Geef niet |
Waarom niet |
Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei.
|
|
Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. |
Producten met veel zout, zoals vleeswaren, kant-en-klare sauzen en snacks. |
|
De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat nog niet goed verwerken. Voeg zelf geen zout toe aan je eten, en kies voor producten met weinig zout zoals verse groente en groente uit de diepvries. Bekijk de maximale hoeveelheid zout per dag voor kinderen. |
Gewone kaas |
|
Bevat veel verzadigd vet en zout. Je kunt beter kiezen voor een kaassoort met weinig of minder zout, zoals mozzarella, zuivelspread en hüttenkäse. Bekijk meer alternatieven. Gewone kaas (mager en vet) en smeerkaas bevatten
vaak wel 2 keer meer zout.
|
Kaas gemaakt van rauwe melk |
|
Daarin
kunnen bacteriën voorkomen zoals campylobacter, listeria, salmonella en
E.coli. Deze bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Jonge
kinderen tot 4 jaar hebben vaak een verminderde weerstand en zijn
gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden ook niet altijd vanzelf beter
na een voedselinfectie. Als kaas gemaakt is van rauwe melk staat op het
etiket ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’. Boerenkaas wordt
gemaakt van rauwe melk. Deze kun je beter niet geven.
|
Smeerleverworst of paté
|
|
Dit bevat veel vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor
kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn,
misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. |