Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Pasta

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Witte pasta wordt gemaakt van bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten.

De meeste soorten pasta bevatten gluten. Deze pasta’s zijn daarom niet geschikt voor mensen met de auto-immuunziekte coeliakie. 

De teelt van tarwe heeft een relatief lage klimaatbelasting. Er is biologische pasta verkrijgbaar.

Wat is pasta?

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Bekende voorbeelden zijn penne, farfalle, macaroni en spaghetti. Volkorenpasta staat in de  Schijf van Vijf.

Herkomst

De tarwesoort (durum) waar pasta van gemaakt wordt groeit alleen in een warm klimaat vooral in de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en Zuid-Europa. Vandaar dat pasta oorspronkelijk uit Zuid-Europese en Arabische landen komt.  

Productie

Pasta wordt gemaakt van durum-tarwe, dit is een harde tarwesoort. Tarwemeel, water, soms ei, de emulgator lecithine en zout worden tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg kunnen verschillende vormen pasta worden gemaakt, door ze door een mal te persen. De pasta zal soms worden voorgestoomd. De laatste stap bestaat uit het drogen en verpakken van de pasta. 

In de winkel vind je verschillende soorten pasta, zoals macaroni, spaghetti, lasagne, tortellini en ravioli. Sommige pasta is gekleurd. Groene pasta is gekleurd met spinazie, rode pasta met tomatenpuree en zwarte pasta met inktvisinkt. 

Niet gedroogde pasta kan je kopen als verse pasta.

Hoe bewaar je pasta?

Droge pasta is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Als je dat doet is het wel een jaar tot na de Ten minste Houdbaar Tot-datum te gebruiken.

Verse pasta is beperkt houdbaar in de koelkast, let daarbij op de datum op de verpakking en kijk, ruik of proef of het nog goed is.

Bereide pasta kun je 2 dagen in de koelkast bewaren en in de vriezer 3 maanden. Koel de klaargemaakt pasta snel af en zet het goed afgesloten in de koelkast. Laat het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Om ongedierte in de keuken te voorkomen is het advies aangebroken pakken pasta in goed sluitende voorraadbussen te bewaren.

Volkorenpasta kan onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt doordat volkorenpasta vetter is dan gewone pasta. Als vetten bederven zeggen we dat iets ranzig wordt. Daarom moet het  op een donkere plaats bewaard worden. Verse of bereide pasta kan verzuren door melkzuurbacteriën. Het smaakt dan ook echt zuur. 

Is pasta gezond?

Pasta bevat vooral  koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat pasta  vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon.

Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere  volkoren producten. Zo verklein je met het eten van volkoren producten het risico op bepaalde hartziekten.  

Gluten

Er zit gluten in tarwe. De meeste soorten pasta zijn daarom niet geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. Er bestaat glutenvrije pasta. Dit is herkenbaar aan het Crossed Grain-keurmerk..

Hoe bereid je pasta?

Reken ongeveer 100 tot 125 gram onbereide volkoren pasta per persoon. Pasta kook je het best ruim water. Zo voorkom je dat het aan elkaar gaat plakken. Elke soort pasta heeft een andere kooktijd. Raadpleeg daarvoor de verpakking.

Als je pasta een paar minuten korter kookt dan op de verpakking staat aangegeven, dan wordt het 'al dente', dus met een wat stevigere beet.

Je kunt ook om energie te besparen halverwege de kooktijd het vuur uitzetten en de pasta in het hete water uit laten garen.

Wat is het voedingsadvies voor pasta?

Als je pasta eet, reken dan op 100 tot 125 gram onbereide pasta per persoon. Het vervangen van witte producten zoals witte pasta, witbrood en witte rijst door volkoren pasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst geeft winst voor de gezondheid. Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van deze gezondheidseffecten en van de voedingsstoffen die ze leveren.

Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Is pasta duurzaam?

Pasta heeft dezelfde duurzaamheidsaspecten als tarwe en andere granen. Het verbouwen van tarwe heeft een lage klimaatbelasting. De productie van pasta heeft meer invloed op het klimaat dan aardappelteelt, maar minder dan rijst. Biologische pasta heeft een lagere impact dan gangbare.

Verspilling

Een deel van de consumenten verspillen pasta door te veel te koken. Dit kun je voorkomen door vooraf de hoeveelheid goed af te meten, met bijvoorbeeld het Eetmaatje. Met een spaghettimeter kun je porties spaghetti afmeten. De meeste pastaverpakkingen zijn 400 gram, dus geschikt voor 4 à 5 personen.

Kun je pasta veilig eten?

Ja, pasta kun je veilig eten. Er zijn strenge regels om de veiligheid te bewaken. Er kunnen wel een aantal voedselveiligheidsgevaren spelen:

Schimmels

Door schimmelgroei tijdens opslag van vochtige granen kunnen kleine hoeveelheden schadelijke schimmelgifstoffen (mycotoxines) voorkomen. . Er zijn strenge wettelijke normen van hoeveel schimmelgifstof er maximaal in granen mag zitten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steekproefsgewijs op de aanwezigheid. 
Consumenten krijgen waarschijnlijk minder schimmelgifstoffen binnen dan schadelijk is voor de gezondheid. Het risico dat ze je ziek maken is daarom klein. 

Bacteriën

In koelverse of bereide pasta kunnen bacteriën zoals Bacillus cereus gaan groeien als het gerecht te lang buiten de koelkast staat.

Lood in kraanwater 

Voor zwangeren en kinderen tot 7 jaar die wonen in een huis met loden leidingen geldt het advies om geen kraanwater te gebruiken om pasta te koken. Via de leidingen kan namelijk lood in het kraanwater terechtkomen. Ze krijgen het advies om flessenwater gebruiken om te drinken en om pasta te koken, tot de loden leidingen vervangen zijn.

Voor mensen die in een woning wonen met nieuwe leidingen of kranen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning, geldt het advies om de eerste 3 maanden de kraan 2 minuten te laten stromen voordat ze het water ’s ochtends gebruiken.  

Bekijk alle adviezen over lood in kraanwater.

Etiket: waarop kun je letten bij pasta?

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische pasta verkrijgbaar onder de keurmerken Europees biologisch-, Demeter- en EKO-keurmerk.

Voedingskenmerken