetopvoeding (om tips over het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten te delen)
  • Drinken (alles over wat gezond drinken is voor de jongste kinderen)

Bestel gratis folders voor ouders

Voor ouders kun je de volgende folders online lezen en bestellen:

Welk eten en drinken kun je geven in de kinderopvang?

Wat kun je geven op brood, als drinken en tussendoor aan de kinderen in jouw kinderopvangorganisatie? We hebben de belangrijkste do's en don'ts in 3 overzichtelijke tabellen gezet. Handig!

Organiseer een kookactiviteit

Samen koken met kinderen op de kinderdagopvang of BSO kan een onvergetelijke ervaring voor ze zijn. We hebben een aantal superleuke kookactiviteiten met recept-ideeën op een rij gezet die jouw locatie kan organiseren.

Koken met kinderen bij de kinderopvang (1-4 jaar)

Koken met kinderen (4-12 jaar)

Verder werken aan Gezonde Kinderopvang

Heb je de smaak te pakken en wil je verder werken aan een gezondere kinderopvang? Het Voedingscentrum is partner van het programma Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang maakt aandacht voor een gezonde leefstijl van kinderen (0-12 jaar) vanzelfsprekend.

Alle opvangorganisaties kunnen ermee aan de slag. Zowel de dagopvang, buitenschoolse opvang, het gastouderbureau als de voorschoolse educatie, maar ook het mbo. Binnen het programma staan 12 gezondheidsthema’s centraal. Denk aan thema’s als voeding, sociaal-emotionele ontwikkeling, bewegen, groen, dagritme, slaap, mediaopvoeding, seksuele ontwikkeling, middelengebruik, hygiëne, fysieke veiligheid en zonbescherming.

Word coach Gezonde Kinderopvang
Gezonde Kinderopvang leidt pedagogisch professionals (gratis) op tot coach Gezonde Kinderopvang. Ze leren aan de hand van het ‘Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang’ hoe ze kinderen in de organisatie structureel een gezonde, actieve en veilige omgeving bieden en hoe zijzelf én hun collega’s daarbij een belangrijke voorbeeldfunctie hebben. De coach wordt het aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie, schoolt collega’s en zorgt dat aandacht voor een gezonde leefstijl geborgd is in het dagelijks werk en beleid.

Hier kun je je aanmelden voor het leertraject van Gezonde Kinderopvang.
sluiten