Je hebt geen vlees nodig om
genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten
haalt, is de kans op een ijzertekort klein.
Als je minder vlees eet, is het belangrijk dat
je andere producten eet met voldoende ijzer. Denk aan eieren, noten,
peulvruchten, tofu en tempé. Als je kant-en-klare vleesvervangers neemt, kies dan voor een variant waaraan ijzer is toegevoegd. Of er ijzer aan is toegevoegd kun je lezen op het etiket. Ook in volkoren graanproducten en groene bladgroenten zit ijzer. Zorg dat je hier voldoende van binnenkrijgt.
Hoe zit het met ijzer uit vlees?
Vooral in rood vlees zoals
biefstuk en runderlappen zit veel ijzer. Dit is met name heemijzer, de variant
van ijzer dat beter in je bloed wordt opgenomen. In plantaardige bronnen zit
vooral de andere variant van ijzer: non-heemijzer. Maar ook uit plantaardige
bronnen kun je voldoende ijzer opnemen.
Hoe krijg ik genoeg ijzer binnen?
Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat. Wil jij nagaan hoeveel ijzer jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek Mijn Eetmeter.
Hoe herken je een ijzertekort?
Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Denk je dat je een ijzertekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts.
Kwetsbare groepen
Er zijn groepen in de
bevolking die een grotere kans hebben op een ijzertekort. Het gaat om
meisjes/vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat ze bloed verliezen als ze
ongesteld zijn, en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven. Ook
voor jonge kinderen is het van belang extra te letten op ijzer.