Het huidige Nederlandse voedingspatroon is nog niet duurzaam en gezond. De productie van voedsel vraagt veel van de wereld. Bij diverse milieuaspecten (biodiversiteitverlies, verstoring van de stikstof- en fosforkringlopen, klimaatverandering, veranderd landgebruik) zijn de ecologische grenzen van de aarde al overschreden of ze bevinden zich in een kritieke zone. In totaal ontstaat ongeveer een derde (20-35%) van alle klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel. Deze belasting kan minder.
En dan gezond: de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. En overgewicht onder kinderen en jongeren neemt toe. Van de 18- tot 25-jarigen heeft nu 1 op de 4 overgewicht. Achter deze getallen schuilen vaker dan gemiddeld ziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar denk ook aan andere dingen, zoals het niet
goed kunnen spelen met de (klein)kinderen door gewrichtspijn of je snel vermoeid voelen. Bovendien is gezondheid onrechtvaardig verdeeld. Gemiddeld sterven mensen met weinig opleiding jonger en zijn ze veel eerder in hun leven chronisch ziek.
De illusie van vrije keuze
'Maar mensen kiezen uiteindelijk zelf toch?' Nee, dat is een
illusie. We kunnen hier niet de verantwoordelijkheid bij het individu leggen. Verreweg
de meeste voedselkeuzes maken we namelijk op de automatische piloot. Al het
eten om ons heen beïnvloedt onze keuzes sterk. Waar het meeste van ligt en wat makkelijk
te pakken is, kiezen mensen eerder. Soms is er zelfs helemaal geen gezondere en
duurzamere keuze voorhanden.
Mensen zien het soms als betutteling als eetomgevingen
gezonder en duurzamer worden gemaakt of als er voedingsadviezen gegeven worden. 'We mogen ook niets meer' en 'We kiezen zelf wel wat we eten'. En dat klopt dus
niet, de huidige omgeving dwingt juist tot ongezond en milieubelastend eten
zonder dat je dat door hebt. Vinden we dat dan geen probleem? Bovendien:
niemand zegt dat al die keuzes moeten verdwijnen. Maar het zou toch heel
logisch zijn als de gezondere en duurzamere keuze de makkelijke keuze is?
De invloed van de eetomgeving positief inzetten
Het goede nieuws is dat je met een gezondere en duurzamere eetomgeving direct impact kan maken. En dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Bekijk onderstaande video maar eens. En ga dan lekker aan de slag met de tools op deze pagina.
sluiten