Menu
Zoek

Hoe zie ik aan het etiket hoe een product is gemaakt?

Voor een product in de schappen komt, zijn er vaak heel wat handelingen aan voorafgegaan. Zelfs producten die op het eerste oog onbewerkt lijken, kunnen eerder zijn ingevroren of op een andere manier zijn bewerkt voor een langere houdbaarheid. Als dat het geval is, kun je dat nalezen op de verpakking.

Wat voor termen kun je allemaal tegenkomen op het etiket en wat betekent het? Hieronder een paar voorbeelden:

Ingevroren op

Verse producten zoals vlees en vis worden soms ingevroren zodat ze beter vervoerd of opgeslagen kunnen worden. Op het etiket staat wanneer het voor het eerst is ingevroren. Soms is dat al lang geleden. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde vis maar in één seizoen gevangen wordt, maar wel het hele jaar verkrijgbaar is. Vlees of vis kan bevroren verkocht worden, maar soms wordt het later ontdooid en vervolgens aan de consument verkocht. Dan staat op etiket de term ‘ontdooid’. 

sluiten
Verpakt onder beschermende atmosfeer
Bij bepaalde producten is de lucht in de verpakking vervangen door een aangepast luchtmengsel, bijvoorbeeld een mengsel zonder zuurstof. Hierdoor zijn deze producten langer houdbaar. Deze verpakkingsgassen zijn veilig en goedgekeurd door de Europese Unie. De E-nummers voor verpakkingsgassen zijn E938 t/m E949. Ze veranderen het product niet en op het moment dat je de verpakking opent, vervliegen de gassen. Verpakkingen die onder beschermende atmosfeer verpakt zijn, staan soms een beetje bol. Dit is niet erg, de houdbaarheidsdatum is bepalend.
sluiten
Doorstraalde producten

Sommige producten zijn met straling behandeld, waardoor insecten en ziekmakende bacteriën worden gedood en ze langer houdbaar zijn. Dit komt niet zo vaak voor. Voorbeelden hiervan zijn specerijen en garnalen. Dit staat dan vermeld bij de naam van het product. Doorstraalde producten leveren overigens geen gevaar op voor de gezondheid.

Lees meer over doorstralen

sluiten
Overige vermeldingen
  • Als er meer dan 5% water is toegevoegd aan vlees of vis dat eruit ziet als een lap, braadstuk, plak, portie of filet, dan moet in de naam ‘met toegevoegd water’ staan.
  • Vlees of vis dat eruit ziet als één stuk kan bestaan uit verschillende aan elkaar ‘geplakte’ stukken. Er zijn dan eiwitten of enzymen toegevoegd die gebruikt mogen worden als ‘plaksel’. Op het etiket staat dan: ‘samengesteld uit stukjes vlees of vis’.
  • Als er in producten een ingrediënt is vervangen waarvan je als consument mag verwachten dat het van nature aanwezig is, dan moet dit vermeld worden. Bijvoorbeeld Stracciatella yoghurt, waarin geen echte chocolade zit, maar cacaofantasie.
  • Bij vlees of vis waar eiwitten van andere dierlijke oorsprong is toegevoegd, staat dit genoemd in de naam. Bijvoorbeeld: ‘varkensvlees met soja-eiwit’.
sluiten
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.