Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Lesmaterialen voor het voortgezet onderwijs

School is dé plek om jongeren bewust te maken van gezonde en duurzame voeding. Wil je structureel aandacht besteden aan voeding in de les? Op deze pagina vind je verschillende opties.

Gratis online lespakket: Weet wat je eet

Met het gratis lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum leren jongeren alles over gezond, veilig en duurzaam eten. Het gaat om 6 online lessen die leerlingen zelfstandig kunnen volgen. Ideaal dus, want het vraagt weinig voorbereiding. Het lespakket is in 2022 volledig herzien.

Waarom kiezen voor Weet wat je eet?

  • Makkelijk inzetbaar bij vakken zoals biologie, LO, verzorging en zorg & welzijn
  • Vraagt weinig voorbereiding van de docent
  • Leerlingen kunnen de lessen zelfstandig doorlopen
  • Flexibel in te zetten: kies zelf welke lessen en praktische opdrachten
  • Volg vorderingen van leerlingen in de docentenomgeving
  • Leerlingen doen kennis op over voeding aan de hand van uitdagende vragen en praktische opdrachten. Ook gaan ze aan de slag met hun eigen eetgewoonten. Ze worden uitgedaagd om na te denken over wat ze belangrijk vinden op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. En wat ze zelf kunnen doen om een stapje gezonder en/of duurzamer te eten.

    Overige lespakketten

    Naast Weet wat je eet voldoet ook onderstaand lespakket aan de les-eisen voor het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School:

    • Krachtvoer: lesprogramma over gezonde voeding voor het vmbo

    Materialen Schijf van Vijf

    Heb je zelf lesmateriaal samengesteld? Dan vinden wij belangrijk dat het aansluit bij het SLO-leerplankader Voeding (lees hieronder meer). We hebben kant-en-klare teksten over de Schijf van Vijf, gebruik ervan wat je nodig hebt. Je kunt ze hier downloaden, net als het logo:

    Leerplankader Voeding

    Het Voedingscentrum heeft samen met het SLO het leerplankader Voeding (pdf) ontwikkeld. Dit leerplankader kunnen ontwikkelaars van leermiddelen en scholen gebruiken bij het vormgeven van programma's en leerplannen over voeding. Het leerplankader biedt handvatten om voedseleducatie structureel te behandelen tijdens de verschillende leeftijdsfases van een kind.

    In het leerplankader staat per leeftijdsgroep aangegeven over welke kennis zij moeten beschikken als het gaat om gezonde en duurzame voeding. Door de inhoud zo veel mogelijk te laten aansluiten op het leerplankader Voeding zorg je voor leermiddelen die inhoudelijk aansluiten op de landelijke kerndoelen.

    SLO heeft ook leerplankaders op andere thema's.