Als je je
handen niet wast voor het eten, dan kunnen schadelijke bacteriën via je handen
alsnog later in het eten terecht komen. Bijvoorbeeld via bestek, keukengerei of
als je tijdens het eten je handen gebruikt. Schadelijke bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken, waar je ziek van kunt worden.
Waarom handen wassen?
De hele dag door kom je met
bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Via je handen
kunnen deze op het voedsel terechtkomen en zo besmetting veroorzaken. Regelmatig
en op de juiste manier handen wassen kan voedselinfecties
voorkomen.
Daarom is het van belang goed
je handen te wassen:
- voor het eten
- voor het bereiden
van voedsel
- na het aanraken
van rauw vlees en rauwe groente
- na het
toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Besmetting via keukengerei
Als je zonder je handen te
wassen keukengerei aanraakt, zoals een blikopener of een spatel, kunnen er
schadelijke bacteriën in het eten terecht komen. Was ook keukengerei en bestek.
Keukengerei dat in aanraking
is geweest met rauw vlees en rauwe groenten, moet je eerst wassen voordat je
het opnieuw gebruikt voor bereid eten. Anders kunnen schadelijke bacteriën zich
alsnog verspreiden.
Stappenplan voor handen wassen
Hoe was je goed je handen? Volg
de onderstaande stappen:
- Was je handen
onder stromend water. Gebruik hierbij vloeibare zeep.
- Wrijf de zeep
over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels.
- Spoel je handen
goed af.
- Droog je handen
aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. Het gebruik
van een papieren handdoekje is het meest hygiënisch.
Let op als je ringen draagt.
Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het
beste afgehaald worden voor het handen wassen.
Desinfecterende zeep gebruiken is niet nodig. Wassen met water en zeep is voldoende. Lees hier waarom handen wassen met desinfecterende zeep niet nodig is, en in welke gevallen het wel nuttig kan zijn.