Groente geeft veel
voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika
bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika
bevat veel vitamine C.
Er zijn biologische paprika’s te krijgen en paprika's met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.
Omschrijving
Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika’s en puntpaprika’s. Groente staat in de Schijf van Vijf.
Paprika komt uit de landen rond de Middellandse Zee, maar ook uit Nederland. Andere voorbeelden van vruchtgroenten zijn tomaat, aubergine, pompoen, courgette, komkommer.
Bewaren
Paprika
is maximaal 7 dagen te bewaren op een koele plaats. In de diepvries blijft paprika 12
maanden goed.
Bereiden
De
paprika moet gewassen worden voor gebruik. Halveer en verwijder de zaadlijsten,
de zaadjes en de steelaanzet. Kook paprika’s gemiddeld 8 minuten. Paprika is ook
goed rauw te eten of te roerbakken.
Gezondheidseffecten
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel
vezels en
voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel
vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine.
Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.
Voedingsadvies
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over
groente en vul de
Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.
Recepten met paprika
Paprika kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt paprika bijvoorbeeld gebakken of gegrild eten, in een roerbakgerecht, of in een salade (ook rauw). Voorbeelden van recepten met paprika:
Of kijk hier voor meer recepten met paprika.
Duurzaamheidsaspecten
De klimaatbelasting van de meeste groenten is laag. Paprika kan een iets hogere klimaatbelasting hebben, omdat deze groente vaak in kassen wordt gekweekt. Als je meer rekening met het milieu wilt houden, kies dan voor paprika met een topkeurmerk.
Er is biologische paprika beschikbaar, herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het type en de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Er is ook paprika met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof verkrijgbaar. Dit keurmerk stelt onder andere eisen aan het watergebruik tijdens de teelt.