Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn een gezonde en duurzame vervanger voor vlees. Dit geldt ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Ze bevatten net als vlees eiwit en sommige andere voedingstoffen die in vlees voorkomen, zoals ijzer en vitamine B1. Peulvruchten bevatten geen vitamine B12. Peulvruchten bevatten een kleinere hoeveelheid van het essentiële aminozuur methionine. In combinatie met granen leveren peulvruchten alle essentiële aminozuren.
In de Schijf van Vijf staan peulvruchten in het vak peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven). 'Groene' peulvruchten zoals snijbonen, sperziebonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kousenband worden gegeten als groente en staan in het vak groente en fruit van de Schijf van Vijf.
Zijn peulvruchten beter dan vlees?
In sommige opzichten zijn peulvruchten een betere keuze dan vlees: ze bevatten nauwelijks verzadigd vet en veel vezels. Het eten van peulvruchten verlaagt het LDL-cholesterol. Bovendien hebben ze minder impact op het milieu dan vlees.
Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf
Met de Schijf van Vijf eet je niet elke dag vlees. Dat is beter voor dierenwelzijn, het milieu en de gezondheid. We adviseren om minimaal 1 portie peulvruchten per week te eten, of 2 porties als je geen vlees eet. Kijk bij de Schijf van Vijf voor jou wat jij elke dag nodig hebt uit elk vak.
Inspiratie en recepten
Wil je wat inspiratie? Bekijk onze heerlijke recepten met peulvruchten als linzen, kikkererwten en verschillende bonen. Ook kun je je aanmelden voor Vegetarische favorieten, een wekelijkse nieuwsbrief voor iedereen minder of geen vlees wil eten.