Als je gaat koken met leerlingen in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs dan ben je misschien benieuwd hoe je dit kunt aanpakken. Wat is bijvoorbeeld een handige opzet voor de les? En waaraan kun je denken bij het voorbereiden? Bekijk de praktische tips op deze pagina.
Opzet van de les
Een kookles bestaat uit verschillende onderdelen. Zorg dat je voldoende tijd reserveert voor de uitleg of instructie en voor het opruimen na het koken. Dit is een voorbeeld-opzet voor een les van 55 minuten:
- Inleiding (5 minuten)
- Uitleg of instructie (5 minuten)
- Leerlingen aan de slag (30 minuten)
- Leerlingen laten opruimen (10 minuten)
- Afronding (5 minuten)
Heb je langer de tijd? Dan kun je ook kiezen voor een uitgebreidere uitleg, recepten die een langere bereidingstijd hebben of meer recepten. Ook kun je kiezen voor een uitgebreidere nabespreking bij de afronding van de les.
Je kunt ook een kok of gastdocent inschakelen voor het koken op school. Je kunt daarvoor een bijdrage aanvragen van Jong Leren Eten. Ook kan het handig zijn om hulpouders te vragen, met name in het basisonderwijs. Zij kunnen extra hulp en uitleg geven, maar ook helpen bij het verzamelen (en opruimen) van de spullen.
Weergave inzet hulpouders (basisonderwijs)
Opruimen
Als je je leerlingen alles zelf op laat ruimen, houd er dan rekening mee dat dat veel tijd een begeleiding kost. Maak een duidelijke rolverdeling, benoem een leerling tot chef vloer, chef aanrecht, chef afwas, chef drogen. Reken daarnaast ook nog tijd om het achteraf nog de boel echt netjes te maken.
Checklist met regels in de keuken
Voor kinderen (basisonderwijs)
- Handen wassen
- Schorten aan
- Niet aan scherpe messen zitten
- Pas op met hete dingen
- Zorg ervoor dat je stevig staat, zeker als je op een krukje staat
- De keuken is geen plek om te spelen
- Niet rennen in de keuken
- Vraag hulp bij het verplaatsen van hete voorwerpen
Voor begeleiders (docent, hulpouders)
- Zorg voor overzicht in de keuken
- Wees je bewust van waar de messen liggen
- Zet alles binnen handbereik
- Zorg voor een EHBO-koffer binnen handbereik
- Gebruik een opstapje voor kleine leerlingen
- Én zet deze eerst stevig neer voor je begint
- Let op het gevaar van keukenapparaten (werk snoeren netjes weg)
- Maak leerlingenbewust van hete ovens, platen, fornuizen en pannen
- Plaats stelen/handvatten van pannen naar achter
- Zet benodigde apparaten aan de achterkant van keukenblad
- Bewaar een blusdeken in de keuken
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Jong Leren Eten en School of Food.