Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Wortel

Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf.   

Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen geeft de oranje kleur aan de wortel.

Welke soorten wortelen zijn er?

Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen. Winterpeen of winterwortel is een grote wortel.

Uit welke landen komen wortelen?

Wortel komt uit Nederland of uit Duitsland, Frankrijk, Spanje of Israël. In de lente en zomer ligt hij altijd in de winkels. Hij is in mindere mate te krijgen in de herfst en winter. Winterwortelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Wortelen worden buiten in de volle grond geteeld.

Hoe lang kun je wortelen bewaren?

Wortelen kunnen 5 dagen in de koelkast worden bewaard en 3-5 dagen op een koele plaats buiten de koelkast. Winterpeen is 1 maand houdbaar buiten de koelkast.

Hoe bereid je wortelen?

De kooktijd van wortelen is 5 tot 10 minuten. Ze kunnen ook rauw gegeten worden. Was de wortelen voor gebruik en snijd de onder- en bovenkant af. Gebruik 250 tot 300 gram wortel om na het schoonmaken en bereiden 250 gram over te houden.

Hoe gezond zijn wortelen?

Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf.  

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.

Wat is het voedingsadvies voor wortelen?

Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.

Recepten met wortelen

Wortelen kun je gebruiken in veel recepten en je kunt ze ook rauw eten. Voorbeelden van recepten:

Zie ook: recepten met wortel.

Hoe duurzaam zijn wortelen?

De klimaatbelasting van wortelen is laag. Er zijn wortelen verkrijgbaar van biologische teelt (herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, EKO-keurmerk of Demeter keurmerk) en met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ135 kJ
Energiewaarde in kcal32 kcal
Vet
Vet totaal0,3 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,1 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Linolzuur0,2 g
ALA0,01 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel2,8 g
Eiwit
Eiwit plantaardig1 g
Eiwit totaal1 g
Vitamines
Alfa-caroteen2462 µg
Beta-caroteen6226 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten29,4 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne194 µg
Lycopeen0 µg
Niacine0,6 mg
Retinol activiteit equivalent621 µg
Vitamine B10,03 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,03 mg
Vitamine B60,079 mg
Vitamine C4 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,4 mg
Zeaxanthine1 µg
Overigen
Alcohol0 g
As1 g
Cholesterol0,0 mg
Water90 g
Koolhydraten
Koolhydraten5,3 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden4,2 g
Polysacchariden1,1 g
Natrium/zout
Natrium0,028 g
Zout0,070 g
Mineralen
Calcium25 mg
Fosfor29 mg
IJzer0,2 mg
Jodium2 µg
Kalium259 mg
Koper0,03 mg
Magnesium7 mg
Selenium0 µg
Zink0,24 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Bereiden
Blancheren in minuten3
Koken in minuten15
Magnetron in minuten (ca. 650 Watt)2
Roerbakken in minuten8
Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.