Sinaasappels en mandarijnen zijn fruitsoorten. Sinaasappels bevatten veel vitamine C en dragen bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten wat minder vitamine C en foliumzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid.
Sinaasappels en mandarijnen hebben, zoals de meeste fruitsoorten, een redelijk lage klimaatbelasting. Als je meer rekening wilt houden met het klimaat, kun je kiezen voor biologische sinaasappels en mandarijnen.
Wat zijn sinaasappels en mandarijnen?
Sinaasappels en mandarijnen zijn citrusvruchten, net als citroenen, limoenen, grapefruits, minneola’s, tangerines en kumquats. Minder bekende citrusvruchten zijn pomelo, orangelo, sweetie, tangor en ugli. Er zijn verschillend soorten sinaasappels: gewone sinaasappels, navelsinaasappels, bloedsinaasappels en perssinaasappels. De tangerine is een soort mandarijn. Andere soorten mandarijnen zijn de gewone mandarijn, satsuma mandarijn, kingmandarijn en mediterrane mandarijn. Een minneola is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit.
Waar komen sinaasappels en mandarijnen vandaan?
Sinaasappels en mandarijnen komen oorspronkelijk uit China. Sinaasappels groeien aan sinaasappelbomen en mandarijnen aan mandarijnbomen. Sinaasappels en mandarijnen hebben veel zon nodig en groeien dus het beste in warme gebieden. In het voorjaar, najaar en in de winter komen de sinaasappels en mandarijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn vooral uit het Middellandse Zeegebied. In de zomer worden veel sinaasappels geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
Hoeveel sinaasappels en mandarijnen eten we in Nederland?
Sinaasappels en mandarijnen zijn populaire fruitsoorten in Nederland. Mandarijn staat op de derde plaats en sinaasappel op de zevende plaats. Gemiddeld wordt 9,7 gram mandarijn en 7,8 gram sinaasappel per dag gegeten.
Hoe kan ik sinaasappels en mandarijnen bewaren?
Sinaasappels en mandarijnen zijn op kamertemperatuur 1-2 weken te bewaren. Je kunt ze eventueel in de koelkast bewaren.
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond?
Sinaasappels bevatten
veel
vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname
van
foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf. Sinaasappelsap wordt net als andere sappen gezien als een suikerhoudende drank. Sinaasappelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Voor
fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.
Staan mandarijnen en sinaasappels in de Schijf van Vijf?
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.
Is citrusfruit veilig om te eten?
Citrusvruchten zijn
heel gevoelig voor schimmel waardoor het gebruikelijk is om citrusfruit na de oogst te behandelen met een schimmelwerend middel, zoals imazalil. De restjes van het middel bevinden zich meestal op de schil. Bij gebruik van sinaasappelrasp is er geen gevaar voor de gezondheid als de schil goed is gewassen.
Etiket: waarop kan ik letten bij sinaasappels en mandarijnen?
Eisen
ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de
Warenwet etikettering.
Aan
vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land
van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden.
Op
een etiket van
voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de
ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst
vermeld.
Kijk
naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van
het etiket.
Welke keurmerken staan er op sinaasappels en mandarijnen?
In Nederland zijn biologische sinaasappels en mandarijnen verkrijgbaar met het Europees biologisch keurmerk, het EKO-keurmerk en het Demeter keurmerk.
Zijn sinaasappels en mandarijnen duurzaam?
Sinaasappels en
mandarijnen hebben, zoals de meeste fruitsoorten, een redelijk lage
klimaatbelasting. Als je meer rekening wilt houden met het klimaat, kun je
kiezen voor biologische sinaasappels en mandarijnen.
Biologische
sinaasappels en mandarijnen zijn geteeld zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
en kunstmest. De milieubelasting is lager door het gebruik van biologische
gewasbescherming en natuurlijke bemesting.