Menu
Zoek

Is koolhydraatbeperking bij diabetes nodig?

Het kan sommige mensen met diabetes helpen om (tijdelijk) minder koolhydraten te eten. Bijvoorbeeld om gewicht te verliezen of wanneer de bloedglucosewaarden niet goed ingesteld raken. Wat voor jou werkt bekijk je samen met je diëtist, arts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige.

Of je nu wel of geen koolhydraatbeperkt dieet volgt: het is in ieder geval belangrijk dat je je koolhydraten uit gezonde producten haalt, zoals volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit. En kies ook voor eiwitten en vetten uit gezonde producten, zoals (vette) vis, peulvruchten, ongezouten noten en plantaardige oliën.

Wat is een koolhydraatbeperking?

Als je koolhydraatbeperkt eet, dan komt minder dan 40% van de energie uit je voeding uit koolhydraten. Er zijn veel varianten op het koolhydraatbeperkt dieet: van licht koolhydraatbeperkt tot ketogeen. Een ketogeen dieet is de strengste vorm van een koolhydraatbeperkt dieet. Hierbij komt maximaal 10% van de energie uit je voeding uit koolhydraten. Dit dieet is vaak moeilijk vol te houden. En je loopt een groter risico op een tekort aan voedingsstoffen.

Waarom zou je minder koolhydraten nemen bij diabetes?

Bij mensen met diabetes type 2 kan koolhydraatbeperkt eten op de korte termijn zorgen voor een gezonder gewicht en een betere HbA1c (maat voor het gemiddelde van de bloedglucosewaarden in de afgelopen weken). Het blijkt niet duidelijk uit onderzoek waardoor dit komt. Wanneer je met een koolhydraatbeperkt dieet gewicht verliest, heeft dit gewichtsverlies bijvoorbeeld ook gunstige effecten op de gevoeligheid van je lichaam voor insuline en op de bloedglucosewaarden. Onderzoeken die over langere tijd kijken zien geen verbeteringen meer in HbA1c en gewicht. Mogelijk omdat het lastig kan zijn het dieet vol te houden op de lange termijn.

Bij mensen met diabetes type 1 is er heel weinig onderzoek gedaan naar het effect van koolhydraatbeperkt eten. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat een koolhydraatbeperkt dieet positieve effecten heeft.

Waarom wél koolhydraten nemen bij diabetes?

Richtlijnen voor mensen met diabetes geven aan dat het minder van belang is hoeveel koolhydraten je eet, maar meer: welke bronnen van koolhydraten je eet. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor gezonde producten met koolhydraten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit. Deze producten helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden. Daarnaast krijg je door het eten van die producten voedingsstoffen binnen. Denk aan vezels, vitamines en mineralen.

Is koolhydraatbeperkt eten iets voor jou?

Als je diabetes hebt en een koolhydraatbeperkt dieet of ketogeen dieet wilt volgen, is een goede medische begeleiding en begeleiding van een diëtist extra belangrijk. Zij helpen je je medicatie aan te passen aan je voedingspatroon en tekorten in je voedingspatroon te voorkomen. Aandachtspunten bij een koolhydraatbeperkt voedingspatroon zijn bijvoorbeeld vezels, foliumzuur en jodium.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.