Menu
Zoek

Hoe snel groeien bacteriën?

Misschien denk je er niet altijd aan als je eten meeneemt bijvoorbeeld, maar bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen als je bederfelijke etenswaren buiten de koelkast bewaart.

Hieronder zie je het verschil in groei van 1 bacterie bij kamertemperatuur en bij koelkasttemperatuur. In werkelijkheid zitten er vaak veel meer bacteriën op ons eten en zullen de aantallen na enkele uren bewaren zonder koeling, nog veel groter zijn

Bacteriegroei per uur buiten en in de koelkast

Tijd Bacteriegroei
buiten koelkast
Bacteriegroei
koelkast
10.00 1 bacterie 1 bacterie
11.00 8 2
12.00 64 4
13.00 512 8
14.00 4.096 16
15.00 32.768 32
16.00 262.144 64
17.00 2.097.152 128
18.00 16.000.000 256

Bacteriegroei en temperatuur

  • In de diepvries groeien bacteriën niet.
  • 4 °C is de ideale koelkasttemperatuur, bacteriën groeien dan heel langzaam.
  • Tussen de 15 °C en 60 °C groeien bacteriën snel tot aantallen waar je ziek van kan worden.
  • Boven de 60 °C groeien bacteriën niet.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.