De shigella-bacterie veroorzaakt regelmatig voedselinfecties onder vakantiegangers in ontwikkelingslanden. In Nederland loop je de bacterie niet snel op. Mensen worden meestal na vakantie terug in Nederland ziek.
Klachten kunnen zijn diarree, koorts en darmkrampen. Door goed voorbereid op vakantie te gaan, kan je voorkomen dat je deze bacterie oploopt.
Wat is shigella?
Shigella
is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken, maar komt in Nederland
niet veel voor. In Nederland gaat het meestal om infecties na een reis naar het
buitenland. Het kan voorkomen in oppervlaktewater en vooral in
ontwikkelingslanden kan door slechte hygiëne ook drinkwater hiermee besmet
raken.
Shigella
komt zelden voor bij dieren, maar heeft vooral de mens als drager. Het is zeer
besmettelijk en kan gemakkelijk van mens op mens overgedragen worden. De shigella-bacterie zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Bij
toiletgebruik kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet
raken.
Door
contact met deze voorwerpen kan de bacterie op de handen en daarna in de mond
terechtkomen. Via de handen kan de bacterie ook op eetgerei en op eten
terechtkomen.
Welke klachten horen bij een shigella-infectie?
Klachten na een infectie met shigella zijn koorts en buikkrampen, gevolgd door regelmatig waterdunne
diarree. Na enkele dagen wordt de diarree slijmerig en kan er bloed bij zitten. Meestal beginnen de klachten 1 tot 3 dagen na besmetting. Na 4 dagen verdwijnen de symptomen vaak, maar in ernstige gevallen kunnen de klachten 10 tot 14 dagen aanhouden.
Bij besmetting met shigella gelden de volgende adviezen:
- Rust en voldoende drinken is meestal het enige dat helpt. Na de besmetting kan je zonder klachten te hebben nog maandenlang drager zijn van shigella.
- Raadpleeg een arts als er uitdrogingsverschijnselen zijn. Dit geldt zeker voor jonge kinderen tot 5 jaar, zwangeren, ouderen en mensen met een
verminderde weerstand.
Hoe kun je een besmetting met shigella voorkomen?
Om besmetting met shigella te voorkomen, is het belangrijk de volgende regels na te leven:
- Was je handen regelmatig onder stromend water met zeep. Zeker na toiletgebruik, voordat je eten bereidt en voor je aan tafel gaat.
- Verhit je eten goed.
Let extra goed op in het buitenland (tropische landen). Drink daar geen ongekookt water, verse vruchtensappen en eet geen ongeschild of ongewassen fruit, rauwe groente en voedsel zoals niet goed doorbakken hamburgers, ijsblokjes en rauwe schaaldieren.
Meer informatie
Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu:
www.rivm.nl