Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Informatie voor verloskundigen

Op deze pagina vind je actuele informatie over gezond en veilig eten tijdens de zwangerschap. Hiermee kun je als verloskundige of gynaecoloog cliënten adviseren en je eigen kennis op peil houden. Ook vind je hier onze gratis materialen die je kunt meegeven aan aanstaande ouders zoals folders over zwangerschap en uitdeelkaartjes.

Symposium over borstvoeding terugkijken

Bekijk het online symposium over borstvoeding terug voor zorgprofessionals. Het symposium ‘Borstvoeding: maak het samen mogelijk’ gaat in op de laatste onderzoeken rondom borstvoeding en hechting en borstvoeding.

 
 

Materialen voor ouders tijdens de zwangerschap

Afbeelding bij teaser 'Webpagina's over voeding'

Webpagina's over voeding

Op de website van het Voedingscentrum vinden zwangeren en hun partners alle belangrijke informatie rondom voeding en zwangerschap.
Afbeelding bij teaser 'ZwangerHap app'

ZwangerHap app

Met de app ZwangerHap kunnen zwangere vrouwen en hun partners opzoeken of een product wel of niet genomen kan worden.
Afbeelding bij teaser 'Magazine Gezond Groeien'

Magazine Gezond Groeien

Het tijdschrift staat vol praktische informatie voor zwangeren. Verloskundigen kunnen meerdere exemplaren gratis bestellen en uitdelen aan zwangeren.
Afbeelding bij teaser 'Video's over borstvoeding'

Video's over borstvoeding

In deze video's zie je verschillende borstvoedingshoudingen en de juiste manier van aanleggen. Handig voor zwangeren om te bekijken tijdens de zwangerschap

Voedingsadviezen

Bekijk de infographic voor de voedingsadviezen in hoofdlijnen. Print deze pagina om te gebruiken als praatplaat in een consult met aanstaande ouders. Je kunt het downloaden via het downloadicoontje onderaan de infographic. Je kunt de afbeelding ook vanuit je computer laten zien.
 
 
 
 

Materialen voor jou als professional

Up to date met onze e-learning

Als professional is het ook jouw rol om aanstaande ouders te informeren over gezonde en gevarieerde voeding. Het is daarom belangrijk om goed up to date te zijn. De gratis geaccrediteerde e-learning 'Voeding tijdens de zwangerschap' biedt de nieuwste inzichten. Aan de slag met de e-learning.

Toolkits

  • Toolkit Zwangerschap en infectieziekten van het RIVM
  • Toolkit alcoholpreventie & zwangerschap is samengesteld door het Trimbos-Instituut, de KNOV en het Voedingscentrum. Deze toolbox bevat onder andere een gratis cursus over alcoholvrije zwangerschap.
  • Gesprekskaart leefstijl tijdens zwangerschap (Trimbos instituut)
  • Magazine Gezond Groeien

    Het magazine Gezond Groeien staat boordevol praktische informatie over voeding voor zwangere vrouwen en ouders met kinderen tot 1 jaar. Handig om uit te delen tijdens een consult. Bestel dit magazine gratis.

    Gratis te bestellen folders

  • Zwangerschap - wat kun je wel en niet eten?
  • Kinderwens of zwanger? Ga voor een alcoholvrije start! (Bundel van 25 stuks)
  • Zwanger
  • Borstvoeding

    Uitdeelkaartjes

    Om (aanstaande) ouders te wijzen op de app ZwangerHap en de site van het Voedingscentrum zijn gratis uitdeelkaartjes beschikbaar voor professionals. Bestel ze in onze webshop.

  •  
     

    Bekijk ook

    Afbeelding bij teaser 'Dagmenu's voor zwangeren'

    Dagmenu's voor zwangeren

    Hoe kan een eet-dag er ongeveer uitzien tijdens de zwangerschap? We hebben 4 menu's samengesteld, om een idee te geven.
    Afbeelding bij teaser 'Borstvoeding voorbereiden'

    Borstvoeding voorbereiden

    Op deze pagina vind je al onze materialen over borstvoeding bedoeld voor ouders. Ook vind je hier alle materialen die je als professional kunt gebruiken.
     
     

    Veelgestelde vragen

    Afbeelding bij teaser 'Waarom en hoelang geef ik mijn baby vitamine K?'

    Waarom en hoelang geef ik mijn baby vitamine K?

    Een tekort aan vitamine K kan bij pasgeboren baby’s hersenbloedingen veroorzaken. Dit komt niet vaak voor, maar elke baby die een bloeding krijgt, is er één te veel.
    Afbeelding bij teaser 'Welke vis kan wel en niet?'

    Welke vis kan wel en niet?

    Het advies aan zwangeren is om 1 keer per week een portie vette vis te eten, zoals zalm en forel, en 1 keer per week een portie magere vis, zoals tilapia en schol.
    Afbeelding bij teaser 'Waarom geen garnalen?'

    Waarom geen garnalen?

    Garnalen tijdens de zwangerschap wordt tegenwoordig afgeraden omdat er is nu meer informatie beschikbaar over de concentratie schadelijke stoffen.
    Afbeelding bij teaser 'Per ongeluk salami gegeten?'

    Per ongeluk salami gegeten?

    Vrouwen die een keertje een product nemen tijdens de zwangerschap dat ze beter niet hadden kunnen nemen, hoeven zich niet direct ongerust te maken.