Het jaar 2020 stond in het teken van corona. Daardoor is het duidelijker dan ooit. Gezond, veilig en duurzaam eten is ontzettend belangrijk. Gezond, omdat je daar onder andere je weerstand mee ondersteunt én makkelijker op een goed gewicht blijft. Duurzaam, we staan immers voor de uitdaging de aarde leefbaar te houden. En veilig, om te leren hygiënisch om te gaan met voedsel, want we hebben al buikpijn genoeg van andere dingen.
In de video hieronder zie je in 5 minuten hoe we op al deze punten ons uiterste best hebben gedaan, samen met vele andere partijen. Maar er is meer nodig. De basis moet goed zijn: Meer focus op preventie, van nazorg naar voorzorg. Meer voedselvaardigheid. Meer inspanning om voedselverspilling te voorkomen. En meer inzet om te zorgen dat de gezonde en duurzame keuze overal de makkelijke keuze is.
Gezond en duurzaam gaan hand in hand
Niemand wil de ene dag gezond eten en de andere duurzaam. Wij maken het mensen daarom gemakkelijk door gezond en duurzaam altijd geïntegreerd aan te bieden. In 2020 deden we dat bijvoorbeeld weer met De Eetwissel. Daarmee bieden we handelingsperspectief om kleine stappen te zetten die duurzaamheids- én gezondheidswinst opleveren.
De integratie van duurzaam en gezond is daarin goed geslaagd. Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover het maken van een Eetwissel. De meerderheid in Nederland vindt dat Eetwissels kunnen bijdragen aan een gezonder eetpatroon (85%) en een duurzamer eetpatroon (68%).
sluiten
De gezonde en duurzame eetomgeving
Elke omgeving met eten en drinken noemen we een eetomgeving. Denk aan het treinstation, tankstation, stadion en festivalterrein. Maar ook de school, de kinderopvang, het ziekenhuis en het zwembad. Wij stimuleren de mensen achter deze eetomgevingen om kinderen en volwassenen te helpen om gezonder en duurzamer te kiezen.
In 2020 presenteerden we de checklist Richtlijn Eetomgevingen, waarin we handvatten geven voor een gezondere en duurzamere eetomgeving, met daarbij ook aandacht voor minder voedselverspilling. Al langer werken we met succes aan gezonde schoolkantines en kinderopvanglocaties.
sluiten
Visie op de toekomst
In de beweging naar gezonder en duurzamer eten telt elke stap, voor de gezondheid van mens en planeet. Daarvoor is onder andere extra budget nodig voor preventie. En eetomgevingen moeten gezonder en duurzamer, bijvoorbeeld door beleidsmaatregelen te nemen.
Geld voor preventie is geen luxe maar noodzaak. De helft van de bevolking heeft nu overgewicht. Als we zo doorgaan is in 2040 62% te zwaar. Covid-19 liet zien dat overgewicht ook op korte termijn zware gevolgen heeft. En qua klimaat zitten we op een kantelpunt, daar zijn de meeste mensen het wel over eens.
Hoeveel we ook inzetten op het individu voedselvaardiger maken, de eetomgeving moet meebewegen. De gezonde en duurzame keuze wordt pas makkelijk als de supermarkt voor het merendeel bestaat uit Schijf van Vijf-producten, fruit goedkoper is dan snoep, in kantines het oog vooral valt op de gezonde keuzes, minder vlees het nieuwe normaal is… en zo kan ik nog wel even doorgaan.
In een aantal columns schrijf ik over de noodzaak, kansen en mogelijkheden van de inzet op eetomgevingen. Ik nodig je uit om deze te lezen:
De eetomgeving bestaat uit mensen. Mensen die eten bereiden, eten verkopen, eten serveren, mensen die van eten genieten. Wij allemaal zijn de eetomgeving, dus wij kunnen het samen verbeteren. Dus jij en ik, de overheid, zorgprofessionals, cateraars, supermarkten, iedereen die íets moet voeding te maken heeft. Ga met ons de uitdaging aan en maak de gezonde en duurzame keuze overal de makkelijke.
Subsidieoverzicht 2020
Het Voedingscentrum wordt 100% gefinancierd door de overheid. Hieronder een overzicht van de financiën.
Programma Goed geïnformeerd kiezen
|
Bedrag (€) |
Subsidie-
gever |
In % |
Instellings-
subsidie VWS |
1.789.011 |
Min VWS |
15% |
Instellings-
subsidie LNV |
1.744.979 |
Min LNV |
14% |
Hygiënecode
en overige |
45.455 |
Min Defensie,
Actiz, GGZ NL,
VGN,NVZ |
0,4% |
sluiten
Programma Gezond door het leven
|
Bedrag (€) |
Subsidie-
gever |
In % |
Prioriteitenplan 2020 |
5.262.992 |
Min VWS |
43% |
Prioriteitenplan deel 2019 |
27.386 |
Min VWS |
0,2% |
Implementatie gezonde kinderopvang |
650.139 |
Min VWS |
5,5% |
sluiten
Programma Voedselkwaliteit
|
Bedrag (€) |
Subsidie-
gever |
In % |
Duurzaam eten (verspilling & herkomst) |
2.605.000 |
Min LNV |
21% |
Stimulering regelingen 2018-2020 |
175.437 |
Min LNV |
1,4% |
sluiten
Financieel overzicht 2020
Hieronder vind je de jaarbalans en resultatenrekening van het Voedingscentrum.
Balans per 31 december 2020
EUR x 1.000 |
2020 |
2019 |
Activa |
|
|
Materiële vaste activa |
599 |
777 |
Financiële vaste activa |
1.769 |
1.716 |
Voorraden |
8 |
25 |
Vorderingen en overlopende activa |
1.177 |
1.064 |
Liquide middelen |
1.655 |
2.043 |
Totale activa |
5.208 |
5.625 |
|
|
|
Passiva |
|
|
Eigen vermogen |
2.656 |
2.601 |
Voorzieningen |
112 |
93 |
Kortlopende schulden |
2.440 |
2.931 |
Totale passiva |
5.208 |
5.625 |
sluiten
Staat van baten en lasten 2020
EUR x 1.000 |
2020 |
2019 |
Baten |
|
|
Instellingssubsidies |
3.534 |
3.445 |
Projectsubsidie |
8.766 |
8.494 |
Verkoop materiaal |
126 |
163 |
Overige opbrengsten* |
335 |
282 |
Totale baten |
12.761 |
12.384 |
(*tijdelijke detachering personeel
aan derden en overige) |
|
|
|
|
|
Lasten |
|
|
Lonen, salarissen en sociale lasten |
5.781 |
5.407 |
Afschrijvingen |
196 |
151 |
Bureaukosten |
834 |
872 |
Communicatie en media |
5.556 |
5.163 |
Overige personele kosten |
379 |
730 |
Totale lasten |
12.746 |
12.323 |
Bedrijfsresultaat |
15 |
61 |
Financiële baten en lasten |
40 |
118 |
Resultaat |
55 |
179 |
sluiten
Wet Normering Topinkomens (WNT) 2020
Wat verdient onze directeur? En wat krijgt onze Raad van Toezicht? Bekijk het: Bezoldiging bestuurder en toezichthouders 2020 (pdf)
Financieel jaarverslag op papier
Het financieel jaarverslag op papier krijgen? Mail je verzoek naar jager@voedingscentrum.nl