Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je
kunt eindeloos variëren. Bekijk onze recepten voor een volwaardige warme maaltijd en de lekkerste pannenkoeken voor bij het ontbijt of de lunch.
5 pannenkoekenrecepten als hoofdgerecht
- Pannenkoeken gevuld met spinazie, champignons en ei
- Mediterrane pannenkoeken met tomaatjes, olijven en hazelnoten
- Gevulde pannenkoeken met paksoi
- Gevulde pannenkoeken met tomaatjes en gehakt
- Hartige pannenkoeken met groenten en tofu
6 pannenkoekenrecepten voor ontbijt en lunch
- Arepa di pampuna (pompoenpannenkoeken)
- American pancakes met blauwe bessen
- Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
- Marokkaanse baghrir (1000 gaten pannenkoekjes)
- Tropische amandelpannenkoeken
- Pannenkoeken gevuld met fruit
3 basisrecepten voor pannenkoeken
- Basisrecept voor volkoren pannenkoeken
- Pannenkoeken vrij van ei en melk
- Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel of rijstemeel
Tips voor een gezondere pannenkoek
- Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder.
- Gebruik olie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.
- Vul de pannenkoek
met lekkere roerbakgroenten bijvoorbeeld, of beleg hem met spinazie en
champignons, of aubergine en tomaat.
- Zin in zoet? Kies
voor fruit. Wie kent niet de variant met appel en kaneel? Maar ook peer, banaan
of zelfs abrikozen of vijgen is een bijzonder alternatief voor schenkstroop of
suiker.
Kant-en-klaar of zelf doen?
Er
zijn ook alternatieven voor zelf maken: voorverpakte kant-en-klare pannenkoeken
en pannenkoekenmix. Handig als je weinig tijd hebt, maar aan sommige
kant-en-klare mixen en voorgebakken pannenkoeken is extra suiker en zout toegevoegd. Kijk goed op het etiket om te
kijken wat erin zit.
Baktips
Met deze tips bak je je pannenkoeken mooi lichtbruin:
- Bak ze niet te heet.
- Keer de pannenkoeken regelmatig om.
- Haal ze van de warmtebron als ze lichtbruin zijn.
Pannenkoekenbeslag over? Vries het in!
In de vriezer kun je pannenkoekenbeslag tot 3 maanden bewaren.