Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je door goed te eten de kans op dementie verkleinen?

Er zijn (nog) geen duidelijke adviezen te geven over wat je kunt eten en drinken om de kans op dementie te verkleinen. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf, niet roken en veel bewegen helpt om je hart- en bloedvaten langer gezond te houden. En dat verkleint weer de kans op dementie.

Voor veel voedingsmiddelen en voedingstoffen is er geen of te weinig onderzoek gedaan naar de link met dementie. Het kan ook zijn dat de onderzoeken niet allemaal dezelfde kant op wijzen.

Kortom: we weten dus niet of het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals koffie of groente, of voedingstoffen zoals vitamines of vetten, helpen om de kans op dementie te verkleinen. Vooralsnog is er te weinig onderzoek om een uitspraak te doen over een verband tussen een gezond voedingspatroon en de kans op dementie.

Hart- en bloedvaten en dementie

Beschadiging aan hart- en bloedvaten vergroot de kans op dementie. Die beschadiging ontstaat door bijvoorbeeld roken, een hoge bloeddruk, of diabetes. Je hebt er dus baat bij om je hart en bloedvaten zo lang mogelijk gezond te houden. Niet roken, voldoende bewegen en gezond eten volgens de Schijf van Vijf helpt hierbij.

Kijk hier voor de voedingsadviezen bij:

Bekend uit onderzoek over dementie

Supplementen bij dementie

De gezondheidsraad heeft geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk is dat supplementen met foliumzuur, vitamine B6 of vitamine B12 helpen om het risico op cognitieve achteruitgang (het slechter worden van de hersenen) te verkleinen. Het is ook onwaarschijnlijk dat visvetzuren EPA en DHA, die vooral in vette vis voorkomen, de kans op cognitieve achteruitgang (slechter functionerende hersenen) verkleinen bij mensen met een goede cognitieve gezondheid.

Alcohol en de kans op dementie

Er zijn geen goede redenen mensen aan te raden alcohol te drinken. 1 glas alcohol per dag lijkt een lager risico te geven op dementie, maar binnen de wetenschap is discussie of deze positieve relatie in werkelijkheid wel bestaat. Het is de vraag of 1 glas per dag echt beter kan zijn dan helemaal niet drinken. En er is ook geen hoeveelheid alcohol die veilig is voor de gezondheid. Mogelijke voordelen wegen in ieder geval niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Lees meer over alcohol.

Wat is dementie?

Dementie is een hersenaandoening die vooral op oudere leeftijd voorkomt. Het belangrijkste symptoom is dat de hersenen steeds minder goed functioneren. Dat noemen we cognitieve achteruitgang. Mensen met dementie kunnen bijvoorbeeld steeds minder goed dingen onthouden, ze halen gebeurtenissen door elkaar, of ze kunnen niet meer op bepaalde woorden komen. Soms zijn er veranderingen in karakter of gedrag.

Er zijn verschillende vormen van dementie, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland zijn naar schatting van Alzheimer Nederland 290.000 mensen met dementie. In de zorg zijn 187.400 mensen met dementie bekend. In 2022 overleden ruim 16.000 mensen met dementie als onderliggende doodsoorzaak. Hiermee is dementie de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.

Hoe ontstaat dementie?

Dementie ontstaat door een combinatie van factoren, waaronder veroudering, erfelijkheid, leefstijl en leefomgeving. Van een aantal factoren is bekend dat ze de kans op dementie verkleinen of uitstellen. Dit zijn langer onderwijs volgen, bewegen, sociaal actief zijn, verminderen of stoppen met roken en het voorkomen en de behandeling van gehoorverlies, depressie, diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.

Zorg jij voor iemand met dementie?

Heeft degene waarvoor jij zorgt dementie, dan is op de website dementie.nl informatie te vinden over veilig koken en hulp bij eten. En lees meer over mantelzorg bij ouderen.

Meer informatie over dementie:

Dementie - Volksgezondheid en zorg (vzinfo.nl)

Alzheimer Nederland