Diversiteit in de praktijk: voedingsadviezen voor iedereen
In jouw dagelijkse praktijk heb je ongetwijfeld te maken met een diversiteit aan mensen. Al die mensen hebben een eigen kijk op de wereld gebaseerd op: opvoeding, eetgewoonten, eettradities, opleiding, gender, leeftijd, enzovoorts. En dat geldt ook voor jou als professional.
Het praat makkelijk als je een achtergrond deelt met iemand. Maar hoe gaat het als je werkt met mensen die niet op jou lijken? Hoe kun je dan het beste helpen? In deze handreiking geven we achtergrondinformatie en handvatten om in de praktijk op een respectvolle en zinvolle manier met elkaar in gesprek te gaan.
We kunnen ons voorstellen dat het wat veel is, wat op deze pagina staat. Kijk vooral wat jouw eerste stap wordt. Je hoeft niet in één keer alles toe te passen. Gebruik de tips die je het meest kunnen helpen in jouw praktijk.
Verschillen in Nederland
Niet iedereen heeft dezelfde kansen op een gezond en lang leven. Verschillen in levensverwachting komen deels door sociaaleconomische factoren. Denk daarbij aan opleidingsniveau en inkomen. Ook zijn er migratie-gerelateerde gezondheidsverschillen. Bijvoorbeeld obesitas komt relatief vaak voor onder Nederlanders met een Nederlands-Caribische, Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond.
De oorzaken achter sociaaleconomische gezondheidsverschillenzijn heel complex. Zo zijn belangrijke factoren armoede en (financiële) stress. Die oorzaken liggen veelal buiten onze macht. Maar we kunnen er wel zoveel mogelijk rekening mee houden. In Nederland weet expertisecentrum Pharos veel over dit soort gezondheidsverschillen en de oplossingen ervoor. Wil je er meer over lezen? Bekijk hun webpagina waarin alles staat uitgelegd over gezondheidsverschillen.
In deze handreiking staan tips gericht op waar wij als Voedingscentrum jullie bij kunnen helpen, dus alles wat te maken heeft met het geven van voedingsadviezen. Deze kunnen voor iedereen nuttig zijn.
Vooroordelen en discriminatie
Mensen doen veel op de automatische piloot. En zo plaatsen we ook vanzelf mensen in allerlei hokjes. Bijvoorbeeld op basis van uiterlijk of naam. Dat kan leiden tot verkeerde aannames, uitsluiting of discriminatie. En hoewel jij waarschijnlijk helemaal geen vooroordelen wilt hebben, in de praktijk hebben we ze allemaal. Dat is heel menselijk.
Als je er bewust van bent, kun je er gelukkig ook zelf iets aan doen. Dat betekent dat je extra goed moet opletten of je jouw keuzes en voedingsadviezen baseert op feiten of aannames.
Tips om vooroordelen en discriminatie te herkennen en voorkomen
Persoonsgericht werken
Het is belangrijk om persoonsgericht en empathisch te werken. Dat is ook een manier om vooroordelen te voorkomen. In de basis gaat het erom iedereen als mens te benaderen, nieuwsgierig te zijn en de tijd te nemen om echt te luisteren naar wat iemand te vertellen heeft. Kijk hoe je iemand op maat zo goed mogelijk kunt helpen. Hieronder laten we zien waar je allemaal rekening mee kan houden. Voor de zorg heeft Pharos nog een Infosheet Persoonsgerichte zorg en diversiteit.
Rekening houden met gezondheidsvaardigheden
Voor 1 op de 3 Nederlanders sluit het zorgsysteem onvoldoende aan op hun gezondheidsvaardigheden. Dat wil zeggen dat gezondheidsinformatie te ingewikkeld is om te vinden, te begrijpen en toe te passen. Dat geldt ook voor voedingsadviezen. Voedselvaardigheden zijn onderdeel van gezondheidsvaardigheden. Voedselvaardigheid gaat over kennis wat gezond eten is, etiketten lezen en het kunnen plannen, bewaren en bereiden van eten.
Ook hebben 2,5 miljoen Nederlanders moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. We noemen dat laaggeletterdheid. Tussen beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid zit overlap.
In jouw praktijk kan het natuurlijk ook handig zijn om te weten of iemand moeite heeft met lezen of het toepassen van je adviezen. Misschien vraag je om te letten op etiketten in de supermarkt, om een online eetdagboek als Mijn Eetmeter in te vullen of geef je een folder of link naar de Voedingscentrum-website mee. Dan moet dit wel zin hebben.
Tips om rekening te houden met gezondheidsvaardigheden en leesvaardigheid
Rol van chronische stress
Onder andere armoede, schulden, slechte woon- of werkomstandigheden en ziekte kunnen leiden tot chronische stress. Zeker als deze problemen opstapelen. Ongezond eten is een van de mogelijke symptomen van chronische stress. Zit je in de overleefstand, dan komt logischerwijs goede zelfzorg, zoals gezond eten, onder druk te staan.
Iemands sociaaleconomische omstandigheden hebben ook heel direct impact op wat iemand aan gezond eten en drinken kán kopen. In Nederland leven 540.000 mensen in armoede en krijgen 1,2 miljoen mensen een inkomen nét boven de armoedegrens (peildatum oktober 2024). Er zijn veel mensen die maar weinig geld over houden voor de boodschappen.
In je voedingsadviezen kan je rekening houden met wat iemand kan betalen, door bijvoorbeeld geen dure producten te adviseren. Voor sommige mensen kan het wel moeilijk zijn om hierover te praten, of is er schaamte.
Tips rondom chronische stress en geldzorgen
Cultuursensitief
werken
Jouw culturele achtergrond en van degene tegenover je, heeft invloed op de voedingsadviezen die je geeft en hoe die ontvangen worden. Bij cultuursensitief werken houd je daar rekening mee. Je hebt daarin een nieuwsgierige en open houding. Het betekent dus niet dat je alles al hoeft te weten van ál die verschillende culturen die Nederland rijk is.
Op de website van het Voedingscentrum proberen we ook cultuursensitief te werken door in onze adviezen, recepten en dagmenu’s rekening te houden met verschillende culturen. We bieden voornamelijk recepten en dagmenu’s vanuit de Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribische keuken. Waarbinnen overigens ook weer een enorme diversiteit zit, waardoor het altijd belangrijk blijft om aan te sluiten bij de persoon zelf.
Wanneer wij bepaalde culturele bagage niet in huis hebben, dan zoeken wij de samenwerking op. Een aantal recepten zijn daarom ontwikkeld samen met mensen van buiten het Voedingscentrum.
Tips voor cultuursensitief werken
Uitvragen van eetgewoonten en eettradities
Hoe kan je zo goed mogelijk rekening houden met diversiteit in de praktijk als je voedingsadviezen geeft? Dat begint met inzicht krijgen in degene voor je. Vragen stellen dus.
Vaak zijn we daarbij geneigd om te denken vanuit ons eigen perspectief of vanuit generaliserende aannames. Bijvoorbeeld dat een Turkse Nederlander gelovig is en niet ontbijt met ham of spek of dat iemand met de naam Kees ’s avonds boerenkool met worst eet.
Maar de praktijk is vaak veel diverser dan we aannemen. De een eet een boterham met kaas in de ochtend, de ander misschien fruit of olijven. Dat valt aan de buitenkant of aan de naam niet op te maken.
Tips voor het uitvragen van eetgewoonten en eettradities
- Het belangrijkste is om geen aannames te doen. Iedereen eet en drinkt volgens eigen eetgewoontes en tradities. Stel daarom zo veel mogelijk open vragen.
- De ene persoon zal drie hoofdmaaltijden eten en de ander eet de hele dag kleine beetjes. Vraag daarom naar de eetmomenten van gedurende de dag. Begin bijvoorbeeld met de vraag: Wat is je eerste eetmoment op de dag en kun je vertellen wat je dan allemaal eet en drinkt? Wanneer eet iemand warm? Vraag ook naar iemands favoriete gerechten en producten. Op die manier benader je het uitvragen van het voedingspatroon niet vanuit je eigen referentiekader.
- Vraag na op wat voor manier er gegeten wordt en neem dit ook mee in je voedingsadvies. Wordt er bijvoorbeeld aan tafel gegeten of op de bank voor de televisie? Eet iemand alleen of met een aantal mensen samen (zie ook het onderstaande punt)? Wordt van een eigen bord gegeten of bijvoorbeeld gezamenlijk uit een schaal?
- Met wie wordt er gegeten of eet iemand alleen? En wat is de invloed van gastvrijheid? Sommige patiënten kunnen het bijvoorbeeld lastig vinden om ‘nee’ te zeggen als (meer) eten wordt aangeboden, omdat ze dit als onbeleefd zien. Zoek in dit geval samen naar een manier om hiermee om te gaan, zodat diegene een gezonde keuze kan maken en zichzelf hierbij prettig blijft voelen. Deze tips voor gezond samen eten kunnen daarbij helpen.
- Speelt geloof of religie een rol bij de voedselkeuze? Zo ja, op wat voor een manier? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde producten die niet gegeten mogen worden? Zijn er periodes van vasten?
- Je kunt vragen om een eetdagboek bij te houden, bijvoorbeeld met behulp van de gratis app van het Voedingscentrum Mijn Eetmeter. Hiermee krijgen mensen inzicht in hoeverre ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, ze eten volgens de Schijf van Vijf en wat verbeterpunten zijn.
- Luister eens onze podcast ‘Eetgewoontes en tradities’: www.voedingscentrum.nl/podcast. Om deze podcast te beluisteren is het nodig om in te loggen in Medicast. Praktijkondersteuners kunnen namelijk accreditatiepunten verdienen. Ben je geen praktijkondersteuner? Je kunt je gratis registreren en de accreditatie overslaan.
sluiten
Terugvraagmethode
Als je een voedingsadvies hebt gegeven, dan wil je natuurlijk ook weten of dit goed is overgekomen. De terugvraagmethode is een beproefde manier om dat te doen. Daarmee vraag je bijvoorbeeld ‘Ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd. Wat ga je thuis doen?’ Pharos geeft allerlei handvatten en achtergrondinformatie over de terugvraagmethode. Het is een methode waar iedereen baat bij heeft, maar vooral mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Praten over gewicht
Er bestaan helaas ook allerlei onbewuste vooroordelen over mensen met overgewicht of obesitas, zoals dat mensen lui zouden zijn of geen wilskracht zouden hebben. Ook in de zorg hebben mensen negatieve ervaringen, bijvoorbeeld dat er te simpel wordt gedacht over afvallen.
In de Richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassen en kinderen is de complexiteit van overgewicht heel helder gemaakt. Zo noemen ze allerlei onderliggende oorzaken als moeite hebben met lezen, eenzaamheid, depressie, stress en trauma. In de factsheet van de Richtlijn Overgewicht en obesitas staan alle mogelijke oorzaken op een rij.
Daarnaast zien wij als Voedingscentrum de ongezonde inrichting van de samenleving als belangrijke oorzaak. Het overweldigende aanbod van ongezonde voeding en een omgeving die niet uitnodigt tot bewegen, maakt gezond eten en drinken veel moeilijker dan ongezond eten. Juist in wijken waar veel mensen met laagbetaalde banen wonen is het aanbod vaak nog ongezonder. Dat maakt het nog lastiger om een gezonde leefstijl te hebben of te houden.
Tips om te praten over gewicht
Etnische gezondheidsverschillen
Om dit allereerst duidelijk te hebben: er is maar één menselijk ras. De wetenschap is daar helder over. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen biologische verschillen bestaan. Voor sommige van deze verschillen is het handig om daar in de praktijk rekening mee te houden.
Tips om rekening te houden met etnische gezondheidsverschillen
- Lengte en gewicht: Iemand die klein is, heeft doorgaans minder eten nodig dan iemand die groot is. Nederlanders met migratieachtergrond zijn over het algemeen kleiner dan de gemiddelde Nederlandse man (182 cm) of Nederlandse vrouw (169 cm). Voor iedereen die kleiner is dan gemiddeld raden wij aan om de hoeveelheden te nemen aan de onderkant van de range van aanbevolen hoeveelheden, bijvoorbeeld 4 opscheplepels wanneer het advies 4 tot 5 is. Bovendien geldt de uitslag van onze BMI-meter niet voor een aantal groepen. Op de pagina van de BMI-meter vind je ook alle uitzonderingen.
- Lactose-intolerantie: Sommige mensen maken in hun darmen geen lactase aan. Dit geldt voor veel mensen uit Aziatische landen en bij ongeveer de helft van de mensen die rond de Middellandse Zee wonen. Lactase is nodig om lactose, oftewel melksuikers, goed af te kunnen breken. Bij een lactose-intolerantie kan de aanbevolen hoeveelheid melk(producten) zorgen voor klachten. In dat geval is het goed om begeleiding te krijgen van een gespecialiseerd diëtist om een lactosebeperkt dieet op te stellen zonder dat er tekorten ontstaan. Lees meer over lactose-intolerantie.
- Diabetes type 2 komt vaker voor bij Nederlanders met een Aziatische, Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Hindoestaans-Surinaamse, Turkse en Marokkaanse achtergrond dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Ook komt het bij deze groepen vaker op jongere leeftijd voor: al vanaf 35 jaar. Lees meer over diabetes type 2.
- Vitamine D: Voor mensen met een getinte huid geldt het advies om een vitamine D-supplement te slikken, omdat er minder vitamine D wordt aangemaakt in de zon. Wanneer iemand daarnaast geen tot weinig margarine, halvarine en bak- en braadproducten gebruikt is dit extra belangrijk. Er wordt dan namelijk ook minder vitamine D uit voeding gehaald. Ook kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangeren en mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen, krijgen het advies om een vitamine D-supplement te nemen. Bekijk de vitamine D-adviezen.
sluiten
Veelgestelde vragen over diversiteit en voedingsadviezen in de praktijk
Wat weten we over verschillen in voedselconsumptie in Nederland?
Het meeste wat we weten over wat mensen eten en drinken in Nederland, weten we van de Voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarin kun je uitsplitsingen maken in onder andere opleiding, leeftijd en geslacht. Op wateetnederland.nl kun je dat allemaal bekijken.
Er is weinig onderzoek naar de voedselconsumptie van Nederlanders met een migratieachtergrond. Wat je wellicht nog eens tegenkomt, is een onderzoek door het RIVM uit 2015. Daarin werd de voeding van Amsterdammers met een Marokkaans-, Turks- en Surinaams-Nederlandse achtergrond vergeleken met de voeding van Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond.
Aangezien dit onderzoek alweer een tijd geleden is uitgevoerd en enkel onder inwoners van Amsterdam, is het de vraag hoe representatief deze gegevens zijn. Bovendien zijn dit soort onderzoeken per definitie generaliserend, terwijl jij een individu tegenover je hebt.
sluiten
Is de Schijf van Vijf voor iedereen?
Iedereen kan de Schijf van Vijf invullen op een manier die past bij de eigen situatie, gewoonten en eetvoorkeuren. Lees meer over de Schijf van Vijf voor iedereen.
We hebben ook adviezen voor specifieke doelgroepen:
sluiten
Hebben jullie materialen in andere talen?
We vertalen zelf weinig materialen in andere talen. De Kaart voedingsadviezen zwangerschap is te downloaden in het Nederlands, Engels, Turks als Arabisch. Deze vind je onder 'Tips om rekening te houden met gezondheidsvaardigheden en leesvaardigheid'.
Verder bieden we wat basisinformatie over het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf aan in het Engels en enkele fact sheets in het Engels.
Voor de website kun je in de Chrome-browser eenvoudig content vertalen. Dat doe je door rechtsboven op de 3 puntjes te klikken en dan op ‘Vertalen’. Deze vertalingen worden steeds beter. Het zal niet altijd een perfecte vertaling zijn, maar het is een goede optie.
sluiten
Kun je de Voedingscentrumwebsite laten voorlezen?
Het is tegenwoordig goed mogelijk om tekst van een website voor te laten lezen. In
Microsoft Edge zit het voorlezen gelijk in de opties en kun je ook stem en snelheid aanpassen.
Voor Chrome is er op dit moment nog een voorlees-extensie die je moet toevoegen. Daarna kun je de pagina’s ook laten voorlezen.
sluiten
Hebben jullie ook tips voor inclusief taalgebruik?
Het Voedingscentrum neemt voornamelijk deze stijlgidsen als uitgangspunt:
sluiten
Tot slot
Aan het einde van de dag kun je iemand pas echt bereiken als die zich gezien, gehoord en daardoor aangesproken voelt. Dat werkt het beste als je een helpende hand reikt vanuit een nieuwsgierige houding en tools die bij ze passen.
Heb jij nog tips voor deze pagina of feedback? Daar staan we zeker voor open. Mail dan naar webredactie@voedingscentrum.nl