Menu
Zoek

Hoe zie ik op het etiket waar een product vandaan komt?

Producten in de supermarkt komen uit alle hoeken van de wereld: Parmaham uit Italië, sperziebonen uit Kenia of kiwi’s uit Nieuw Zeeland. Hoe weet je waar iets vandaan komt? En wat zegt de herkomst over de gezondheid van het product? 

Op de verpakking kun je zien waar een product vandaan komt. Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven.

Wat precies op een etiket moet staan, is vastgelegd in de warenwet en in Europese regels. Voor onbewerkt vlees, eieren, vis, groente, fruit, olijfolie en honing is een aanduiding van land van herkomst verplicht.

Product kiezen op herkomst

Informatie over de herkomst helpt je in de keuze voor producten uit eigen land of eigen regio. Als iets van buiten Europa komt heb je als consument vaak weinig zicht op de omstandigheden waarin de productie plaatsvindt, of het nu gaat over arbeidsomstandigheden, ontbossing of dierenwelzijn. Alleen Topkeurmerken, zoals Fairtrade of Rainforest Aliance kunnen hier garanties voor geven.

Bekijk de herkomst op het etiket

Vlees en vis

Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht. Dit is niet verplicht voor vlees in bewerkte vleesproducten of vlees dat als ingrediënt in een ander product zit. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren en kipnuggets of vlees in een kant-en-klare salade. De Europese Commissie bestudeert dit nog.

Op verpakking van vis moet het gebied vermeld staan waar de vis is gevangen of een land waar het is gekweekt. Vaak gebruiken producenten hiervoor het zogenoemde FAO-nummer.

Zuivel en eieren

Op zuivel staat een zogenoemde EU-ovaal de verpakking, met daarbij het land waar het voor de laatste keer verwerkt is en de aanduiding ‘EG’ of ‘EEG’ en een EU-erkenningsnummer. Dit is verplicht als een Europees product minstens 50% zuivel bevat. Op alle eieren staat een stempel met de eicode en een afkorting van het land.

Gezondheid en samenstelling

Voor je gezondheid maakt het niet zo veel uit waar het vandaan komt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA) controleert producten op een teveel aan schadelijke stoffen en of de gegevens op etiketten kloppen. Fabrikanten die dierlijke producten gebruiken zoals vlees, vis, zuivel of eieren moeten door de NVWA erkend zijn. Dit kun je zien aan het nummer in het EU-ovaal.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.