Menu
Zoek

10 tips voor de lust-ik-niet fase

Best een kans dat je ermee te maken krijgt als je kind rond de 2 jaar is: de beruchte lust-ik-niet-fase. Wanhoop niet, het gaat weer voorbij. De trucs op deze pagina helpen om je kind weer met plezier aan het eten te krijgen.

In deze video leggen we uit hoe smaakontwikkeling werkt bij jonge kinderen en hoe je ze leert proeven. Ook geeft ze tips voor de gezonde opvoeding van je kind.

Bekijk de volledige 4-delige miniserie 'Gezond opvoeden' op YouTube.

Tip 1: Combineer en maak iets op een andere manier klaar

Iets wat je kind niet lekker vindt, gaat er makkelijker in als je het combineert met iets dat die wel lekker vindt. Soms werkt het ook om iets op een andere manier klaar te maken. Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus of met een frisse yoghurtdip erbij. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het eens geraspt met een paar rozijnen of door de stamppot. Zoek ter inspiratie onze recepten door op het gevreesde ingrediënt. Eten ‘maskeren’ met bijvoorbeeld appelmoes kun je beter niet doen. Zo proeft je kind de pure smaak van het eten niet meer.

Tip 2: Kleed het eten leuk aan

Kleed het eten leuk aan als het er niet in wil. Een leuke lepel, een liedje, een mooi bord, eten in een leuke vorm of maak bijvoorbeeld een gezicht van het avondeten: wees creatief.

Ook kun je een leuk bord of een leuke lunchtrommel nemen met verschillende vakjes. In die vakjes doe je allemaal verschillende gezonde hapjes. Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.

Tip: leg op het vakjesbord evenveel eten als je normaal geeft tijdens de lunch of avondeten. Bekijk welke hoeveelheden normaal zijn.

Tip 3: Laat je kind helpen in de keuken

Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het ook gemakkelijker proeven. Is jouw kind er al aan toe om te helpen? Bedenk simpele klusjes, zoals groente wassen, een ei pellen of salade mengen. En wil je kind tijdens het koken alvast wat snoepen van de paprika, wortel of tomaat? Dan heeft die dat vast binnen! Laat je kind voordat je samen gaat koken ook eens kiezen welke groente die wil eten.

In deze video leggen we uit wat je kinderen allemaal kunt laten doen in de keuken. Een dreumes of peuter kan helpen met de eenvoudigere klusjes zoals groente wassen, een ouder kind geef je andere, moeilijkere taken. Ook krijg je tips voor de opvoeding van je kind.

Bekijk de volledige 4-delige miniserie 'Gezond opvoeden' op YouTube.

Tip 4: Houd de sfeer ontspannen

Wil je kind iets niet eten en laat die dit duidelijk merken? Zorg dat het bord zo staat dat je kind er net bij kan. En besteed er verder geen aandacht aan. Eet zelf rustig verder en houd de sfeer ontspannen. Je zult zien dat als je even geen aandacht aan het gedrag besteedt, je kind ineens zelf het bord weer pakt. En zo niet? Bied dan af en toe een hapje aan. En prijs je kind als die dat hapje neemt. Zo maak je van samen eten weer een sociaal, gezellig moment.

Tip 5: Spreek af: eetmoment=eetmoment

Eten doe je aan tafel, ook al is het iets kleins zoals een stuk fruit. Wanneer je van tafel gaat, dan is het eetmoment voorbij. Heeft je kindje niks of weinig gegeten? Prima. Ruim de tafel gewoon af. Geef niet iets extra’s tussendoor, want dan heeft die geen trek meer bij het volgende eetmoment. Een fles melk ’s nachts kun je beter ook niet doen. Je houdt het slechte eten tijdens de maaltijd in stand als je kind erop rekent dat dief iets anders krijgt.

Tip 6: Schep kleine porties op

Als je kleine porties geeft, hoeft je kind niet tegen een berg eten op te kijken. En nog eens opscheppen kan altijd.

Tip 7: Geef zelf het goede voorbeeld

Je kind vindt niks leuker dan jou nadoen. Laat daarom zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Een hap groente, een stuk vis, een aardappel: eet het met smaak op en vertel je kind hoe het smaakt. Laat ook zien dat je moeite hebt gedaan om het eten klaar te maken.

Tip 8: Proef!

Proeven hoort erbij, ook al is het maar een beetje. Een hap is al genoeg. Het is een kwestie van oefenen, net als leren lopen of fietsen.

Tip 9: Gebruik de ijsblokjestruc

Het is prima om datgene wat je kind wél lust vaker voor te schotelen. Maar blijf daarnaast andere smaken aanbieden. Een handige tip: vries wat je kind niet eet in een ijsblokjesbakje. Zo kun je dat steeds in een kleine portie geven náást de maaltijd van de dag. Dan proeft je kind op een makkelijke en speelse manier weer even die nieuwe smaak. Het is niet erg als je kind het eten niet wil doorslikken, als die het maar wel in de mond heeft gehad.

Tip 10: Wees duidelijk

Een kind kan iets niet willen eten terwijl die het best lust. Soms zal het wortel er dus prima ingaan en de andere dag wil die het niet. Of je kind wil ineens geen stamppot of pasta meer en gooit het liefst het hele bord door de kamer. Dat kan best frustrerend zijn als ouder. Iets anders aanbieden omdat je moe bent van het gedrag van je kind of omdat je bang dat je kind te weinig binnenkrijgt, is begrijpelijk. Maar door je kind (later) een boterham of cracker te geven, houd je het slechte eten tijdens de maaltijd in stand. Op de lange termijn hebben jij én je kind er meer baat bij als je voet bij stuk houdt en je dus niets anders aanbiedt aan je kind. Zo geef je je kind duidelijkheid.

Niet toegeven aan je kind, kan betekenen dat je kind weleens met trek naar bed gaat of een paar dagen weinig eet. Dat kan geen kwaad, want een gezond kind hongert zichzelf niet uit. Je kind gaat vanzelf wel eten. En morgen is er weer een dag.

Zoveel eet een kind

Een kind eet veel minder dan een volwassene. Maar hoeveel is ‘normaal’? Bekijk de voorbeelddagmenu’s om te zien hoeveel je kind ongeveer nodig heeft. Sowieso zullen de periodes dat je kind veel of weinig eet elkaar geregeld afwisselen, afhankelijk van de groei op dat moment.

Nieuwe smaak? Je kind leert proeven

Soms zal je kind wel 10 keer moeten proeven voordat die aan een smaak gewend is. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat die alles superlekker gaat vinden. Kinderen ontwikkelen namelijk ook persoonlijke smaakvoorkeuren.

Dwingen werkt niet

Je kind dwingen om iets op te eten werkt niet. Waarom je beter niet kunt dwingen? Het kan zijn dat die al vol zit, maar dit niet goed kan aangeven. Dan geef je dus eigenlijk te veel. Door je kind dwingen te eten, kan het ook zijn dat die niet goed meer voelt wanneer die vol zit: je verstoort als het ware het ‘verzadigingsgevoel’. Als je kind maar 1 hapje proeft en het blijft daarbij: prima. Straf je kind ook niet als die iets niet wil eten. Volgende keer beter.

Blijft je kind een moeilijke eter? Maak een plan

Houd een tijdje bij wat je kind eet, hoeveel en hoe de maaltijden verliepen. Deze manier helpt om naar de situatie te kijken en een op maat gemaakt plan van aanpak te bedenken. Schrijf op hoe laat jullie aten, waar jullie zaten, wie zich met je kind bemoeide en welke maaltijden relatief goed verliepen. Op deze manier kun je ontdekken wanneer het beter gaat. Misschien ging het goed toen jullie eerder aten dan normaal. Of toen je een keer alleen was met je kind en je niet samen met je partner ‘bovenop’ jullie moeizaam etende kind zaten. Dan kun je bijvoorbeeld concluderen dat het beter gaat als één van jullie zich met het kind bezig houdt.

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt, dan kun je met je vragen bij het consultatiebureau terecht. Mocht dit niet helpen, dan kan je huisarts je misschien doorverwijzen naar een diëtist, een gedragsdeskundige of kinderpsycholoog.

Kookboek 'Lust ik wel!'

Met de kindvriendelijke recepten uit dit vrolijke kookboek leer je je kind met de pot mee-eten. Van de eerste hapjes tot alles wat de pot schaft. Bekijk het voorbeeld hieronder en bestel (€19.95 excl. verzendkosten).

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.