Bekijk onderstaande video van Kieskeurig, waarin Wieke van der Vossen, expert veilig eten bij het Voedingscentrum, tips geeft over veilig gourmetten.
7 tips voor veilig gourmetten
1. Was goed je handen
Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen met water en zeep. Vraag je gasten je voorbeeld te volgen. Was je handen ook na ieder toiletbezoek. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.
2. Laat hapjes niet te lang buiten de koelkast
Zorg dat je koelkast koud genoeg staat. 4°C is ideaal. Laat stukjes vlees en vis in geen geval langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Vooral bij vlees en vis is dit belangrijk. Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Wil je toch een paar stukjes rauw vlees op tafel laten staan? Dek ze in ieder geval luchtdicht af en zet de afgesloten doos op een koelelement, zo ver mogelijk van warmtebronnen vandaan.
3. Verhit vlees en vis goed
Verhit je eten goed. Bak je kip, vis of vlees, let dan extra goed op dat het goed doorbakken is. Schadelijke bacteriën verspreiden zich namelijk snel op rauw vlees en rauwe vis. Denk aan salmonella en E. coli (ook wel poepbacterie genoemd).
4. Houd rauw en bereid gescheiden
Houd gourmetpannetjes en bestek voor rauw en gebakken hapjes gescheiden. Gebruik verschillende vorken voor rauw vlees en een voor bereid vlees. Zorg dat jij en je gasten ze goed uit elkaar kunnen houden, bijvoorbeeld met kleurtjes.
5. Neem geen risico's met kliekjes
Heb je eten over? Zet rauwe vis en rauw vlees binnen 2 uur terug in de koelkast. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kun je nog 2 á 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.
6. Maak meerdere porties
Als je gaat gourmetten let dan eens op de hoeveelheid die je opdient. Al die schalen met hapjes zien er mooi uit, maar het kan al snel te veel zijn. Wacht eerst tot de oude hapjes op zijn. Dan kun je de nieuwe in de koelkast laten staan, veel veiliger.
7. Bekijk dit handig hulpmiddel
Download de 5x Veilig koken aan tafel kaart!