De eerste jaren van je kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten. De basis voor het latere eetgedrag van je kind kun jij dus nu al helpen vormen. Maar welke invloed heb je als ouder of verzorger?
In deze video leggen we uit hoe je eten aan tafel gezellig maakt voor het hele gezin. Ook krijg je tips voor de opvoeding van je dreumes of peuter.
Bekijk de volledige 4-delige miniserie 'Gezond opvoeden' op YouTube.
Bekijk onze tips voor de eetopvoeding.
Tip 1: Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel die eet
Als jij je kind eten opdringt, eet die misschien te veel. Als die vaak te veel eet kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien leert je kind af om te luisteren naar het eigen gevoel van vol zitten als je het eten opdringt. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht.
Straf je kind dan ook niet als die het eten niet opeet, bijvoorbeeld door geen toetje te geven. Straf kan er bovendien voor zorgen dat je kind een negatief gevoel koppelt aan gezond eten. Oftewel: het bordje hoeft niet leeg.
Maak je geen zorgen als je kind een keer of een poosje wat slechter eet. Blijf gewoon proberen. Lees ook onze pagina’s over de lust-ik-niet fase. En bedenk dat een kind dat groeit en levendig is, genoeg binnen krijgt. Ben je er toch niet gerust op, bespreek je zorgen dan op het consultatiebureau.
Tip 2: Verbied niks, maar stel wel grenzen
Voor het stimuleren van gezond eetgedrag bij je kind, is het eigenlijk het beste om een bepaalde mate van controle uit te oefenen, maar ook niet enorme beperkingen op te leggen. Zo kan het verbieden van eten ervoor zorgen dat je kind er juist van wil eten. Maar kinderen helemaal vrij te laten kiezen wat zij willen, kan er weer voor zorgen dat ze sneller ongezonde keuzes maken.
Een voorbeeld: zowel snoep en frisdrank helemaal verbieden als je kind vrijlaten om zelf snoep en frisdrank uit de kast te pakken, werkt averechts. Maar wat kun je dan wel doen? Verbied snoep en frisdrank niet, maar geef het op vaste momenten en niet te veel. Lees meer over wat je tussendoor kan geven.
Tip 3: Zorg voor vaste eet- en drinkmomenten
Vaste eetmomenten leren je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Houd bijvoorbeeld aan: ontbijt – tussendoormoment – lunch – tussendoormoment – warme maaltijd op vaste tijden. Bekijk hoe een dagmenu eruit kan zien. Plan de tussendoormomenten niet vlak voor een maaltijd. En geef niet meer dan 4 keer wat tussendoor. Dat is slecht voor de tanden en kan de trek in de hoofdmaaltijden verstoren.
Zorg ook dat je op tijd eet, en niet als het eigenlijk tijd is voor een dutje of om te gaan slapen. Als je kind te moe is, heeft die geen aandacht en geen trek meer.
Tip 4: Eet aan tafel
Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) samen eet met iedereen die er op dat moment is. Aan tafel eten is goed voor de algemene ontwikkeling en de gezondheid van je kind.
En door aan tafel te eten leert je kind: nu is het tijd om iets te eten. Ook is het belangrijk dat die jou met smaak ziet eten, dat maakt het aantrekkelijker om nieuwe smaken te proberen. Probeer de nadruk niet te veel te leggen op het ‘moeten eten’. Maak er een ontspannen en gezellig moment van. Praat bijvoorbeeld na over de dag. Wat als je kind het eten niet lust?
Tip 5: Uit die tv!
Televisiegeluid leidt erg af, dat geldt voor volwassenen, maar nog meer voor kinderen. Eet zelf met aandacht en geef je kind aandacht tijdens het eten. Overigens ook een boekje lezen, de krant lezen, een spelletje doen, je mobiele telefoon, laptop… ze zijn niet uitgenodigd voor het eten.
Tip 6: Geef het goede voorbeeld
Je kind kijkt naar wat jij eet en wanneer jij eet. En wil dat na-apen, zeker op deze jonge leeftijd. Neem je bijvoorbeeld regelmatig fruit en tomaatjes tussendoor, dan wil je kind dat ook. Trek jij een vies gezicht bij bieten? Grote kans dat die ook geen bieten meer wil. Ook ongezond gedrag zal die willen na-apen: als je bijvoorbeeld zelf de hele dag door eet, zal je kind dat straks ook willen. Omdat die jou ziet eten, dus waarom mag het kind dat niet?
Tip 7: Maak afspraken als je naar de supermarkt gaat
Een supermarkt is een plek waar de verleiding alom is. Snoep ligt vaak op ooghoogte van je kind. En bij de kassa ligt nog meer lekkers. Reclame speelt ook een rol. Een gemiddelde supermarkt heeft ongeveer 150 kinderartikelen in de schappen liggen. Wanneer een kind vaak een reclame voorbij ziet komen, is de kans groot dat die sneller om die producten vraagt. Tips voor in de supermarkt.
Tip 8: Toon dat jij gezond belangrijk vindt
Maak gezond eten gewoon voor je kind, door te laten zien dat jij het belangrijk vindt. Laat je kind bijvoorbeeld meekijken of helpen met koken. Zo ziet die wat er voor nodig is om een gezonde maaltijd te maken. Even gebrek aan inspiratie?
Bekijk onze recepten.
Het is verder leuk om je kinderen af en toe te vertellen over gezond eten. Wat doet het voor je lijf? Maar, maak gezond ook gewoon jouw geheime missie. Als je namelijk alsmaar roept dat groente zo goed voor je is, kan het effect averechts zijn. Roep trouwens ook niet dat snoep en snacks zo slecht zijn. Laat gewoon zien dat het best af en toe mag, maar dat je er niet te veel van neemt. Kortom: laat op een ontspannen manier zien dat gezond eten belangrijk is.
Tip 9: Maak gezond in huis makkelijk
Zorg ervoor dat gezond eten in huis beschikbaar is en dat het makkelijk te eten is. Als je kind makkelijk toegang heeft tot gezonde producten, eet die er ook eerder van. Zet bijvoorbeeld stukjes gesneden groente en fruit neer, die makkelijk te pakken zijn uit een bakje.
Tip 10: Gebruik eten niet als troost of beloning
Leer je dat wel aan, dan zal je kind later zichzelf misschien ook troosten of belonen met eten. En dat kan weer leiden tot overgewicht. Speel of dans liever even met je kind, lees een boekje, zing een liedje. En een knuffel werkt altijd.
Beloon je kind ook niet met ander eten, zoals een toetje, als die groente eet. Je kind kan dan gaan denken dat groenten eigenlijk niet lekker zijn. En ook al eet die niet alle groenten op, geef gewoon een toetje als onderdeel van de maaltijd. Je mag natuurlijk je kind wel een complimentje geven als die fruit of groente met smaak heeft gegeten.
In deze video leggen we uit wat wel werkt aan tafel, zoals een complimentje geven. En waarom je je kind beter niet kunt straffen of belonen met eten.
Bekijk de volledige 4-delige miniserie 'Gezond opvoeden' op YouTube.
Download de GroeiGids app
Wil je de belangrijke en leukste momenten van je kind vastleggen? Download dan de GroeiGids app. Je start een groeipad in de app en met de gegevens kun je een groeialbum maken als tastbare herinnering voor later. Je ontvangt in de app ook handige pushberichten van het Voedingscentrum over eetopvoeding.