Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is gezond broodbeleg voor mijn dreumes en peuter?

Brood is een gouden bron van voedingsstoffen voor kinderen. Je kunt er eindeloos mee variëren. Op deze pagina laten we zien hoe gezond en lekker broodbeleg eruit kan zien.

Gezonde en minder gezonde keuzes

Gezonde keuzes uit de Schijf van Vijf

  • Zachte margarine uit een kuipje op elke boterham
  • Hartig mager beleg, zoals ei, hüttenkäse en light zuivelspread*
  • 100% notenpasta of 100% pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker
  • Vis, denk aan gebakken vette vis zoals zalm, bokking, heilbot en verse sardines. Of maak zelf een spread. Rauwe of voorverpakte gerookte vis kun je beter niet geven vanwege ziekmakende bacteriën die erin kunnen zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor
  • Heerlijk op brood: groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel en aardbei

Hiervan kun je een keer per dag iets kiezen (dagkeuze)

  • Vegetarische smeerworst, vleeswaar zoals kipfilet of een plakje ham
  • Salades op brood zoals komkommersalade, farmersalade
  • Appelstroop, jam en honing (geef honing pas na de eerste verjaardag van je kind, honing kan namelijk besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden)

Dit geef je niet

  • Smeerleverworst en paté. Dat bevat veel vitamine A, en dat kan schadelijk zijn voor jonge kinderen.
  • Rauwe vleeswaren zoals filet américain (vanwege schadelijke bacteriën)
  • Kaas gemaakt van rauwe melk, zoals boerenkaas. Als kaas gemaakt is van rauwe melk staat op het etiket ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’. (vanwege schadelijke bacteriën)
  • 20+ en 30+ kaas is ook hartig mager beleg uit de Schijf van Vijf, maar is voor een klein kind al gauw te zout. Wil je toch een keer smeerkaas geven? Neem dan 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout. In de 'Kies Ik Gezond?'-app kun je zoeken naar die variant met de laagste hoeveelheid zout per 100 gram.
  • Bekijk ook de pagina Wat je geef je nog niet?

Voor kinderen weinig dagkeuzes

Kinderen jonger dan 4 jaar hebben weinig ruimte voor dagkeuzes (iets kleins buiten de Schijf van Vijf). Geef een jong kind eventueel een dagkeuze als beleg op brood, maar liever niet als tussendoortje. Als je kind wel een dagkeuze als tussendoortje neemt, kies dan bij voorkeur broodbeleg dat wel in de Schijf van Vijf staat. Kinderen zitten namelijk als snel vol en zo kun je ervoor zorgen dat jouw kind voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling.

Wat kies ik als brood en hoeveel heeft mijn kind nodig?

Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Daarin zitten namelijk lekker veel vezels. Deze zijn nodig voor een goede darmwerking en spijsvertering. In volkorenbrood zitten de meeste vezels.

Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch. Als je kind bij het ontbijt iets anders eet dan brood, dan is het wel goed om als lunch wel brood aan te bieden. Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.

Voorbeelden van broodbeleg in beeld

Hier zie je een paar voorbeelden van broodbeleg. Omdat je kind maar 2 tot 3 boterhammen nodig heeft, kun je het brood ook in kleinere stukken snijden en beleggen met verschillende dingen. Lekker van alles wat!

Beleg de boterham van je kind met fruit of groente. Lekker en gezond!

Links: stukjes appel. Rechts: hüttenkäse met komkommer en aardbei. De boterhammen zijn ook besmeerd met wat margarine uit een kuipje.

Beleg het brood van je kind eens met humus en paprika. Lekker en gezond!


Links: bruin Turks brood met hummus zonder zout en reepjes paprika. Rechts: bruin Turks brood, met olijfolie, ei en olijven. Let op: olijven bevatten veel zout en staan daarom niet in de Schijf van Vijf, maar kunnen wel onderdeel zijn van een maaltijd. Het is belangrijk dat het een kleine hoeveelheid is.

Brood afwisselen

Je kunt brood afwisselen met een keer havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout. Kijk op de pagina Wat geef ik mijn kind als ontbijt of lunch? voor inspiratie.

8 heerlijke groente- en fruitspreads

Hieronder zie je 8 recepten om zelf spreads te maken voor op brood. Bijvoorbeeld met banaan, bessen, bietjes of wortel. Daar smult je kind vast van!

Of download de pdf.

Stap voor stap gezonder

Geef je je kind veel producten buiten de Schijf van Vijf? Bekijk dan hoe je jouw kind stap voor stap gezonder kan laten eten. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van broodbeleg.

Gezonder kiezen met de 'Kies Ik Gezond?'-app

Weten of een product in de Schijf van Vijf staat? Of wil je bijvoorbeeld weten in welke kaas het minste zout zit? Gebruik hiervoor de 'Kies Ik Gezond?'-app. Je kunt er producten mee opzoeken of in in de supermarkt scannen. De app is gratis te downloaden.

Wat geef je te drinken?

In dranken is er zóveel keus. Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk(producten)) heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Lees er meer over op deze pagina.

Vragen en antwoorden over het onderwerp

Is chocolade hagelslag gezond broodbeleg?

Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Maar ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar heel gezond is het eigenlijk niet. Bekijk hoeveel calorieën, suiker en verzadigd vet in verschillende soorten chocolade broodbeleg zit

sluiten
Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?

Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd vet is niet goed voor de gezondheid. Halvarine en margarine bevatten juist meer onverzadigd vet: een type vet dat bekend staat om goede effecten op de gezondheid.

Totdat je kind 4 jaar is adviseren we om margarine uit een kuipje op brood te smeren

Totdat je kind 4 jaar is adviseren we om een margarineproduct met een hoog vetpercentage op brood te smeren. Jonge kinderen krijgen namelijk vaak iets te weinig vetten binnen. Margarine bevat meer vet dan halvarine. We bedoelen met een margarineproduct een zacht smeerbaar product uit een kuipje met 60 tot 80 gram vet per 100g. Je vindt deze informatie op het etiket. Met de 'Kies Ik Gezond?'-app kun je producten vergelijken en zien welke soort in de Schijf van Vijf staat.

Als je kind 4 jaar is geweest adviseren we om halvarine of margarine uit een kuipje te nemen. Je kind heeft dan wat minder vet nodig.

Meer over gezond eten voor je dreumes of peuter

sluiten
Welke kaas kan mijn kind eten op de boterham?
Ons advies is om baby’s en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Waarom? Daarin zit te veel zout voor baby’s en jonge kinderen. Dat kunnen hun nieren nog niet verwerken. 

Het lijkt misschien een streng advies, maar ‘harde’ kaas (zoals Goudse of Edammer) is voor jonge kinderen niet zo gezond. Het bevat in vergelijking met ander broodbeleg veel zout. Zout kan schadelijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. 

Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.

Alternatieven

Gelukkig zijn er kaassoorten die gezonder zijn voor je kind: mozzarella, zuivelspread, cottage cheese en hüttenkäse bijvoorbeeld. Daarin zit minder zout. Probeer eens uit of je kind het lekker vindt. En zo niet: probeer het niet te gauw op te geven. Een kind kan een smaak leren eten. Het kan 10-15 keer duren voor hij iets lekker gaat vinden.

Bekijk de tabel  Hoeveelheid zout in kaas om te zien hoeveel vet en zout erin 1 portie van 20 gram zit (vergelijkbaar met 1 plakje)

sluiten
Welk vlees kan mijn kind eten op zijn boterham?

Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf. Dit kun je beter niet aan jonge kinderen geven, omdat het vaak veel zout bevat.

Voor kinderen onder de 4 jaar geldt:

  • Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst of paté. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor jonge kinderen.
  • Geef geen rauw vlees, zoals filet americain, rosbief of sommige soorten worst, zoals ossenworst en carpaccio. Hier kunnen schadelijke bacteriën op zitten en jonge kinderen zijn gevoeliger voor een voedselinfectie.

Wil je je kind vaker vegetarisch te eten geven? Dat kan prima. Lees hoe je gezond vlees vervangt voor je kind.

sluiten