Waarom is handen wassen belangrijk?
De hele dag kom je met bacteriën, virussen en andere mogelijke ziekteverwekkers in aanraking. Deze ziekteverwekkers kunnen via je handen in het eten terechtkomen. Bijvoorbeeld via schalen, bestek, aanrecht, keukengerei of als je tijdens het eten je handen gebruikt. Je kan dan een voedselinfectie krijgen en ziek worden.
Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan voedselinfecties voorkomen. Bovendien help je de verspreiding van bacteriën en virussen, en mogelijk zo ook ziekten, tegengaan.
Hoe kan ik het beste mijn handen wassen?
De beste manier om je handen te wassen is:
- Haal ringen van je vingers, als je deze draagt.
- Was je handen onder stromend water.
- Gebruik hierbij vloeibare zeep.
- Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels.
- Spoel je handen goed af.
- Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. Papieren wegwerphanddoekjes zijn het meest hygiënisch.
Videofragment handen wassen
Dit fragment is onderdeel van de video Wassen: voorkom ziekmakers op je eten. Het laat zien hoe je goed je handen wast, zoals hierboven omschreven. Daarna krijg je nog andere tips.
Wanneer is handen wassen nodig?
Het is aan te raden de handen te wassen:
- na gebruik van toilet
- voor het eten
- voor het klaarmaken van voedsel
- na het aanraken van rauw vlees, vis en gevogelte
- na het aanraken van rauwe groente
- na contact met rauwe eieren, bijvoorbeeld bij het breken van eieren
- na hoesten of niezen, zeker bij het koken
- na contact met de afvalbak
- na het aaien van (huis)dieren
- na contact met vuil wasgoed
- na het verschonen van de baby
Wen ook kinderen aan om regelmatig de handen te wassen. Bijvoorbeeld na het gebruik van het toilet, na het aaien van huisdieren of dieren op de kinderboerderij, na het buitenspelen in de zandbak en voor het eten.
Is het nodig je handen te wassen met desinfecterende zeep?
Desinfecterende zeep gebruiken is niet nodig. Wassen met water en normale zeep is voldoende.
Ook andere desinfecterende of antibacteriële middelen gebruiken is niet nodig. Desinfectiemiddelen zijn gemaakt om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Gebruik je vaak desinfecterende middelen? Dan kunnen bacteriën resistent worden tegen het middel, en mogelijk ook tegen antibiotica. Dat betekent dat desinfecterende middelen of antibiotica niet meer goed werken in situaties dat ze echt nodig zijn.
Wanneer wel desinfecterende zeep gebruiken?
Soms is desinfecterende zeep wel nuttig. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, omdat hier veel mensen zijn met een sterk verminderde weerstand. Je kunt het bij uitzondering thuis gebruiken als iemand in huis ziek is. Bijvoorbeeld net na een operatie en als er infectiegevaar is. Op aanraden van een arts of specialist kun je dan desinfecterende zeep en desinfecterende schoonmiddelen gebruiken. Lees meer op website van het RIVM over het gebruik van desinfecterende middelen in huis.
Welke desinfecterende zeep kun je dan gebruiken?
Als je een desinfecterende zeep gebruikt, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing op het etiket goed te volgen. Let ook op of er een toelatingsnummer opstaat dat in Nederland is goedgekeurd. Dit toelatingsnummer heeft 5 cijfers en eindigt op een N (Nederland). Bijvoorbeeld: 12345N.
Kan ik desinfecterende handgel gebruiken als er geen stromend water is?
Als je geen stromend water in de buurt hebt, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief. Dit werkt alleen als er geen zichtbaar vuil aan de handen zit.
Meer informatie en tips over veilig eten
Wil je meer weten over hoe je voorkomt dat je ziek wordt van eten?
Lees alles over veilig eten.