Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Veilig kopen

Er is veel zorg besteed aan ons voedsel voor het in de schappen wordt gelegd. Toch kan er altijd een ‘rotte appel’ tussen zitten, dus is het belangrijk om goed op te letten bij wat je koopt.
veilig kopen

Let op de houdbaarheidsdatum

Bedenk bij het kiezen van een product wanneer je het wilt opeten en of het dan nog houdbaar is. De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat, geldt alleen zolang de verpakking nog dicht is. Vooral erg bederfelijke producten, zoals vers vlees, verse vis of gesneden groente hebben vaak een korte houdbaarheidsdatum. Na deze 'te gebruiken tot'-datum (TGT) zijn deze producten ook niet meer veilig om te eten. Let daarom bij de aankoop goed op deze datum. Zo voorkom je dat je eten weg moet gooien. Door het voedsel kort na aankoop in te vriezen kun je de houdbaarheid verlengen tot na de TGT-datum.

Op producten die niet zo snel bederven staat vaak een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol en veilig product.

Soms staat er geen houdbaarheidsdatum op een product. Denk aan groente, fruit, vlees en kaas van de versafdeling of markt. Daarop staat soms alleen de verpakkingsdatum aangeven. Vraag de verkoper hoe lang het product houdbaar is.

Kies gave verpakkingen, want die beschermen het eten tegen bederf. Staat een blik of potdeksel bol, dan is het product dat erin zit bedorven. Kies groente en fruit zonder plekjes, want die blijven langer goed.

Volg de bewaar- en bereidingsadviezen

Op veel producten staat op de verpakking hoe je het product het beste kunt bewaren. Als op het etiket staat “gekoeld bewaren”, betekent dit dat het product tot gebruik in de koelkast geplaatst moet worden.

Staat op het etiket “koel bewaren”, dan kan het product het best koel, donker en droog worden bewaard, bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast (12-15 °C). In z’n algemeenheid geldt, wat in de winkel in de koeling staat, hoort thuis ook in de koelkast.

Volg de bereidingsinstructies op de verpakking. Op sommige magnetronmaaltijden staat soms dat je de maaltijd na het opwarmen nog een paar minuten moet laten staan. Dit is niet voor niks: die tijd is nodig om het gerecht door en door te verhitten.

Koop gekoelde producten als laatst

Wanneer je inkopen gaat doen kun je het best eerst de minst bederfelijke producten kopen, zoals brood, rijst en koek. Vlees, vis en diepvriesproducten kun je het beste als laatste kopen. Ga je naar verschillende winkels, ga dan als laatste naar de slager.

Doe diepvriesproducten en gekoelde producten, zoals melk, vlees en vis in een koeltas. Deze zijn het meest kwetsbaar voor bederf.

Leg zware spullen onderop in de tas. Daarmee voorkom je dat groente, fruit en vlees beschadigen. Door beschadigingen kunnen producten eerder bederven.

Zet producten snel in de koelkast

Bederfelijke producten zoals vlees, vis, gesneden groente en zuivel moeten zo snel mogelijk in de koelkast. Buiten de koeling loopt de temperatuur van deze producten snel op. Bacteriën kunnen dan uitgroeien en dit kan zorgen voor bederf. Ook eventuele ziekteverwekkers kunnen gaan uitgroeien. Dit kun je aan de buitenkant vaak niet zien, maar je kunt er wel ziek van worden.

Let op bij allergieën

Stoffen die de meeste allergieën veroorzaken staan vermeld op het etiket, vaak vetgedrukt in de ingrediëntendeclaratie.

Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?