Op gehakt en veel ander vers vlees staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.
Al een dag na de
houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Goed doorbakken van het gehakt zorgt weliswaar dat de bacteriën worden gedood, maar de kans is groter dat tijdens het bereiden van het
gehakt keukenoppervlakken en gebruikte materialen besmet worden. Hierdoor kun
je alsnog ziek worden.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
Tips om veilig om te gaan met vlees.
Door vers vlees en verse vis kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum. Het is in de vriezer nog maximaal 3 maanden houdbaar. Als de TGT-datum nog niet voorbij is, kun je het ook alvast braden. Dan kun je het nog 2 dagen bewaren in de koelkast.