Wij denken graag met je mee hoe je kan besparen op eten. Het kan helpen om goedkope recepten te kiezen, zuinig en op maat te koken en je boodschappen op de juiste manier te bewaren. Op die manier verspil je ook minder eten. Wie minder voedsel verspilt, kan tot wel € 138,- besparen per persoon per jaar.
De 6 beste budgettips voor in je keuken
1. Goedkope recepten
Op onze receptensite vind je meer dan 240 recepten onder de € 2,50 en 15 recepten onder de € 1,50. Vlees is vaak het duurste onderdeel van het avondeten. Kies daarom vaker voor vegetarische recepten met gezonde vleesvervangers zoals ei of peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Dat is vaak veel goedkoper. En kies voor recepten met seizoensgroenten.
2. Minder kant-en-klaar
Zelf je maaltijd bereiden is vaak goedkoper dan een kant-en-klare maaltijd, een kant-en-klare salade of een maaltijdpakket. Ook met kruiden kun je goedkoper uit zijn: je kunt zelf kruidenmixen maken van gedroogde kruiden en eigen kruiden kweken in plaats van verse kruiden in de winkel kopen.
3. Kook op maat
Als je precies genoeg kookt, dan hoef je niks weg te gooien. Zonde natuurlijk als eten waarvoor je hebt betaald in de afvalbak belandt! Om de juiste porties af te meten, kun je een maatbeker, keukenweegschaal of spaghettimaatje gebruiken. Je kookt dan precies genoeg. Een handig hulpmiddel voor het afwegen van pasta, rijst en couscous is het
Eetmaatje. Kijk hier om te zien
wat voor jou een juiste portie is.
4. Kook zuinig
Ook tijdens het koken kun je geld besparen. Als je het vuur niet te hoog zet, het deksel op de pan doet en weinig water gebruikt, dan kan dat op jaarbasis schelen op je (energie)rekening. Enkele tips op een rij:
- Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Zet de pan ook op een bijpassende pit, dus waarbij de pan de pit helemaal bedekt.
- Gebruik weinig water als je kookt. Een klein laagje van 1-2 cm is voldoende om groente en aardappelen niet droog te laten koken.
- Doe de deksel op de pan.
- Maak regelmatig een eenpansgerecht. Dat kost minder energie dan koken met 3 pannen.
- Kook voor meerdere dagen tegelijk en vries een deel in.
- Gebruik vaker de magnetron, die is het zuinigst. Een ovengerecht kost de meeste energie.
5. Lekker en goedkoop met restjes
Een halve courgette, een paar oude boterhammen of restje gekookte rijst over? Neem de restjes uit je koelkast, vriezer of voorraadkast als startpunt voor een nieuwe maaltijd. Met restjes groente, vis, rijst, pasta of aardappel maak je bijvoorbeeld makkelijk een heerlijke soep, omelet, roerbakgerecht of salade. Lekker en goedkoop! Kijk hier voor meer
tips voor restjes en kliekjes.
6. Slim eten en drinken bewaren
Bewaar eten op de juiste plek, dan blijft het langer goed. Natuurlijk is het ook slim om de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden.
Verse producten die snel bederven zoals vlees en vis hebben een TGT-datum en moet je uiterlijk op deze datum opeten.
Producten met een THT-datum, zoals melk, yoghurt en ongekookte rijst en pasta, kun je ook na de datum vaak nog veilig eten. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
In de online Bewaarwijzer kun je het bewaaradvies opzoeken van meer dan 2.000 producten en krijg je handige bewaartips.
Meer bespaartips
We hebben al onze bespaartips bij elkaar gezet. We hopen dat alles bij elkaar de tips een verschil kunnen maken.