Misschien denk je er niet altijd aan als je eten meeneemt bijvoorbeeld, maar bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen als je bederfelijke etenswaren buiten de koelkast bewaart.
Hieronder zie je het verschil in groei van 1 bacterie bij kamertemperatuur en bij koelkasttemperatuur. In werkelijkheid zitten er vaak veel meer bacteriën op ons eten en zullen de aantallen na enkele uren bewaren zonder koeling, nog veel groter zijn
Bacteriegroei per uur buiten en in de koelkast
Tijd |
Bacteriegroei
buiten koelkast |
Bacteriegroei
koelkast |
10.00 |
1 bacterie |
1 bacterie |
11.00 |
8 |
2 |
12.00 |
64 |
4 |
13.00 |
512 |
8 |
14.00 |
4.096 |
16 |
15.00 |
32.768 |
32 |
16.00 |
262.144 |
64 |
17.00 |
2.097.152 |
128 |
18.00 |
16.000.000 |
256 |
Bacteriegroei en temperatuur
- In de diepvries groeien bacteriën niet.
- 4 °C is de ideale koelkasttemperatuur, bacteriën groeien dan heel langzaam.
- Tussen de 15 °C en 60 °C groeien bacteriën snel tot aantallen waar je ziek van kan worden.
- Boven de 60 °C groeien bacteriën niet.