Menu
Zoek

Is kaas gezond voor baby’s en kleine kinderen?

Ons advies is om baby’s en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Ook zoute smeerkaas kun je beter niet geven. Waarom? Het bevat in vergelijking met ander broodbeleg te veel zout. Dat kunnen de nieren van kleine kinderen nog niet verwerken.

Effecten van te veel zout voor jonge kinderen

De nieren van baby’s en kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Wanneer je veel zout binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen. Wat doet zout in het lichaam?

Alternatieven

Er zijn kaassoorten die minder zout zijn: mozzarella, light zuivelspread, cottage cheese en hüttenkäse bijvoorbeeld. Probeer eens uit of je kind het lekker vindt. En zo niet: probeer het niet te snel op te geven. Een kind kan een smaak leren waarderen. Het kan 10 keer duren voor die iets lekker gaat vinden.

Er zijn wel smeerkazen met een stuk minder zout te vinden. Wil je dit toch een keertje geven? Met onze 'Kies Ik Gezond?'-app kun je producten vergelijken op hoeveelheid zout. Kies voor de variant met het minste zout (per 100 gram). Bekijk ook: Wat is goed broodbeleg voor je baby? of Wat is gezond broodbeleg voor mijn dreumes en peuter?

Om je een indruk te geven, zie je in deze tabel van 11 veel gegeten kaassoorten hoeveel vet en zout erin 1 portie van 20 gram zit (vergelijkbaar met 1 plakje).
Soort kaas Zout in grammen
Smeerkaas, 30+ (15 gram) 0,47
Kaas, oud, 48+ 0,44 
Kaas, oud, 30+ 0,40 
Kaas, jong, 30+  0,37 
Kaas, jong , 48+ 0,32  
Smeerkaas, kids (15 gram) 0,20
Cottage cheese 0,20 
Hüttenkäse
0,20
Zuivelspread 0,16 
Zachte geitenkaas, 45+ (15 gram) 0,15
Mozzarella (25 gram) 0,12

Per portie lijken de gehaltes misschien niet zoveel te verschillen, maar als je alles optelt wat je kind op een dag binnenkrijgt, dan is het best veel. Elke gezondere keuze is er één! Zoveel zout mogen kinderen maximaal per dag.

Kijk op het etiket

Wil je weten hoeveel zout zit in de kaas die jij altijd koopt, kijk dan op het etiket. Op de verpakking staat vaak het zoutgehalte per 100 gram vermeld. Als stelregel kun je aanhouden: zit er minder dan 1 gram zout per 100 gram in de kaas, dan is het een betere keuze voor jonge kinderen. Soms zit er geen etiket op kaas, zoals bij de kaasboer of vers gesneden kaas in de supermarkt. In dat geval kun je vragen hoeveel zout erin zit. Of vraag om kaas met minder zout. Of gebruik onze 'Kies Ik Gezond?'-app hiermee kun je producten vergelijken op hoeveelheid zout.

Kaas gemaakt van rauwe melk

In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Daar kun je een  voedselinfectie van krijgen. Voor jonge kinderen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Een voedselinfectie brengt voor jonge kinderen dan ook meer gevaar met zich mee. 

Sommige (zachte) kazen zijn gemaakt van rauwe melk. Als het gemaakt is van rauwe melk staat op het etiket ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’.

Tip: Boerenkaas is weliswaar een harde kaas, maar het wordt ook gemaakt van rauwe melk. Daarom kun je het uit voorzorg beter niet geven.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.